Recenzie “Șuncă pe pîine” de Charles Bukowski

by | Aug 26, 2020 | Beletristică, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ȘUNCĂ PE PÎINE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Șuncă pe pîine  de Charles Bukowski mi-a întregit viziunea asupra vieții și operei scriitorului. Personajul principal al cărții, Henry Chinaski, joacă în permanență un  rol secundar pe scena vieții.

Provenind dintr-un mediu familial degradant, cu o relație deficitară cu tatăl lui, antisocial, cu anger issues și (mai târziu) devorator de alcool și tutun,  putem spune că Henry al nostru a cam pierdut linia de start a vieții.

Știu, din temele principale enumerate mai sus ai putea spune că nu e genul de carte pe care  vrei să o citești, însă merită să fie citită.

De ce?

Pentru că Bukowski și-a scris drama pe hârtie, a prezentat în opera sa realitatea meschină și dură pe care mulți dintre noi o ignorăm. Totuși, ea există, iar Henry Chinaski este dovada vie a faptului că presiunea socială degradează ființa umană transformându-i pe cei  slabi în legume, iar pe cei  puternici în dușmani ai rasei umane.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Charles Bukowski

Cartea prezintă copilăria și adolescența lui Chinaski. Problemele cu acneea, lipsa prietenilor, violența din partea tatălui, toate acestea întregesc imaginea lui Bukowski văzută prin ochii lui Chinaski. Și zău așa, ai văzut vreodată o poză cu Bukowski? Dacă nu, caută și doar din înfățișare îți poți da seama de faptul că el nu poate fi genul de om care să scrie despre frumusețea vieții și bunătatea oamenilor. El scrie despre realitate, o realitate pentru care a fost și criticat, nefăcând parte din sfera frumosului. Bukowski nu folosește funcția chatartică a artei; el „trântește” cuvinte care mai de care mai respingătoare, toate în ideea de întregi un univers literar original, imposibil de copiat.

Spre încheiere, aș recomanda aeastă Șuncă pe pîine de Charles Bukowski acelora care trec dincolo de cuvinte și pătrund în esența cărților, acelora care nu sunt deranjați de limbaj trivial și, nu în ultimul rând, acelora care vor să înțeleagă suferința altor oameni.

Pentru cei care nu ați citit încă nimic de la Bukowski vă recomand să începeți cu această carte și să continuați cu Femei pentru a avea o continuitate a vieții lui Henry Chinaski.

 

Titlu: Șuncă Pe Pîine
Autor: Charles Bukowski
An apariție : 2015
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 336
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 26.08.2020
Nota recenzorului: 8/10

Aspecte Pozitive:

Lectură ușoară, presărată cu întâmplări de un umor savuros

Aspecte Negative:

Limbaj greu de digerat pentru unele persoane

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Coincidență ca număr de aur”  de Arina Avram

Recenzie ”Coincidență ca număr de aur” de Arina Avram

În prima zi de toamnă, am început să citesc un roman care începe tot cu o zi de toamnă. Ce surprindere cu romanul intitulat Coincidență ca număr de aur. Acum, când scriu, afară plouă și florile mele de pe balcon se deschid, parcă vor să mă îmbrățișeze cald. Când am...

Recenzie ,, Lupta” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie ,, Lupta” de Jennifer L. Armentrout

Acum că Seth nu mai poate schimba nimic, speriat de gândul că ar putea să o rănească pe Josie, el pleacă în Andros,  insula unde a copilărit, departe de toți cei la care ține. Dar nu s-ar fi așteptat la ceea ce avea să găsească acolo. Atunci când începe să înțeleagă...

Roxana-Elena Ciobanu este redactor Booknation.ro de 65 zile și a scris până acum 7 articole. Se află pe poziția 73 din 150 de redatori, fiind astfel un Redactor Foarte Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Roxana-Elena Ciobanu aici.
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments