Recenzie „The Big Four” de Agatha Christie

de | dec. 3, 2018 | Beletristică, Limbi Străine, Mister, Recenzii cărți, Suspans

the big four de agatha christieNu sunt străină de cărțile autoarei britanice Agatha Christie. Am citit până acum tot ce am avut la mână de la ea. Uneori în format fizic, alteori în format electronic. În română sau în engleză. Și trebuie să recunosc faptul că citite în limba originală, romanele ei polițiste sunt mult mai captivante.

Atmosfera este mai bine înfățișată și limbajul bogat, englezesc, te face să te simți mai aproape de Hercule Poirot și de lumea lui. Este și cazul romanului „The Big Four„(Cei Patru Mari) scris de Agatha Christie, pe care l-am citit recent.

Unii vor zice că această carte din genul Crime nu este poate cea mai bună din opera scriitoarei Agatha Christie. Vor spune că este mai degrabă un volum de povestiri, care au fost adunate pentru a crea o carte mai groasă.

Însă eu cred că se înșeală. Într-adevăr, în „The Big Four”, scriitoarea britanică creează complexitatea unui caz grupând mai multe mistere și povestiri. Dar acestea au sens și legătură unul cu celălalt. Deoarece vorbesc cititorilor despre fărădelegile înfăptuite de gruparea criminală The Big Four.

Cel care ne va prezenta situația și care va reuși să pună cap la cap indicii și informații este nimeni altul decât detectivul belgian Hercule Poirot

El este ajutat de prietenul său, Căpitanul Hastings, care îi face o vizită neașteptată detectivului privat pe la începutul cărții. În acțiune va apărea de mai multe ori încă un personaj cunoscut cititorilor cărților polițiste ale scriitoarei Agatha Christie. Inspectorul de la Scotland Yard, Japp.

Dar acum despre povestea în sine …

Atunci când Hastings îi face o vizită surpriză prietenului său de o viață, Hercule Poirot, el nu este singurul musafir neașteptat. Un bărbat, aflat într-o stare severă de șoc, pătrunde în casa detectivului. Și singurul lucru inteligibil pe care îl face este să scrijelească numărul 4 de mai multe ori pe o bucată de hârtie.

Atunci când misteriosul vizitator își revine cât de cât din starea sa ciudată, le descrie celor doi prieteni 4 personaje criminale ce compun teribilul grup The Big Four.

Primul este chinezul Li Chang Yen și este creierul grupării. Al doilea este reprezentat de semnul dolarului. Vom afla mai târziu din carte că este un afacerist american foarte bogat și influent. Al treilea este o femeie franceză, pe care o va demasca spre surpriza lui și a tuturor Poirot mai târziu. Iar al patrulea personaj al The Big Four este distrugătorul. Omul inteligent și viclean, maestru al deghizării și al jocului actoricesc. Acesta se va afla de multe ori în fața detectivului, reușind să îl ducă de nas cu cel mai mare talent.

The Big Four este o unitate criminală puternică ce încearcă să dezbine lumea și să ajungă la putere pentru a-și săvârși planurile de dominare totală

În plus, acest grup nu are conștiință deloc și încearcă să elimine din calea lui pe oricine ar vrea să îl împiedice să ajungă la țelul propus.

Iar faptul că puterea, banii și forța științifică îi sunt nelimitate, dominarea lumii pare să le stea la degetul mic. Însă,  singurul care le-ar putea împiedica planurile malefice este inegalabilul Hercule Poirot, cu ale sale little grey cells.

Va trebui să citești cartea ca să vezi cum a reușit Poirot împreună cu Hastings să îi demaște pe cei 4. Vei afla că oricine va încerca să stea în calea planurilor The Big Four riscă cu viața. Și nici micuțul detectiv belgian sau prietenul său nu vor fi omiși, ba din contra.

Se va încerca prin toate mijloacele ca aceștia doi să fie înlăturați. Asta deoarece vor fi mereu ca un ghimpe în coasta gruparii criminale. Îți recomand cu căldură romanul polițist The Fig Four, ca de altfel toate cărțile autoarei Agatha Christie. Mintea îți va fi pusă la contribuție spre lauda lui Hercule Poirot.

Titlu: THE BIG FOUR
Autor: Agatha Christie
An apariție : 1984
Editura: FONTANA
Nr. Pagini: 160
Limba: Engleză
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 1702

Alte recenzii de la Agatha Christie:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Scarred” de Emily McIntire
Recenzie „Scarred” de Emily McIntire

Emily McIntire este o autoare nouă pentru mine, însă talentul ei m-a impresionat și m-a încântat cu ideea de reinterpretare a unor basme sau povești celebre. Evident, îi place mult Dark Romance și fiecare carte are această influență, însă sunt scrise cu o asemenea...

Recenzie ”Dimineață pierdută” de Gabriela Adameșteanu
Recenzie ”Dimineață pierdută” de Gabriela Adameșteanu

Știu că am ajuns târziu la cărțile Gabrielei Adameșteanu, dar ce încântare, ce deliciu, de ce plimbare încântătoare am avut parte printr-un București necunoscut mie, postbelic și demult dispărut, la braț cu Vica, eterna optimistă și luptătoare, prototipul de babă...

Recenzie „Phantasma” de Kaylie Smith
Recenzie „Phantasma” de Kaylie Smith

Deși au trecut doar 3 luni din anul 2025, declar sus și tare faptul că "Phantasma" este cartea mea preferată din acest an. Am rămas cu o super impresie după ce am terminat-o, am fost pur și simplu vrăjită de personaje și sunt complet îndrăgostită de Kaylie Smith și de...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 6 ani, 5 luni, 24 zile și a scris până acum 439 articole. Se află pe poziția 4 din 18 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments