„Shantaram” e un caleidoscop de culori, imagini, exotism și destine. Cartea are la bază o poveste reală. Autorul, închis pentru jaf în Australia, reușește să evadeze și fuge în India sub identitatea falsă a unui neozeelandez, Lindsay.

Pare însă că personajul nostru are o identitate nouă pentru fiecare context în care se află. Ca urmare în India primește un nume hindus, Linbaba sau prescurtat Lin, de la ghidului său, Prabaker, cel care îi devine prieten și îi arată India așa cum numai un indian poate.

Pentru Lin, Bombayul este casa lui și aici își găsește locul în mahalale la fel de ușor cum și-l găsește în localurile de lux. Cunoștințele medicale îl ajută să devină doctorul celor săraci și să cunoască lumea acestora până în cele mai intime detalii (uneori chiar mai mult decât și-ar fi dorit el însuși).

Rămâne în continuare un infractor, dar unul care are uneori onoare, alteori umor, care îți e simpatic și pe care îl înțelegi în contextul existenței din care face parte. Cunoaște dragostea, dezamăgirea și trădarea, dar și loialitatea, prietenia necondiționată și simplitatea.

Retras în urma unei serii de evenimente în satul ghidului său, Lin primește un nume nou, Shantaram, tradus prin “om al păcii lui Dumnezeu”. Sub noul nume luptă pentru supraviețuire și pentru libertate într-un război care nu este al lui dar căruia i se alătură fără rezerve.

De-a lungul cărții, alias-urile personajului se împletesc, revin, se întretaie în funcție de palierul social cu care relaționează.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Gregory David Roberts.

Lin își petrece timpul la restaurantul La Leopold alături de Didier, Vikram, Karla, Ulla, Modena, Maurizio, etc., oameni diferiți ca nații, obiceiuri, statut, dar într-o formă sau alta toți proscriși și cât mai puțin hinduși.

Sub numele de Shantaram se simte cel mai aproape de cei simpli, crede în crezurile lor și se identifică cu speranțele lor.

Destinele personajelor sunt urmărite în paralel, până când te atașezi de ele și vrei să le ajuți sau să le cerți sau să le consolezi. Orice, dar numai să nu rămâi indiferent.

Iar la sfârșit îți dorești să ai curajul de cunoaște India așa cum a cunoscut-o Lin și de a putea ieși la fel de purificat din această experiență cum a făcut-o el.

Titlu: Shantaram
Autor: Gregory David Roberts
An apariție : 2016
Editura: Allfa
Nr. Pagini: 896
Limba: Română
Gen Literar: Moderni, contemporani
Publicată la 6.03.2019
Nota recenzorului: 10/10

Aspecte Pozitive:

Actiunea este alerta, realista, dar imbinata cu momente de introspectie si emotie.

Avatar
Autor: Anca Ivanov
Redactor de 348 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Anca Ivanov