Recenzie „Femei” de Charles Bukowski

by | Nov 8, 2020 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA FEMEI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Tot ce știam despre Bukowski înainte să citesc Femei, prima și singura (momentan) scriere a sa pe care am citit-o (în afară de câteva poezii), e că a fost un autor american foarte cunosc și apreciat de public și critică, adică un scriitor musai de citit, pe care nu ar trebui să-l pierd.

Mai târziu, am asistat la prezentarea acestei cărți în cadrul unui club de lectură și m-am decis s-o citesc.

Deși fusesem deja avertizat de limbajul licențios prin care descrie foarte mult sexul, beția, violența, mizeria, am rămas șocat și la un momentan chiar dezgustat de roman. Nu înțelegeam cum poate fi o astfel de carte considerată atât de relevantă în istoria literaturii, nu înțelegeam ce apreciau alții la Bukowski. Mă gândeam serios să-l abandonez, în fond, nu învățam nimic din acea carte, nu îmi plăcea nimic la ea. Era o porcărie de roman care descria cu detalii demne de o minte de obsedat sexual toate femeile pe care le-a avut naratorul de-a lungul timpului. Paginile erau pline de sex, beții, bătăi și altele în acest gen. Eram foarte confuz.

Acum însă sunt mulțumit de mine că m-am forțat să duc romanul până la capăt, care, de altfel, e destul de scurtuț, doar vreo 200 de pagini, și pe care l-am citit ușor după ce mi-am eliminat prejudecățile și sentimentele de moment.

Femei e un roman mai greu de digerat pentru cei care, la fel ca mine, nu sunt obișnuiți cu astfel de literatură. E un șoc să citești așa ceva după ce ai fost îndopat doar cu lecturi cuviincioase, școlare, cu domnișoare respectabile care frecventau baluri pentru a-și găsi perechea. Însă Bukowski nu-și propune să-și învețe cititorii bunele maniere sau să predea morală. Bukowski e sincer, e direct, e incisiv.

Valoarea acestui roman și a operei sale în general constă tocmai în sinceritatea și intensitatea cu care zugrăvește viața oamenilor săraci din America. Printre vulgaritate am găsit numeroase reflecții profunde despre viața acestor oameni.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Charles Bukowski

Ceea ce lipsește, spune Bukowski, este iubirea. Nu a fost iubit și nu știe să iubească. Așa că-și umple tristețea cu tot felul de comportamente distrugătoare.

Oamenii pur și simplu înșfacă orbește orice: comunism, mâncare sănătoasă, zen, surfing, balet, hipnotism, terapie de grup, orgii, mers pe bicicletă, plante medicinale, catolicism, haltere, călătorii, renunțarea la droguri, regim vegetarian, India, pictură, scris, sculptură, componistică, dirijorat, mersul cu rucsacul în spate, yoga, copulare, jocuri de noroc, băutură, tăiat frunza la câini, iaurt înghețat, Bethoven, Bach, Buddha, Iisus, marcă înregistrată, heroină, suc de morcovi, sinucidere, costume lucrate de mână, călătorii cu avionul, New York și apoi totul se evaporă și se destramă. Oamenii trebuie să găsească ceva de făcut în timp ce așteaptă să moară. Presupun că e bine că poți să faci o alegere.

Romanul lui Bokwski e depresiv. M-a întristat, m-a făcut să văd lipsa de sens din spatele a tot, dar m-a apropiat și mi-a arătat și o altă latură a vieții, un alt mod de trai, unul distrugător, decăzut, pe care americanii săraci îl practică din obișnuință, din lipsă de alegeri, din confuzie, din orice… Sex, băutură, droguri, alcool. Fără iubire, doar o plutire pe oceanul nonsensului, alinat doar de un hedonism alienant…

Cartea este formată dintr-un fel de trecere în revistă a numeroaselor partenere trecătoare pe care Henry Chinaski, alter ego-ul autorului și naratorul-protagonist din Femei, le-a avut.

În final, e un roman care m-a izbit prin sinceritatea sa și prin faptul că mi-a arătat un stil de viață pe care m-a făcut să-l simt ca și cum l-aș trăi chiar eu. Mi-a dărâmat anumite prejudecăți și mi-a arătat cât de vastă e literatura și modurile sale de exprimare. M-a făcut să-mi doresc să pătrund mai adânc această viață și probabil că de aceea îi voi citi și celelalte romane.

Titlu: Femei
Autor: Charles Bukowski
An apariție : 1978
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 212
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Publicată la 8.11.2020
Nota recenzorului: 8/10

Aspecte Pozitive:

Am rămas fascinat de modul în care Bukowski a reușit să mă introducă într-un univers total necunoscut mie înainte de acest roman, universul unor oameni săraci din America care-și trăiesc viața printre sex, droguri, alcool, tutun și violență, toate pe fundalul sărăciei și mizeriei urbane americane.

Aspecte Negative:

Mi-au trebuit câteva sute de pagini ca să trec peste șocul și uneori dezgustul limbajului licențios și peste scenele de sex descrise în amănunt.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Evanghelia după Isus Cristos”, de José Saramago

Recenzie „Evanghelia după Isus Cristos”, de José Saramago

Evanghelia după Isus Cristos, publicată în 1991 de José Saramago, este un roman construit prin reinterpretarea Noului Testament. Criticat de unii, printre care și de către Biserica Romano-Catolică, Saramago surprinde și deranjează prin viziunea sa șocantă asupra...

Recenzie ”Sub Dom” de Stephen King

Recenzie ”Sub Dom” de Stephen King

Poate credeați că după 40 de romane și peste 40 de ani de scriere, King și-a stors toată inspirația și nu mai e capabil de ceva senzațional. Ei bine, a ținut să ne demonstreze că ne înșelăm și ne-a trântit pe masă încă o cărămidă, o călătorie terifiantă, cu nenumărate...

Recenzie “Duma Key” de Stephen King

Recenzie “Duma Key” de Stephen King

Recunoașteți că vă era dor de un King. Mie, cu siguranță, îmi era. Iar Duma Key este una dintre poveștile sale de top, absolut captivantă.  Este o poveste cu fantome și spirite negre ce-și testează puterea pe muritori și are ca ambient un cadru de vis. Unul în care,...

Robert Grigore Manea este redactor Booknation.ro de 317 zile și a scris până acum 14 articole. Se află pe poziția 52 din 153 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Robert Grigore Manea aici. Robert Grigore Manea are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments