Recenzie ”Tatuatorul de la Auschwitz” de Heather Morris

de | oct. 7, 2019 | Recenzii cărți

Pentru acest bătrân frumos, amintirea și istoria nu se desprindeau niciodată – ele valsau împreună perfect.

Tatuatorul de la Auschwitz este povestea a doi oameni obișnuiți care au trăit în vremuri neobișnuite, private nu numai de libertatea lor, ci și de demnitate, nume și identități, și este relatarea lui Lale despre ceea ce au fost nevoiți să facă pentru a supraviețui. El și-a trait viața conform devizei Dacă te trezești dimineața, e o zi bună.

De data aceasta nu am început cu ultima propoziție a cărții scrisă de Heather Morris ci cu ultimul paragraf, deoarece mi-a plăcut mult dar și pentru că oferă un rezumat concis.

Chiar dacă este scrisă sub formă de ficțiune, romanul se bazează pe incredibila poveste adevărată a tatuatorului de la Auschwitz-Birkenau și a femeii pe care a iubit-o.

Lale, pe numele său real Ludwig Eisenberg s-a născut în Slovacia, pe 28 octombrie 1916 și a fost adus la Auschwitz pe 23 aprilie 1942 și a fost tatuat cu numărul 32407.

Gita pe numele său real Gisela Fuhrmannova s-a născut în Slovacia, pe 11 martie 1925 și a fost adusă la Auschwitz pe 3 aprilie 1942 și a fost tatuată cu numărul 4562, coform mărturiei pe care a facut-o la Shoah Visual Archive. Lale și-l amintește ca fiind 34902.

Alte informații suplimentare le găsiți la finalul cărții, inclusiv câteva fotografii cu cei doi, dar și harta lagărului. Sunt chiar interesante.

Pentru a supraviețui Holocaustului, Lale acceptă slujba de Tatuator al Auschwitz-ului, chiar dacă asta înseamnă să își înțepe semenii până la sânge. Însă totul începe să capete un sens și speranța îi încolțește în suflet când o cunoaște pe Gita.

Este o carte profundă, mie mi-a ajuns la inimă. Nu vreau să vă destăinui prea multe detalii, vreau să vă las să o descoperiți singuri. Sunt convinsă că o să vă placă, odată ce o să începeți să citiți nu veți putea lăsa cartea din mână.

Un lucru e cert, cei doi reușesc să supraviețuiască trei ani în lagăr. Informațiile despre cum au scăpat nu vi le destăinui. Și ca să vă fac și mai curioși vă spun că fiul lor Gary și-a iubit mult părinții și i-a admirat foarte mult.

 

 

 

Titlu: TATUATORUL DE LA AUSCHWITZ
Autor: Heather Morris
An apariție : 2019
Editura: HUMANITAS FICTION
Nr. Pagini: 312
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 759

Alte recenzii de la Heather Morris:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Ceva în apă” de Catherine Steadman
Recenzie ”Ceva în apă” de Catherine Steadman

Titlul cărții „Ceva în apă” de Catherine Steadman este promițător și te îndeamnă la investigații mai aprofundate. Sugerează o poveste plină de mister și tensiune. Și chiar de asta dai. Cartea urmărește povestea unui cuplu de tineri însurăței care se bucură de luna lor...

Recenzie ”Copacii” de Percival Everett
Recenzie ”Copacii” de Percival Everett

”Copacii” de Percival Everett este un roman șocant în care o serie de crime brutale se petrec mai întâi în orașul Parale din Mississippi și apoi în toată America. Nici nu pot descrie cât de mult mi-a plăcut cartea asta, fără să par o ciudată, având în vedere temele pe...

0 0 votes
Article Rating
Elena Săvulescu a fost redactor Booknation.ro și a scris 17 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Elena Săvulescu aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments