Recenzie “Suflete moarte” de N.V. Gogol

by | Nov 22, 2020 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA SUFLETE MOARTE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Suflete moarte de N.V. Gogol“Suflete moarte” este un roman atipic scris de prozatorul N.V. Gogol, născut în Ucraina și mutat în Rusia. Cartea a apărut în anul 1842 și a avut parte chiar și de mai multe adaptări cinematografice. Este un clasic în care satira joacă un rol principal.

Recunosc faptul că “Suflete moarte” de N.V. Gogol nu m-a prins atât de tare în mrejele sale ca alte romane

De altfel, este prima dată când îl citesc pe Gogol. Toată ideea cu cumpărarea de suflete moarte mi s-a părut un pic deplasată. Nu doar cei de la care lua aceste suflete de iobagi au ridicat din sprânceană de ciudățenia acestui fapt. Cât am făcut-o eu, cititorul. Și nu cred că sunt singura.

Cu toate acestea, mi-a plăcut cum autorul narator s-a integrat pe el în poveste făcând un fel de introducerea ceea ce urma să mai creioneze în continuare despre personaj. Mi-a plăcut faptul că personajul principal, Cicikov, are defecte și este un antierou, un om ca toți oamenii la urma urmei.

Așa cum zice foarte bine și naratorul, de ce să ai literatură în care ți se prezintă mereu oameni cinstiți, buni, oameni frumoși și normali?

Un pic de sare și piper condimentează mai bine totul

Încă de la publicarea sa pe piața de carte, romanul “Suflete moarte” de N.V. Gogol a fost văzut ca un portret realist al vieții rusești provinciale. Și de asemenea ca o poveste frumoasă, dar exagerată, o satiră la adresa societății ruse. Antieroul lui Gogol, Cicikov, uimește lumea bună de la țară târguindu-se cu viclenie și inteligență pentru cumpărarea de suflete moarte. Servitori și țărani decedați care încă reprezintă o sursă de bani și putere pentru cineva destul de înțelept care să îi acumuleze în actele sale. Și să-i numere printre bogățiile sale, la o adică.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de N.V. Gogol

În cartea “Suflete moarte” de N.V. Gogol ne sunt prezentate o sumedenie de personaje secundare, bogate în trăsături și având personalități și înfățișări dintre cele mai diverse. Niciunul dintre acești țărani înstăriți, proprietari de pământuri, funcționari de stat și oficiali ruși nu rezistă în fața farmecului propunerilor ilogice făcute de Cicikov.

Acest roman de satiră este bogat în detalii, descrieri și personaje numai bune de observat. Are un lirism deosebit, un umor ciudat și încântă prin ciudățeniile și erorile făcute de oameni dintre cei mai “cu țiglele pe casă”.

Alte opere notabile ale lui N.V. Gogol sunt și volumele “Mantaua”, “Taras Bulba”, “Nasul” și “Fioroasa răzbunare”. 

Titlu: Suflete Moarte
Autor: N.V. Gogol
An apariție : 1987
Editura: UNIVERS
Nr. Pagini: 400
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Publicată la 22.11.2020
Nota recenzorului: 7/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Cujo” de Stephen King

Recenzie ”Cujo” de Stephen King

"There's one novel, Cujo, that I barely remember writing at all. I don't say that with pride or shame, only with a vague sense of sorrow and loss. I like that book. I wish I could remember enjoying the good parts as I put them down on the page." Stephen King Eu am doi...

Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 781 zile și a scris până acum 233 articole. Se află pe poziția 7 din 153 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments