Recenzie ”Tatuatorul de la Auschwitz” de Heather Morris

de | oct. 7, 2019 | Recenzii cărți

Pentru acest bătrân frumos, amintirea și istoria nu se desprindeau niciodată – ele valsau împreună perfect.

Tatuatorul de la Auschwitz este povestea a doi oameni obișnuiți care au trăit în vremuri neobișnuite, private nu numai de libertatea lor, ci și de demnitate, nume și identități, și este relatarea lui Lale despre ceea ce au fost nevoiți să facă pentru a supraviețui. El și-a trait viața conform devizei Dacă te trezești dimineața, e o zi bună.

De data aceasta nu am început cu ultima propoziție a cărții scrisă de Heather Morris ci cu ultimul paragraf, deoarece mi-a plăcut mult dar și pentru că oferă un rezumat concis.

Chiar dacă este scrisă sub formă de ficțiune, romanul se bazează pe incredibila poveste adevărată a tatuatorului de la Auschwitz-Birkenau și a femeii pe care a iubit-o.

Lale, pe numele său real Ludwig Eisenberg s-a născut în Slovacia, pe 28 octombrie 1916 și a fost adus la Auschwitz pe 23 aprilie 1942 și a fost tatuat cu numărul 32407.

Gita pe numele său real Gisela Fuhrmannova s-a născut în Slovacia, pe 11 martie 1925 și a fost adusă la Auschwitz pe 3 aprilie 1942 și a fost tatuată cu numărul 4562, coform mărturiei pe care a facut-o la Shoah Visual Archive. Lale și-l amintește ca fiind 34902.

Alte informații suplimentare le găsiți la finalul cărții, inclusiv câteva fotografii cu cei doi, dar și harta lagărului. Sunt chiar interesante.

Pentru a supraviețui Holocaustului, Lale acceptă slujba de Tatuator al Auschwitz-ului, chiar dacă asta înseamnă să își înțepe semenii până la sânge. Însă totul începe să capete un sens și speranța îi încolțește în suflet când o cunoaște pe Gita.

Este o carte profundă, mie mi-a ajuns la inimă. Nu vreau să vă destăinui prea multe detalii, vreau să vă las să o descoperiți singuri. Sunt convinsă că o să vă placă, odată ce o să începeți să citiți nu veți putea lăsa cartea din mână.

Un lucru e cert, cei doi reușesc să supraviețuiască trei ani în lagăr. Informațiile despre cum au scăpat nu vi le destăinui. Și ca să vă fac și mai curioși vă spun că fiul lor Gary și-a iubit mult părinții și i-a admirat foarte mult.

 

 

 

Titlu: TATUATORUL DE LA AUSCHWITZ
Autor: Heather Morris
An apariție : 2019
Editura: HUMANITAS FICTION
Nr. Pagini: 312
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 708

Alte recenzii de la Heather Morris:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini
Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini

Oare de ce, ceea ce ni se întâmplă în copilărie ne marchează atât de profund întreaga viață? Adulți fiind, nu se presupune că avem puterea de a separa binele de rău cu mai multă ușurință? Unde dispare acel “eram mic și nu știam dar acum înțeleg și reușesc să mă...

Recenzie „Hideaway” de Penelope Douglas
Recenzie „Hideaway” de Penelope Douglas

Am așteptat ceva vreme acest volum și în sfârșit pot spune cu bucurie că a fost tradus și la noi. Dacă îmi aduc bine aminte, eu am citit atât "Corupt" cât și "Hideaway" imediat una după alta, pentru a nu uita intriga și contextul. Acțiunea este destul de complicată și...

Recenzie „Furia” de Alex Michaelides
Recenzie „Furia” de Alex Michaelides

Alex Michaelides este cunoscut pentru două cărți de success, ce pare că au urmat aceeași rețetă - "Pacienta Tăcută" și "Fecioarele". Ambele au avut intrigi palpitante și ne-au pus la încercare capacitatea de detectiv. "Furia" merge pe aceași format, însă promite ceva...

0 0 votes
Article Rating
Elena Săvulescu a fost redactor Booknation.ro și a scris 17 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Elena Săvulescu aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments