Recenzie „Scrisoare către tata” de Franz Kafka

de | mai 7, 2020 | Beletristică, Memorii, Recenzii cărți

“Scrisoare către tata” este o scriere autobiografică a lui Franz Kafka. Paginile din scrisoarea adresată tatălui său au fost așezate pe hârtie în anul 1919, dar au fost incluse în Jurnalul 1910-1923 al autorului ca parte a unui întreg.

În anul 2016 editura Humanitas Fiction a lansat cartea în format fizic. Scrierea cuprinde doar 144 de pagini, în care poți citi gândurile propriu zise ale autorului de origine cehă. Dar și un epilog și o notă de final.

“Scrisoare către tata” exprimă exact felul în care Franz Kafka s-a simțit încă din copilărie în preajma tatălui său, Hermann Kafka

Probabil că motivul cel mai întemeiat pentru a compune aceste bucăți sincere a fost legat de refuzul tatălui său referitor la logodna scriitorului cu Julie Wohryzek. Se poate spune că a fost picătura care a umplut paharul.

Incapabil să își exprime față în față cu părintele său aceste sentimente și stări sufletești, Franz a scris aceste pagini importante, autobiografice. Pe lângă năduful pe care și-l revarsă în scris către persoana tatălui său, Kafka fiul introduce în amintirile și frazele sale și date despre mama sa, despre frații și surorile sale. Chiar și despre servitori, angajații tatălui sau alte rude și cunoștințe ale familiei Kafka-Lowy.

Se pare totuși că această scrisoare nu a ajuns niciodată la destinatar și nici nunta nu a avut loc. Franz i-ar fi dat scrierea mamei sale pentru ca ea să o înmâneze soțului ei. Scriitorul a sperat prin asta că va reuși să reînnoade relația cu părintele său. O relație foarte tensionată și presărată de dezamăgire și frustrare de ambele părți. “Scrisoare către tata” este o bucată de literatură sinceră, reală, emoționantă.

Cu toate acestea, chiar dacă descrie cele mai adânci temeri și frustrări pe care le poate avea un fiu, scrisoarea nu îl învinuiește doar pe Hermann

Autorul ei nu se cruță nici pe el însuși. Dând la iveală propria părere despre cum era, cum se comporta. Și cum ar fi putut fi dacă ar fi avut mai mult curaj și determinare.

Trist este faptul că mama sa, presimțind inutilitatea gestului fiului său de a se împăca în acest fel cu tatăl, nu a livrat scrisoarea către acesta din urmă. Se pare că Julie Kafka a returnat scrierea înapoi la autorul său, Franz. Citind paginile acestor dezvăluiri sentimentale și dure totodată nu vei putea să nu te emoționezi. Poate că îl vei vedea pe tata drept un tiran, sigur îl vei învinovăți pe el, dar și pe fiu. Cu toate acestea, scrierea autobiografică este una dintre cele mai sincere și mai puternice bucăți literare compuse vreodată de Franz Kafka.

De altfel, se pare că relația cu tatăl său s-a reflectat și în majoritatea operelor scriitorului praghez. Lucrările sale majore sunt “Metamorfoza”, “America”, “Procesul” și “Castelul”.

Titlu: SCRISOARE CĂTRE TATA
Autor: Franz Kafka
An apariție : 2016
Editura: HUMANITAS FICTION
Nr. Pagini: 144
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 1114

Alte recenzii de la Franz Kafka:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Punk 57” de Penelope Douglas
Recenzie „Punk 57” de Penelope Douglas

Așteptam de mult o carte scrisă de Penelope Douglas, dar care să fie diferită de seria ei de renume "Devil's Night", pentru că aveam nevoie de ceva mai soft și mai ales, ROMANTIC. "Punk 57" este o poveste pe care am citit-o acum mulți ani, dar pe care am recitit-o...

Recenzie ”Ceva în apă” de Catherine Steadman
Recenzie ”Ceva în apă” de Catherine Steadman

Titlul cărții „Ceva în apă” de Catherine Steadman este promițător și te îndeamnă la investigații mai aprofundate. Sugerează o poveste plină de mister și tensiune. Și chiar de asta dai. Cartea urmărește povestea unui cuplu de tineri însurăței care se bucură de luna lor...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 6 luni, 23 zile și a scris până acum 437 articole. Se află pe poziția 4 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments