Recenzie Procesul de Franz Kafka

by | Apr 21, 2015 | Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA PROCESUL ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

procesul-franz-kafka-carteProcesul de Kafka este fix realitatea de astăzi. Există oamenii care nu-și pot apăra drepturile pentru că sunt prea “mici” și oameni care sunt îngrădiți din a-și cunoaște drepturile parcă prin arma psihologicului. Ne este infiltrat de mici, nouă, românilor cel puțin, ieea că noi nu suntem Nimic și trebuie să dăm totul să ajungem Ceva.

Cam despre asta este vorba în Procesul, de un om de 30 de ani, Josef K., care este chemat la judecată pentru un delict nespecificat, romanul fiind plin de clișee legate atât de politică cât și de mizerabila poveste în care poate intra un om fără influență.

El asistă la repetate întâmplări în tribunalul propriu-zis, la diferite infracțiuni și chiar un viol. Tribunalul este construit de o așa manieră încât fiecare își știe statutul în instituția respectivă (pe etaje, la parter fiind sala de judecată iar la mansardă, birourile judecătorilor).

Deși inculpatul, Josef își găsește la un moment dat un avocat prin intermediul unui unchi, acesta se dovedește a fi și el la fel de corupt ca și ceilalți. Într-una din vizitele la avocat, acesta întâlnește un individ care-i dezvăluie că el este clientul avocatului de aproximativ cinci ani și că, de fapt, a devenit cumva sluga lui (avocatul chiar îl umilește în fața lui Josef spunându-i că este “ca un câine”).

Acesta este momentul în care-și dă seama că trebuie să-și ia inima în dinți și să continuie procesul de unul singur, chiar dacă nu știa care sunt acuzațiile aduse. Își da seama că trăiește între două lumi care se influențează reciproc într-o manieră dramatică și crudă, ceea ce este specific expresionismului acelei perioade.

Josef află prin intermediul unui pictor, dovedit a fi pictorul tribunalului, că niciun inculpat nu a fost vreodată achitat și că, procesul poate dura la nesfârșit. Preotul care îi spune acea parabolă care semăna fix cu cazul lui, îi mărturisește că este de fapt un text al instantiei și că mulți au încercat să-l deslujeasca. În acel moment, de fapt, este o altă secvență în care Josef își da seama că este încolțit și nu are cu cine să se lupte.

În ziua împlinirii vârstei de 31 de ani acesta este asaltat de doi necunoscuți, dus în afara orașului și injunghiat de două ori în inimă de către unul dintre aceștia, în timp ce, pe geam vedea un bărbat disperat aruncându-se în gol de la fereastră. Îi este oferită șansa de a se sinucide , dar refuză spunând că își merită soarta deoarece “și-a ratat posibilitățile de afirmare umană“.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Franz Kafka

Romanul se încheie cu celebra replică: “ca un câine”.

Replică mai este regăsită o data în roman, dar ca și replică a avocatului corupt căruia Josef i-a cerut ajutorul. El îl numește pe cel care îl plătea de cinci ani de zile ca să îi rezolve cazul, dar care devenise slugă lui și a amantei sale. Poate să sugereze umilința individului care este mereu strâns legată de lumea în care trăiește.

Franz Kafka este și el însuși într-o strânsă legătură cu personajul romanului, Josef. Kafka. S-a înfometat suferind de o tuberculoză a laringelui iar în momentul în care a fost internat în spital, s-a deconectat singur de la aparatul de oxigen, acesta fiind sfârșitul triumfător al scriitorului, pe care îl aștepta fiind conștient că doar prin moarte va putea evada definitiv. Cunoscând trecutul lui Kafka, înțelegem de ce i-a cerut editorului său să îi ardă toate textele.

Nabokov spune despre el că este cel mai mare scriitor al secolului XX.

Recenzie trimisă de cititoarea noastră Velicu Sorina Mihaela.

🔥 CARTEA PROCESUL ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Procesul
Autor: Franz Kafka
An apariție : 2013
Editura: RAO
Nr. Pagini: 288
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 21.04.2015
Nota recenzorului: n/a

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Când vina ne desparte” de Liane Moriarty

Recenzie „Când vina ne desparte” de Liane Moriarty

Stilul lui Liane Moriarty mi-a atras atenția încă de la prima carte citită, Am uitat să fim fericiți. Autoarea are abilitatea de a pătrunde în mintea personajelor și de a le analiza acestora comportamentele și trăirile. Când vina ne desparte este o carte extrem de...

Recenzie „Memoriile unui motan călător” de Hiro Arikawa

Recenzie „Memoriile unui motan călător” de Hiro Arikawa

Cărțile cu animale sunt cu adevărat geniale, cel puțin pentru mine. Este bine să intrăm în lumea unui câine sau a unei pisici și să le înțelegem comportamentele față de noi. Memoriile unui motan călător de Hiro Arikawa  m-a distrat, dar m-a și emoționat profund....

Recenzie „Întâlnindu-l pe domnul Parker” de Ana Iănescu

Recenzie „Întâlnindu-l pe domnul Parker” de Ana Iănescu

O lectură lejeră și amuzantă este remediul perfect pentru o zi ploioasă sau pentru o zi de vară călduroasă. Întâlnindu-l pe domnul Parker de Ana Iănescu este un ChickLit plin de umor, în care o fată obișnuită intră în lumea celor bogați fie că vrea sau nu. Deși...

Booknation.ro este redactor Booknation.ro de 2234 zile și a scris până acum 404 articole. Se află pe poziția 3 din 146 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Booknation.ro aici. Booknation.ro are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Din dragoste pentru cărți, ne-am apucat de scris și s-a născut Booknation.ro 🙂
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments