Recenzie ”Serenadă pentru Nadia” de Zülfü Livaneli

de | aug. 23, 2023 | Dragoste, Istorie, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA SERENADĂ PENTRU NADIA ARE REDUCERE PE:

Serenadă pentru Nadia rememorează tragedia scufundării vasului Struma produsă în februarie 1942 după ce a fost torpilată de un submarin rusesc. Nava plecase din portul Constanța la dispozițiile regimului Antonescu și avea la bord 970 de evrei care, fugind de naziști și lagărele lor de concentrare, se îndreptau spre Palestina într-o încercare disperată de supraviețuire. Pasagerii aparțineau păturii mijlocii și avute a comunității evreiești. Prețul scump a făcut o triere severă: cei mai mulți aveau studii superioare, fiind avocați, medici, economiști, negustori, ingineri, studenți, elevi. Erau multe familii, bunici, părinți, nepoți, copii.

Descrisă ca fiind un coșciug plutitor, Struma era o navă destinată transportului de măgari pe apele Dunării, dar nu avea capacitate mai mare de 100 de capete iar condițiile de igienă erau inexistente. În momentul în care au ajuns în apele turcești, a fost carantinată în așteptarea deciziei britanicilor care dețineau mandatul în acel moment asupra Palestinei. Decizia, din păcate, s-a lăsat așteptată 70 de zile, timp în care evreii au rămas sechestrați în condiții inumane pe navă în apropierea țărmului, iar după acest timp vasul a fost remorcat de turci înapoi în largul Mării Negre unde a dat de torpilele submarinului rusesc. Se pare că a existat un singur supraviețuitor, care nu este menționat în cartea de față, restul celor aflați la bord au fost spulberați de explozie sau au murit înghețați în apă. Bineînțeles că este o tragedie (una dintre cele mai grave petrecute) de care se fac vinovate guvernele mai multor țări, printre care și cel român care este acuzat a fi cel mai mare vinovat.

The Turkish government believed that the refugees’ real destination was Istanbul and not Palestine, and they had no intention of accepting 769 Jews. They wanted the ship to continue to Palestine after the engine was repaired. However, the British, who were then in control of Palestine, were determined to limit Jewish immigration for fear of antagonizing the Arabs. They pressured the Turkish government not to allow the refugees to proceed to Palestine, and rejected a proposal to allow the refugees to continue their journey overland.

Povestea se petrece în Istanbul și urmărește legătura de prietenie dintre o turcoaică, asistentă la Universitate, Maya Duran și profesorul de drept, Maximilian Wagner. Profesorul de origine nemțească ajunge în Istanbul pentru o conferință și este preluat de la aeroport și călăuzit de Maya prin haosul orașului. Petrecând câteva zile împreună, Maya află povestea de viață a profesorului și motivul pentru care și-a dorit să revină în această țară după o jumătate de secol. De asemenea, întâlnirea cu acest om o ajută să descopere și trecutul ascuns și întunecat al propriilor strămoși.

Dacă îți place recenzia cărții SERENADĂ PENTRU NADIA, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Zülfü Livaneli

Detaliile istorice oferite de autor sunt foarte atent și minuțios alese, este evident că a existat multă muncă de documentare în spatele cărții. Mi-a plăcut modul în care a fost prezentat amalgamul de naționalități, etnii și culturi existente în cartierele orașului, haosul și nebunia de culori, arome și zgomote ce definesc Istanbulul. Mi-a plăcut feminismul Mayei, pe care l-am admirat având în vedere cultura și mentalitatea în care a crescută și a fost educată.

There were different cultures, but in fact only one civilization, and that the greatest threat to civilization was cultural prejudice and hatred. The irony of our time was that the more knowledge we gained and the more our technology advanced, the greater the scale of our barbarity toward one another became.

Dar trebuie să recunosc că n-a fost chiar o lectură de 5 stele pentru mine deoarece au fost multe scene care mi s-au părut forțate și exagerate. Există o încercare de romanțare care dă un aer de telenovelă poveștii. Relația celor doi este neverosimilă, mult prea trainică și voit intimă după numai câteva zile de când s-au cunoscut.

În ciuda nemulțumirilor mele, o recomand pasionaților de ficțiune istorică deoarece expune istoria controversată a unei tragedii și nu numai (în carte apar și alte evenimente istorice în care a fost implicată Turcia foarte interesante).

How many people in this country had felt it necessary to hide their true identities as both of my grandmothers had done? How many people, like my brother, were terrified that their history of “tainted blood” might be discovered? How much better it might have been if we’d all been allowed to be who we are, if we’d been free to build a multiethnic, multicultural society. We’d been so imprisoned by the nationalist myth promulgated by those who felt that in order to create a nation they had to create a national identity. Yet the myth was so fragile that those who felt their existence depended on it had to resort to violence and intimidation to protect it.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA SERENADĂ PENTRU NADIA CU REDUCERE DE PE:

Titlu: SERENADĂ PENTRU NADIA
Autor: Zülfü Livaneli
Traducător: Luminița Munteanu
An apariție : 2021
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 475
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Nota recenzorului: 7.5 / 10
Vizualizari recenzie: 2196

Alte recenzii de la Zülfü Livaneli:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Chris Voss, fost agent FBI, cu o experiență de neegalat în domeniul negocierilor, scoate acest manual aplicabil vieții de zi cu zi. Arta negocierii cuprinde zece capitole cheie, fiecare dintre ele subliniind un punct crucial în desfășurarea unei negocieri. Oare chiar...

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Povestea mea cu această carte este una "dragoste la prima vedere", pentru că m-am îndrăgostit de copertă, lucru care nu mi se întâmplă așa des. Eu nu mă las impresionată de design, dar în acest caz, este IMPOSIBIL că nu cazi pradă frumuseții sale. Aproape că nici nu...

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Opera principală a lui Harriet Beecher Stowe „Coliba unchiului Tom” are o moștenire incredibilă. Concentrându-se pe situația sclavilor afro-americani din SUA înainte de război, a fost acuzat de Abraham Lincoln de izbucnirea Războiului Civil American și este ușor,...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 4 ani, 10 luni, 18 zile și a scris până acum 553 articole. Se află pe poziția 3 din 44 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments