„Some Lie and Some Die” este un roman al scriitoarei britanice Ruth Rendell. Acesta a fost publicat în anul 1973 și face parte din seria de cărți polițiste cu inspectorul șef Wexford. De fapt, este cel de-al optulea volum din serie.
Romanul „Some Lie and Some Die” este, ca toate celelalte volume din saga, o ficțiune polițistă, cu mister și suspans și investigații
Când cadavrul brutal mutilat al unei tinere este găsit într-un loc retras în timpul unui festival de muzică hipiot lângă Kingsmarkham, inspectorul șef Wexford este primul care sosește la locul faptei. Chipul victimei este desfigurat prin bătaie cu ajutorul unei sticle. Ce criminal cu sânge rece ar putea să facă un asemenea lucru într-o atmosferă unde pacea și dragostea predomină?
Este știut faptul că în asemenea împrejurări, polițistii mai au de-a face cu bețivi, drogați și scandalagii. Dar crima aceasta este deosebit de violentă și pune pe jar pe toată lumea. În sfârșit când se descoperă al cui este cadavrul, se face și o legătură ciudată între tânăra femeie și cântărețul de folk Zeno Vedast. Fata este o localnică numită Dawn Stonor, care cu timpul s-a transformat în striperiță. Dar și muzicianul este de-al locului, doar că are un alt nume, un nume de scenă care îl reprezintă mai bine.
Legătura aceasta dintre cele două personaje, ambele tinere, cam de aceeași vârstă, îl intrigă pe Wexford și începe să facă o investigație mai amplă. Aceasta va duce la trecutul celor doi, dar și la relațiile din prezent pe care le are cântărețul de folk.
Printr-o rețea încâlcită de minciuni și înșelătorii, glume și trădări, inspectorul șef descoperă o poveste de iubire și de ură care a început cu mulți ani mai devreme
În îndelungata sa experiență de detectiv, Wexford nu a mai dat peste o asemenea crimă săvârșită din cea mai disperată pasiune. Dar descoperă în cele din urmă cine a comis crima și care a fost motivația criminalului.
La o primă vedere nici nu ai zice despre inculpat că ar fi putut face asta, mai ales că a fost sub nasul poliției încă de la începutul investigației. Dar vei vedea că dragostea și disperarea pot duce la comiterea unor fapte violente, cu sânge rece, despre care nu ar bănui nimeni că vin din partea cui vin.
„Some Lie and Some Die” de Ruth Rendell este un roman violent care te absoarbe cu totul. Ca un adevărat copoi, Wexford deduce multe lucruri necurate care se vor pune împotriva mărturiilor mincinoase ale arogantului star pop Zeno Vedast. Eu am citit cartea în limba engleză și cred că asta a sporit valoarea și farmecul lecturii.