Recenzie „Șase păpuși Matrioșka” de Silvia Buzori

de | apr. 11, 2019 | Beletristică, Mister, Recenzii cărți, Suspans

sase papusi matrioska de silvia buzoriUna dintre cele mai bune cărți polițiste citite de mine anul acesta este “Șase păpuși Matrioșka” de Silvia Buzori(Chindea). Nici nu mă gândeam că voi mai da de un scriitor român care să compună atât de bine un roman cu crime și investigații, precum Rodica Ojog-Brașoveanu. Dar uite că scrierea Silviei Buzori m-a prins tare în mrejele sale încâlcite.

Pe lângă povestea bine scrisă, foarte bine documentată și plină de suspans, mi-a plăcut enorm și coperta romanului polițist de la editura Stylished

Cele 6 păpuși Matrioșka sunt cât se poate de reprezentative pentru conținutul volumului. Iar pentru că firul narativ m-a atras, am intrat pe site-ul scriitoarei pentru a o descoperi și mai bine.

Astfel, am aflat că romanul “Șase păpuși Matrioșka” este prima carte scrisă de Silvia Buzori. Și că mai are cel puțin o altă carte din genul Mystery&Thriller care pare să fie la fel de fascinantă ca întâia. Este vorba despre “Moarte în Peru”, primul roman polițist din seria “Angela Brumaru”. Așa că, odată prins gustul scrierilor pline de suspans ale Silviei Buzori, cu siguranță o voi adopta drept una dintre scriitoarele române favorite.

Odată începută această carte, m-am lăsat dusă de val și nu am mai pus-o deoparte până ce nu am finalizat-o. Stilul ei este concis, fiind vorba despre un roman de crimă clasic. Dar să nu crezi că vei obține vinovatul cu una cu două. Vei avea mai mulți suspecți, da. Asemenea comisarului Dumitrache și ajutoarelor sale. Dar, adevăratul criminal se ascunde în spatele unei măști pe care cu greu o vei descoperi abia spre finalul scrierii.

Titlul nu este ales decât foarte precis. Pentru a demonstra înlănțuirea evenimentelor din carte. Poate te vei prinde mai greu la început. Dar odată ce vei intra în culisele cazului, vei vedea despre ce este vorba.

Fiecare dintre cele șase păpuși Matrioșka se leagă într-un fel sau altul de povestea principală pe care ți-o pune la îndemână Silvia cu atâta stil

Vei afla totodată că printre capitolele legate de cazul/cazurile de crimă, se află și câteva povestiri tot din genul Mister și Suspans. Dar care sunt inspirate de acesta. Mai bine spus, cartea “Șase păpuși Matrioșka” de Silvia Buzori este un fel de roman în roman. Sau mai bine zis, este construit prin tehnica povestirii în ramă.

Scriitura este naturală, clară, fără împopoțonări inutile, care ar strica farmecul acțiunii. Povestea se desfășoară într-un cadru cunoscut nouă românilor. În principal în Sibiu, dar cu mici episoade și în București. Descrierile din carte sunt atât de realiste, încât te duc imediat cu gândul la locurile pe care le evocă. Și chiar sunt aidoma realității, dacă cunoști cât de cât cele două orașe românești.

Dar ți-am spus atâtea despre carte, numai despre povestea ei nu. Ei bine, află că este vorba despre o femeie descoperită moartă într-un parc, de identificarea căreia trebuie să se ocupe comisarul Ion Dumitrache. Dar se descoperă că ea a fost de fapt implicată într-un accident de mașină. Să fi fost fără intenție sau premeditat? Asta rămâne să afle atât poliția română, cât și cititorul.

Patru persoane sunt suspectate de crimă

Iar comisarul împreună cu ajutoarele sale din medicina legală fac tot posibilul să îi investigheze pe fiecare. Pentru a descoperi criminalul. Dar treburile se complică deoarece trei dintre suspecți sunt oarecum sub imunitate politică. Și dacă asta nu ar complica destul lucrurile, atunci descoperirea altor victime, o face. Și așa comisarul Dumitrache își dă seama că nu are de-a face cu un criminal obișnuit, ci cu unul în serie.

Iar ca romanul să fie și mai alert, vei descoperi printre cele șase păpuși Matrioșka și câteva povestiri fictive. În cele din urmă vei afla despre ce este vorba și vei aprecia și tu stilul scriitoarei Silvia Buzori. Mie această carte mi-a plăcut foarte mult. Nu se compară cu romanele extrem de încurcate sau thrillerele psihologice ale momentului. Dar are un vibe intrigant. Care te ține treaz la orice oră pentru a afla unde duce firul acțiunii și investigația poliției.

Titlu: ȘASE PĂPUȘI MATRIOȘKA
Autor: Silvia Buzori
An apariție : 2019
Editura: STYLISHED
Nr. Pagini: 272
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 1051

Alte recenzii de la Silvia Buzori:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Obiecte ascuțite” de Gillian Flynn
Recenzie ”Obiecte ascuțite” de Gillian Flynn

Obiecte ascuțite de Gillian Flynn este romanul la care nu aș fi ajuns prea curând. Spun asta pentru că deși am auzit de acest titlu, deși mi-a apărut și la recomandări încă de la apariția în limba română, nu a fost niciodată pe lista mea de lectură. Nu aș știi să spun...

Recenzie „Clubul” de Ellery Lloyd
Recenzie „Clubul” de Ellery Lloyd

Înainte să începem, vreau să vă spun că autorul acestei cărți este un duo, alcătuit din soții Collette Lyons și Paul Vlitos. Mi s-a părut foarte tare faptul că un cuplu împarte aceeași pasiune pentru scrisși că a avut norocul de a-și vedea o carte publicată împreună....

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 7 luni, 21 zile și a scris până acum 437 articole. Se află pe poziția 4 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments