Recenzie „Stoner” de John Williams

by | Aug 11, 2015 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA STONER ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

„Stoner” de John Williams

De ce e „Stoner” dintr-o dată atât de popular? Cum de, până în 2013, mare majoritate nu îl cunoștea pe John Williams și scriitura sa? Ei, bine, înainte de a începe recenzia propriu-zisă, mă simt nevoită să ofer câteva detalii din spatele scenei care motivează popularitatea romanului.

În 2003, când New York Review of Books Classics, s-a decis să republice cartea, aceasta, a avut vânzări modeste și nu s-a bucurat de o recunoaștere imediată. Tot în aceeași perioadă, romanul, i-a atras atenția scriitoarei franceze Ana Gavalda care a fost nevoită să citească cartea în engleză, fiindcă nu exista o traducere în franceză.

Fiindcă Gavalda a îndrăgit atât de mult cartea, și-a rugat editorul să cumpere drepturile necesare pentru a o putea traduce în franceză. Aceasta a explicat popularitatea cărții prin faptul că ceilalți editori europeni au văzut că ea o tradusese în franceză și au fost curioși să afle ce a motivat-o să facă asta, așa cu au cumpărat și ei drepturile ca să o poată traduce.

„Stoner” a fost publicată în 1965 și spune povestea lui William Stoner, un fermier sărac care pleacă la Universitatea Missouri pentru a studia agronomia spre a-și ajuta părinții mai bine la fermă. Destinul avea, însă, altceva pregătit , astfel că Stoner ajunge să se îndrăgostească de literatura engleză, lucru care îl motivează să își schimbe specializarea. După ce își termină studiile de licență și master acesta primește un post de asistent universitar și ajunge să predea exact ceea ce își dorea.

Pentru a nu da de gol acțiunea romanului care este de altfel, foarte liniară, am să încerc să vorbesc în cele ce urmează doar despre stilul narațiunii, despre ideea acțiunii în sine și despre părerea generală pe care mi-am format-o în urma lecturării acestui roman.

Recunosc că mi-am dorit să citesc această carte încă de dinainte să ajungă așa cunoscută. Îi văzusem coperta pe   site-ul unei librării online și mă fascinase pur și simplu. La toate astea a mai contribuit și faptul că pe copertă Tom Hanks îmi spunea că e un roman incredibil și că n-o să regret că îl citesc. Așadar, am plecat la drum cu așteptări foarte mari care, însă, s-au diminuat pe măsură ce am continuat să citesc și să mă afund în lumea lui Stoner.

La început, stilul narativ,  e unul plăcut și molcom. Ai senzația că cineva îți spune o poveste înainte de culcare. Însă, pe parcurs, același stil devine iritant și obositor prin prisma faptului că nu se schimba deloc decât atunci când există anumite conflicte.

Deși narațiunea e de o simplitate aproape șocantă și la o primă vedere poate părea reconfortant să vezi o astfel de abordare, pe măsură ce cunoști mai bine lumea lui Stoner, îți dai seama că totul e mult prea impersonal, liniar și monoton.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de John Williams

E ca și cum cineva ar avea doar o singură inflexiune în voce pe care o folosește în toate situațiile. Sigur că asta este o opinie și nu un adevăr general valabil așa că altcineva, oricine, poate găsi în stilul lui Williams ceva cu totul nou.

Ideea acțiunii în sine mi se pare incredibil de curajoasă pentru vremea la care a fost scrisă și, mai ales, pentru timpurile pe care le trăim noi. Atunci când a fost publicat, romanul,  nu s-a bucurat de o mare popularitate fiindcă stilul lui Williams era greu de digerat.

Însă, dacă privim doar prin prisma subiectului ales, realizăm că are o simplitate aparte: până la urmă romanul ne vorbește de viața unui simplu profesor de literatura engleză și ni se spune chiar de la început că Stoner nu a făcut nimic special și că foștii lui colegi abia își mai aduc aminte de el. Ei, bine, să ai așa un început, dar să reușești să stârnești curiozitatea cititorului e fenomenal.

Cât despre sfârșitul romanului, nu o să vă zic despre ce e vorba ( evident ), însă țin să precizez că merită orice ca să ajungeți până acolo și să vedeți cât de frumos și tragic se joacă Williams cu cuvintele. Câtă luciditate și în același timp pierdere de sine au loc, și cum tragicul se împletește cu normalul.

Dacă și restul romanului ar fi fost la fel de pasional și de plin de emoție, atunci ar fi fost cu siguranță, cel puțin în ochii mei, o carte care să merite titlul pe care cei de la New York Review of Books Classics i l-au dat, acela de “Cea mai bună carte pe care nu ai citit-o încă”.

Una peste alta, merită să îi dați o șansă lui Stoner și să vă pierdeți în lumea lui doar pentru a vedea că pot exista și romane care să vorbească despre viață dintr-un alt unghi decât acela cu care am fost obișnuiți până acum: cel al vieții ca o întâmplare neobișnuită prin care trecem și după care suntem uitați la fel de repede precum am apărut. E un punct de vedere rar în literatură care merită exploatat.

E bine, câteodată, să ieșim din zona noastră de confort, iar Stoner ne face să realizăm exact asta. Viața nu e mereu o aventură extraordinară care trebuie trăită la maximum. Câteodată, aceasta doar se întâmplă și atât.

Titlu: Stoner
Autor: John Williams
An apariție : 2014
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 272
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 11.08.2015
Nota recenzorului: n/a

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”ISTORIA UNUI GENOCID ÎNDELUNG IGNORAT” de Sergiu Selian

Recenzie ”ISTORIA UNUI GENOCID ÎNDELUNG IGNORAT” de Sergiu Selian

Nicolae Iorga afirma că “Un popor care nu-și cunoaşte istoria este ca un copil care nu-și cunoaşte părinţii!”.  Pe acest principiu, autorul, din dorința de a informa opinia publică română asupra Genocidului din 1915, subiect încă prea puțin cunoscut populației din...

Recenzie ”MEȘTERUL CEASORNICAR” de Ioana Blaga

Recenzie ”MEȘTERUL CEASORNICAR” de Ioana Blaga

Bună, dragi cititori! Vă îmbrățișez cu aroma de ceai de toamnă și vă invit să descoperim o lume magică împreună. Astăzi este mai mult pentru cei care au în casă sau cunosc un princhindel căruia i-ar putea dărui o carte încântătoare. Romanul Meșterul ceasornicar se...

Recenzie ”Magia punctelor” de Stefania Tudorache

Recenzie ”Magia punctelor” de Stefania Tudorache

Ce mai faceți?! Mi-a fost de dor de voi. Am citit mult zilele acestea și am fost dornică să vă împărtășesc ce am mai descoperit prin lumea cărților. Culorile anotimpului mi-au adus, cu iz de toamnă, cartea Magia punctelor scrisă de Ștefania Tudorache.  Volumul...

Alina Maria este redactor Booknation.ro de 2007 zile și a scris până acum 6 articole. Se află pe poziția 79 din 151 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alina Maria aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments