Recenzie „The Big Four” de Agatha Christie

de | dec. 3, 2018 | Beletristică, Limbi Străine, Mister, Recenzii cărți, Suspans

the big four de agatha christieNu sunt străină de cărțile autoarei britanice Agatha Christie. Am citit până acum tot ce am avut la mână de la ea. Uneori în format fizic, alteori în format electronic. În română sau în engleză. Și trebuie să recunosc faptul că citite în limba originală, romanele ei polițiste sunt mult mai captivante.

Atmosfera este mai bine înfățișată și limbajul bogat, englezesc, te face să te simți mai aproape de Hercule Poirot și de lumea lui. Este și cazul romanului „The Big Four„(Cei Patru Mari) scris de Agatha Christie, pe care l-am citit recent.

Unii vor zice că această carte din genul Crime nu este poate cea mai bună din opera scriitoarei Agatha Christie. Vor spune că este mai degrabă un volum de povestiri, care au fost adunate pentru a crea o carte mai groasă.

Însă eu cred că se înșeală. Într-adevăr, în „The Big Four”, scriitoarea britanică creează complexitatea unui caz grupând mai multe mistere și povestiri. Dar acestea au sens și legătură unul cu celălalt. Deoarece vorbesc cititorilor despre fărădelegile înfăptuite de gruparea criminală The Big Four.

Cel care ne va prezenta situația și care va reuși să pună cap la cap indicii și informații este nimeni altul decât detectivul belgian Hercule Poirot

El este ajutat de prietenul său, Căpitanul Hastings, care îi face o vizită neașteptată detectivului privat pe la începutul cărții. În acțiune va apărea de mai multe ori încă un personaj cunoscut cititorilor cărților polițiste ale scriitoarei Agatha Christie. Inspectorul de la Scotland Yard, Japp.

Dar acum despre povestea în sine …

Atunci când Hastings îi face o vizită surpriză prietenului său de o viață, Hercule Poirot, el nu este singurul musafir neașteptat. Un bărbat, aflat într-o stare severă de șoc, pătrunde în casa detectivului. Și singurul lucru inteligibil pe care îl face este să scrijelească numărul 4 de mai multe ori pe o bucată de hârtie.

Atunci când misteriosul vizitator își revine cât de cât din starea sa ciudată, le descrie celor doi prieteni 4 personaje criminale ce compun teribilul grup The Big Four.

Primul este chinezul Li Chang Yen și este creierul grupării. Al doilea este reprezentat de semnul dolarului. Vom afla mai târziu din carte că este un afacerist american foarte bogat și influent. Al treilea este o femeie franceză, pe care o va demasca spre surpriza lui și a tuturor Poirot mai târziu. Iar al patrulea personaj al The Big Four este distrugătorul. Omul inteligent și viclean, maestru al deghizării și al jocului actoricesc. Acesta se va afla de multe ori în fața detectivului, reușind să îl ducă de nas cu cel mai mare talent.

The Big Four este o unitate criminală puternică ce încearcă să dezbine lumea și să ajungă la putere pentru a-și săvârși planurile de dominare totală

În plus, acest grup nu are conștiință deloc și încearcă să elimine din calea lui pe oricine ar vrea să îl împiedice să ajungă la țelul propus.

Iar faptul că puterea, banii și forța științifică îi sunt nelimitate, dominarea lumii pare să le stea la degetul mic. Însă,  singurul care le-ar putea împiedica planurile malefice este inegalabilul Hercule Poirot, cu ale sale little grey cells.

Va trebui să citești cartea ca să vezi cum a reușit Poirot împreună cu Hastings să îi demaște pe cei 4. Vei afla că oricine va încerca să stea în calea planurilor The Big Four riscă cu viața. Și nici micuțul detectiv belgian sau prietenul său nu vor fi omiși, ba din contra.

Se va încerca prin toate mijloacele ca aceștia doi să fie înlăturați. Asta deoarece vor fi mereu ca un ghimpe în coasta gruparii criminale. Îți recomand cu căldură romanul polițist The Fig Four, ca de altfel toate cărțile autoarei Agatha Christie. Mintea îți va fi pusă la contribuție spre lauda lui Hercule Poirot.

Titlu: THE BIG FOUR
Autor: Agatha Christie
An apariție : 1984
Editura: FONTANA
Nr. Pagini: 160
Limba: Engleză
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 1181

Alte recenzii de la Agatha Christie:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry
Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry

A fost odată un băiat pe care l-am iubit...așa a început totul Logan Francis Silverstone s-a dezvoltat într-un mediu înconjurat de haos, unde urletele, țipetele și drogurile erau monedele de schimb obișnuite, iar căldura și lumina lipseau cu desăvârșire. În acest...

Recenzie “Furia” de Alex Michaelides
Recenzie “Furia” de Alex Michaelides

Actul I Are loc o crimă pe o insulă privată a Greciei. Toți cei șapte prezenți acolo sunt invitații personali ai victimei, cunoștințe și prieteni vechi. Și scriitorul este unul dintre ei, așa că el ne zice povestea. Și nu o zice oricum ci ca și un prieten apropiat...

Recenzie ”Astfel de lucruri mărunte” de Claire Keegan
Recenzie ”Astfel de lucruri mărunte” de Claire Keegan

Ambientul și scena socială nu m-au convins. Am trăit tot timpul lecturii cu impresia că sunt undeva în sec. 20, pe la 1900 și un pic sau cel mult între cele două războaie mondiale. Dar am fost influențată și de subiectul expus care pare desprins din alte epoci. Nu...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 4 luni, 18 zile și a scris până acum 423 articole. Se află pe poziția 4 din 13 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments