Swann este primul volum al seriei În căutarea timplului pierdut a romancierului francez, Marcel Proust. Romanul are trei părţi care descriu mai întâi copilăria autorului, apoi o poveste de dragoste a lui Swann fiul, iar în ultima parte romancierul revine în propria poveste de viaţă.

,,Un om care doarme ţine în jurul lui firul orelor, ordinea anilor şi a lumilor. El le consultă din instinct, trezindu-se, şi citeşte în ele, până la trezirea lui; dar ordinea lor se poate învălmăşi au rupe. “

Marcel Proust începe în 1909 ciclul de romane În căutarea timplului pierdut, dar nu apucă să îl termine integral până la moartea sa. Astfel, cel ce se îngrijeşte de ultimile trei volume este Robert Proust, fratele său.

Seria antrenează peste 2000 de personaje şi este inspirată din opere celebre ale lui Lev Tolstoi şi Gustave Flaubert.

,,Marea descoperire a romancierului a fost aceea de a fi avut ideea de a înlocui aceste părţi ce nu pot fi pătrunse de suflet printr-o cantitate egală de părţi imateriale, pe care, adică, sufletul nostru le poate asimila.”

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Marcel Proust.

În prima parte, iubirea veşnică a copilului Proust este mama. Acesta abia aştepta seara pe ca mama sa să urce la el.

,,Chiar dacă mama era o cititoare infidelă, ea era totodată, în cazul cărţilor unde afla sunetul unui sentiment adevărat, şi o citioare admirabilă, prin respectul şi simplitatea interpretării, prin frumuseţea şi blândeţea vocii sale. “

În ultimile două părţii, iubirea este tema principală. Marcel Proust observă în iubirea lui Swann toate etapele unui sentiment puternic de la indiferenţă la dăruire, iar de la dăruire la uitare.

,,Şi pe dată am iubit-o, căci, uneori, spre a iubi o femeie, este de ajuns ca ea să ne privească dispreţuitor, cum crezusem că făcuse domnişoara Swann, şi să gândim că nu ne va putea aparţine nicioadată.”

Titlu: Swann
Autor: Marcel Proust
An apariție : 2011
Editura: ART
Nr. Pagini: 420
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Publicată la 8.09.2018
Nota recenzorului: 8/10
Irina Fodor
Autor: Irina Fodor
Irina e Redactor Activ
Redactor de 985 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Irina Fodor