Recenzie „Shantaram” de Gregory David Roberts

by | Mar 6, 2019 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți, Suspans

🔥 CARTEA SHANTARAM ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

„Shantaram” e un caleidoscop de culori, imagini, exotism și destine. Cartea are la bază o poveste reală. Autorul, închis pentru jaf în Australia, reușește să evadeze și fuge în India sub identitatea falsă a unui neozeelandez, Lindsay.

Pare însă că personajul nostru are o identitate nouă pentru fiecare context în care se află. Ca urmare în India primește un nume hindus, Linbaba sau prescurtat Lin, de la ghidului său, Prabaker, cel care îi devine prieten și îi arată India așa cum numai un indian poate.

Pentru Lin, Bombayul este casa lui și aici își găsește locul în mahalale la fel de ușor cum și-l găsește în localurile de lux. Cunoștințele medicale îl ajută să devină doctorul celor săraci și să cunoască lumea acestora până în cele mai intime detalii (uneori chiar mai mult decât și-ar fi dorit el însuși).

Rămâne în continuare un infractor, dar unul care are uneori onoare, alteori umor, care îți e simpatic și pe care îl înțelegi în contextul existenței din care face parte. Cunoaște dragostea, dezamăgirea și trădarea, dar și loialitatea, prietenia necondiționată și simplitatea.

Retras în urma unei serii de evenimente în satul ghidului său, Lin primește un nume nou, Shantaram, tradus prin “om al păcii lui Dumnezeu”. Sub noul nume luptă pentru supraviețuire și pentru libertate într-un război care nu este al lui dar căruia i se alătură fără rezerve.

De-a lungul cărții, alias-urile personajului se împletesc, revin, se întretaie în funcție de palierul social cu care relaționează.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Gregory David Roberts

Lin își petrece timpul la restaurantul La Leopold alături de Didier, Vikram, Karla, Ulla, Modena, Maurizio, etc., oameni diferiți ca nații, obiceiuri, statut, dar într-o formă sau alta toți proscriși și cât mai puțin hinduși.

Sub numele de Shantaram se simte cel mai aproape de cei simpli, crede în crezurile lor și se identifică cu speranțele lor.

Destinele personajelor sunt urmărite în paralel, până când te atașezi de ele și vrei să le ajuți sau să le cerți sau să le consolezi. Orice, dar numai să nu rămâi indiferent.

Iar la sfârșit îți dorești să ai curajul de cunoaște India așa cum a cunoscut-o Lin și de a putea ieși la fel de purificat din această experiență cum a făcut-o el.

Titlu: Shantaram
Autor: Gregory David Roberts
An apariție : 2016
Editura: ALLFA
Nr. Pagini: 896
Limba: Română
Gen Literar: Moderni, contemporani
Publicată la 6.03.2019
Nota recenzorului: 10/10

Aspecte Pozitive:

Actiunea este alerta, realista, dar imbinata cu momente de introspectie si emotie.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Florile pierdute ale lui Alice Hart” de Holly Ringland

Recenzie “Florile pierdute ale lui Alice Hart” de Holly Ringland

E adevărat că o carte nu se judecă niciodată după copertă, dar o copertă deosebită poate constitui un avantaj și poate atrage ca un magnet, iar în cazul acestei cărți este foarte reușită. Un mare plus sunt și desenele din carte și începuturile de capitol: desenul...

Recenzie ”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu

Recenzie ”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu

”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu este un roman minunat, unicitatea fiind cuvântul cheie care îl poate defini. Chiar dacă este introdus în colecția ”Romane de dragoste”, ”Fereastră spre mâine” evidențiază lumea satului românesc la sfârșitul secolului douăzeci....

Recenzie “Corupt” de Penelope Douglas

Recenzie “Corupt” de Penelope Douglas

Nu am agreat foarte mult genul "dark romance" și de multe ori l-am ocolit. Atunci când mi-am făcut curaj să citesc "Corupt", mi-am dat seama că am pierdut niște senzații țări... de senzație. 🙂 Am citit cartea acum 2 ani și am așteptat cu sufletul la gură ca o editură...

Anca Ivanov este redactor Booknation.ro de 585 zile și a scris până acum 12 articole. Se află pe poziția 55 din 149 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Anca Ivanov aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments