Recenzie „Te blestem să te îndrăgostești de mine” de Nicolae Dabija

de | aug. 1, 2017 | Beletristică, Dragoste, Istorie, Literatură Contemporană, Literatura Română, Literatura Universală, Mister, Recenzii cărți, Romantism, Suspans

🔥 CARTEA TE BLESTEM SĂ TE ÎNDRĂGOSTEȘTI DE MINE ARE REDUCERE PE:

După ce am citit Tema pentru acasă, de Același autor (da, cu A mare) mi-am promis că voi citit tot ce iese din mâinile sale de acum încolo. Te blestem să te îndrăgostești de mine a venit în întâmpinarea mea ca un taifun. M-a zdrunciat asemenea unui val căruia nu m-am putut opune. M-a sfărmat la fel cum a făcut-o și Tema pentru acasă, poate chiar mai mult de-atât.
Vântul suflă de unde vrea, și tu îi auzi glasul, dar nu știi de unde vine și nici unde se duce.
Romanul domnului Dabija m-a găsit pe mine, nu eu pe el. Deși știam că așa va fi intitulat, nu am știut la ce să mă aștept, întrucât autorul reușește să valseze cu temele propuse în creațiile sale; nimic repetitiv, poate doar dragostea. Exact ca în viață.
Te blestem să te îndrăgostești de mine însumează toate poveștile de dragoste imposibile. Oana Nour este o tânără care refuză, inițial, să fie fermecătoare, deoarece vrea ca nimeni să nu se îndrăgostească de ea. Dură, rece, imposibil de înțeles, Oana reușește să îl facă pe El să o iubească mai mult decât orice, deși l-a avertizat să nu o facă. Să nu cadă în capcana dragostei, deoarece ea nu poate iubi pe nimeni. Și totuși..
Cred că fiecare femeie se identifică, la un moment dat, cu Oana Nour. Autorul a reușit să traseze trăsăturile personajului feminin asemenea unei zeități, în ochii persoanei iubite, fapt ce subliniază ideea că frumusețea este relativă și e diferită în ochii fiecăruia.
Când am să pot spune exact cât de mult te iubesc, înseamnă că te iubesc puțin.
Te blestem să te îndrăgostești de mine este un roman sublim, care, prin simpla narare a unei povești de dragoste (im)posibile, reliefează faptul că iubirea este o ciumă de care nu se moare, dar nici nu se trăiește. Nicolae Dabija este unul dintre puținii autori contemporani cărora nu le este teamă să abordeze subiecte dificile și sensibile, lucru care îl obligă pe cititor să se îndrăgostească iremediabil de scriitura sa.
Total diferită de Tema pentru acasă, Te blestem să te îndrăgostești de mine este o lectură ceva mai ușoară, dar cu aceeași încărcătură emoțională. Te blestem să te îndrăgostești de mine încapsulează povestea de iubire a cuplului primordial din Basarabia, poveste care este un soi de ac de siguranță, pilon de sprijin pentru ceea ce numim astăzi n-a fost să fie. Un adevărat poem epic, opera lui Dabija dobândește, pe parcurs, un lirism extraordinar, în care visezi, te pierzi și, într-un final, te regăsești. Exact ca-n viață.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA TE BLESTEM SĂ TE ÎNDRĂGOSTEȘTI DE MINE CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: TE BLESTEM SĂ TE ÎNDRĂGOSTEȘTI DE MINE
Autor: Nicolae Dabija
An apariție : 2017
Editura: PENTRU LITERATURĂ ȘI ARTĂ
Nr. Pagini: 429
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 13772

Alte recenzii de la Nicolae Dabija:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Povestea unui înger păzitor: După ce Patrick a murit, Mia și-a dorit ca toată lumea ei să se sfârșească. Și aproape că a reușit să facă asta după ce s-a aruncat în marea care i-a răpit viața celui pe care îl iubea. A lăsat valurile să îi înconjoare trupul, însă ceva...

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

O seară de poker, un show și o iubire interzisă... Ea este cea mai bună jucătoare de poker, el este un magnat arogant care, uneori, după o zi de muncă, preferă să joace poker cu niște prieteni vechi. Așa se întâlnesc Kate Monroe și Cooper Montgomery, într-o seară când...

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Am de mult timp cartea aceasta în lista de must read și habar n-am de ce mi-a luat așa mult timp să ajung s-o citesc având în vedere cât de mult mi-a plăcut. Am auzit multe lucruri bune prin online și de data asta chiar au fost pe bună dreptate deoarece a fost scrisă...

0 0 votes
Article Rating
Arianna Suduc este redactor Booknation.ro de 2822 zile și a scris până acum 176 articole. Se află pe poziția 1 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Arianna Suduc aici. Arianna Suduc are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
îmi place să dau cuvintele mele lumii dimineața. iubitoare de cafea cărți ceai pisici toamnă și frumos.
Subscribe
Notify of
guest

1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Barbalata Mirela

Interesant! M-ai facut curioasa! Multumesc de recomandare!