Recenzie „Tema pentru acasă” de Nicolae Dabija

de | iul. 27, 2016 | Beletristică, Dragoste, Literatură Contemporană, Literatura Română, Mister, Recenzii cărți, Romantism

tema_pentru_acasa

Am crezut mereu că eu nu am cărți preferate. Că oricât de sublimă ar fi o carte, tot o să-i găsesc un cusur, un punct slab, o bilă neagră. Am crezut mereu că în literatură, perfecțiunea e relativă. Asta până când am citit Tema pentru acasă, de Nicolae Dabija.

Când am primit Tema pentru acasă, m-am simțit Vie din nou, după foarte mult timp. Am știut dinainte să citesc că mă voi îndrăgosti de cuvintele lui Dabija. Când am terminat cele aproape 500 de pagini, m-am simțit ca un prunc care vede pentru întaia oară Lumea. Am simțit cum în fața-mi mi se deschide Universul însuși, cum descopăr pentru prima dată sensul vieții. Dabija nu scrie. Dabija culege esențele tari din experiențele vieții și le așterne splendid pe hârtie.

Tema pentru acasă prezintă povestea lui Mihai Ulmu. Un tânăr profesor în Poiana, pe care-l îndrăgesc toate elevele, dar el n-are ochi pentru niciuna. După ce Mihai e acuzat că duce prin noroi numele lui Stalin, devenind un așa-zis dușman al poporului, acesta este arestat și condamnat la 25 de ani de închisoare.

Cum spuneam, toate elevele lui Mihai din ultimul an îl iubeau pe acesta, dar doar una dintre ele era dispusă să moară pentru el, tânăra Maria Răzeșu, care împrumutase de la profesor o carte de poezii. Când află că profesorul ei de literatură e în închisoare, Maria pune la cale un plan pentru a-l ajuta să evadeze, având ca pretext înapoierea volumul de poezii. Astfel, după un plan iscusit, Mihai reușește să evadeze, realizând, într-un final, cât de mult o iubește pe fosta lui elevă. Dar fiindcă nimic nu-i doar lapte și miere, fericirea lor n-a durat decât o săptămână, după care sunt amândoi prinși și arestați. Cum va rezista povestea de amor dintre Mihai și Maria, în spatele gratiilor mari de fier? E iubirea evadarea din infern?  

Tema pentru acasă e un roman unic. Nu l-aș putea compara cu nimic altceva din ce am citit. Ingeniozitatea literară a autorului e la nivel de geniu, Dabija reușind să ridice simplitatea la rang de artă.

Mihai e un tânăr de 25 de ani, ale cărui experiențe de viață, dureri și plângeri m-au emoționat până la lacrimi. Profesor de limba și literatura română la un liceu din Poiana, Mihai Ulmu își cucerește elevii prin cuvântul cald și privirea blândă. Un tânăr pentru care Cartea reprezintă arma supremă.

 

Maria Răzeșu e o tânără zveltă, care mi-a plăcut la nebunie. Fosta elevă a lui Ulmu reușește să impresioneze prin istețimea (ea fiind cea din spatele planului de evadare) și curajul de care dă dovadă. O adolescentă visătoare, dar realistă, care vrea să se afirme, să iasă din mulțime, să fie diferită. Să fie Ea.

Relația dintre eroii romanului m-a emoționat enorm. Iubirea dintre cei doi se dovedește a fi pură, puternică, adevărată, vie, Maria și Mihai construindu-și împreună micul lor Infinit. Dar, uneori infinitul e doar o secundă.

O iubire ca un cutremur. Ca o spaimă. Ca o cădere într-o fântână adâncă. Sau ca o prăvălire din cer. Totală. Fără rezerve. Fără discernământ.

Recomand Tema pentru acasă din tot sufletul. Tema pentru acasă de Nicolae Dabija m-a făcut să plâng, să râd, să mă cutremur, să suspin, să exist. Și să cred. În iubire, în real, în palpabil.

Tema pentru acasă e un roman pe care nu puteți să-l ratați, o capodoperă a scrisului frumos, o miniatură a Adevăratului. Tema pentru acasă îmi pulsează și acum în fiecare venă, iar scrisul lui Dabija mă cuprinde din toate cotloanele minții, mă ademenește, mă conduce prin întuneric, mă omoară, pentru ca mai apoi să mă re-aducă la viață.

Titlu: TEMA PENTRU ACASĂ
Autor: Nicolae Dabija
An apariție : 2016
Editura: BESTSELLER
Nr. Pagini: 420
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 13025

Alte recenzii de la Nicolae Dabija:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Scarred” de Emily McIntire
Recenzie „Scarred” de Emily McIntire

Emily McIntire este o autoare nouă pentru mine, însă talentul ei m-a impresionat și m-a încântat cu ideea de reinterpretare a unor basme sau povești celebre. Evident, îi place mult Dark Romance și fiecare carte are această influență, însă sunt scrise cu o asemenea...

Recenzie ”Dimineață pierdută” de Gabriela Adameșteanu
Recenzie ”Dimineață pierdută” de Gabriela Adameșteanu

Știu că am ajuns târziu la cărțile Gabrielei Adameșteanu, dar ce încântare, ce deliciu, de ce plimbare încântătoare am avut parte printr-un București necunoscut mie, postbelic și demult dispărut, la braț cu Vica, eterna optimistă și luptătoare, prototipul de babă...

Recenzie „Phantasma” de Kaylie Smith
Recenzie „Phantasma” de Kaylie Smith

Deși au trecut doar 3 luni din anul 2025, declar sus și tare faptul că "Phantasma" este cartea mea preferată din acest an. Am rămas cu o super impresie după ce am terminat-o, am fost pur și simplu vrăjită de personaje și sunt complet îndrăgostită de Kaylie Smith și de...

0 0 votes
Article Rating
Arianna Suduc a fost redactor Booknation.ro și a scris 176 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Arianna Suduc aici. Arianna Suduc are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
îmi place să dau cuvintele mele lumii dimineața. iubitoare de cafea cărți ceai pisici toamnă și frumos.
Subscribe
Notify of
guest

2 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
barbalata mirela

Acum sunt curioasa; mi-ai starnit interesul pentru aceasta carte. Scriitorul este cunoscut dar eu nu am citit nimic de el.