Recenzie “Călătoria Cilkăi” de Heather Morris

de | oct. 26, 2022 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CĂLĂTORIA CILKĂI ARE REDUCERE PE:

După ce a stat într-un lagăr de concentrare nazist au venit salvatorii sovietici și au salvat-o… deportând-o într-un gulag.

Ei bine, aceasta este soarta eroinei romanului de față – Cilka. După ce a îndurat viața groaznică din lagărul nazist, unde, la doar numai șaisprezece ani, a fost violată și nevoită să se prostitueze pentru a supravețui, viața i-a pregătit o altă încercare dură. Sovieticii au acuzat-o că a lucrat cu inamicul ca prostituată și spioană. Drept urmare au condamnat-o la cincisprezece ani de muncă silnică.

Lagărul de concentrare nazist și gulagul sovietic comunist, două noțiuni care pot fi considerate sinonime, au avut același impact asupra omenirii.
Pe parcursul întregului roman, autorul face o paralelă între aceste două locuri atât de asemănătoare. Eroina principală, Cilka, are mereu acea senzație de déjà-vu: baracă, apel, număr, violență, frig, foame…

Şi, deşi lagărul ăsta are alt scop – să-i pună să muncească pentru Uniunea Sovietică, şi nu să-i omoare pentru că sunt evrei –, în aceste condiţii, abuzate repetat, mereu sub ameninţarea violenţei şi a „gropii“, Cilka îşi dă seama că n-a făcut decât să treacă dintr-un loc crud, inuman, în altul la fel.

Dacă îți place recenzia cărții CĂLĂTORIA CILKĂI, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Heather Morris

Observăm diferite modalități de a reacționa la mizerie, unii oameni devin mai buni, mai îngăduitori cu ceilalți, încearcă să se facă utili pentru a micșora durerea fraților de suferință; alții răspund cu agresivitate și violență, care de cele mai multe ori nu sunt un indiciu al răutății, ci mai curând al dezndădejdii, un mecanism de apărare al organismului.

Cartea m-a prins și am citit-o dintr-o răsuflare. Însă, cred că prea s-a exagerat bunătatea Cilkăi, de prea multe ori a cerut pentru alții, neglijându-se complet. Cât de curajoși, altruiști și buni nu am fi, există și instinctul de autoconservare. La fel, consider că s-a exagerat cu curajul ei, o persoană atât de tânără care a supravețuit unui lagăr de concentrare, nu cred că va deveni neînfricată într-un gulag, se poate oare dobândi o astfel de imunitate?! Ori, asta vrea a fi înțeles aici:

-Ție chiar nu ți-e frică de moarte, așa-i?…
-Nu, am stat destul în preajma ei.

Este un must read dacă ați citit “Tatuatorul de la Auschwitz”. Povestea Cilkăi începe acolo, iar aici autorul revine la unele scene relatate acolo, deci este o legătură între ele.

… că el îi poate avea corpul, dar nimic mai mult; că nu-i poate avea mintea, inima, sufletul.

De câte ori poate să fie cineva redus, șters?

Fie că am făcut ceva, fie că nu, am fost catalogate drept dușmani ai poporului și suntem aici pentru a fi reeducate prin muncă.

… să găsești un pic de speranță în întuneric nu e o slăbiciune.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA CĂLĂTORIA CILKĂI CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: CĂLĂTORIA CILKĂI
Autor: Heather Morris
An apariție : 2020
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 416
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 2772

Alte recenzii de la Heather Morris:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Povestea unui înger păzitor: După ce Patrick a murit, Mia și-a dorit ca toată lumea ei să se sfârșească. Și aproape că a reușit să facă asta după ce s-a aruncat în marea care i-a răpit viața celui pe care îl iubea. A lăsat valurile să îi înconjoare trupul, însă ceva...

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

O seară de poker, un show și o iubire interzisă... Ea este cea mai bună jucătoare de poker, el este un magnat arogant care, uneori, după o zi de muncă, preferă să joace poker cu niște prieteni vechi. Așa se întâlnesc Kate Monroe și Cooper Montgomery, într-o seară când...

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Am de mult timp cartea aceasta în lista de must read și habar n-am de ce mi-a luat așa mult timp să ajung s-o citesc având în vedere cât de mult mi-a plăcut. Am auzit multe lucruri bune prin online și de data asta chiar au fost pe bună dreptate deoarece a fost scrisă...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu este redactor Booknation.ro de 529 zile și a scris până acum 211 articole. Se află pe poziția 6 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments