Recenzie „The happiest man on Earth”, de Eddie Jaku

de | dec. 5, 2021 | Dezvoltare Personală, Familie, Memorii, Recenzii cărți

🔥 CARTEA THE HAPPIEST MAN ON EARTH ARE REDUCERE PE:

Da, știu. O altă carte despre Holocaust. O altă carte bună despre Holocaust. Mai exact, Eddie Jaku, la împlinirea unicei vârste de 100 de ani, vine cu o carte de memorii în care ne povestește de ce dumnealui e „cel mai fericit om din lume”.

Considerându-se mai întâi german apoi evreu, Eddie Jaku habar n-avea că această „societate inteligentă, cultă și sofisticată” îi va răpi ceea ce iubea cel mai mult – familia. După eliberare, tot referitor la Germania, și-a jurat că „nu se va întoarce niciodată pe acel petic de pământ care i-a dat și care i-a răpit totul”, promisiune pe care a ținut-o emigrând în Australia unde s-a stins la 101 de ani, 12 octombrie, 2021.

Cartea asta, atât de scurtă, dar plină, e exemplul perfect că o istorie bună de 200 de pagini poate fi mai complexă decât una scrisă cu exces de zel întinsă la infinit.

După o pauză de la lecturi holocaustice, „The happiest man on Earth” a fost o revenire dozată, luminoasă, plăcută. Am scris „luminoasă” și „plăcută” deoarece memoriile dlui Jaku debordează de bunătate, căldură, dragoste, iar importanța valorilor ca prietenia, familia, educația, fac din această carte una mereu binevenită, cu drag recitită și cu și mai mult drag dăruită.

Familia – i-a fost mereu alături, a făcut rost de acte false pentru ca Eddie să-și continue studiile.

Prietenia – Eddie a fost prieten bun și a avut prieteni la fel de devotați, datorită cărora a supraviețuit și cu care a ținut legături strânse până la apus.

Bunătatea – atât de greu de păstrat când totul în jurul tău strigă a nedreptate și malițiozitate, a reușit să se strecoare prin întuneric și să nu se stingă, calitate atât de firavă în condiții de concentrare.

„The happiest man on Earth” fost cartea la care am plâns de fericire. Bunătatea lui Eddie mi s-a transmis și mie. Ajungând la sfârșitul memoriilor, cu sufletul deschis și umplut de lumina celor descrise, zâmbeam și plângeam că omul acesta a supraviețuit, nu s-a lăsat păgubaș, a dus valorile insuflate de iubitoarea lui familie mai departe și a luptat pentru pace până la sfârșitul vieții.

Sper să o văd tradusă într-o zi în română și să fie citită și apreciată nu ca o altă carte de memorii despre Holocaust, ci ca o carte unică de memorii despre Holocaust. Istoria lui Eddie Jaku e acea istorie care merită purtată prin limbi și dată mai departe.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții THE HAPPIEST MAN ON EARTH?

Vezi toată lista de cărți scrise de Eddie Jaku sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA THE HAPPIEST MAN ON EARTH CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: The Happiest Man On Earth
Autor: Eddie Jaku
An apariție : 2021
Editura: MACMILLAN AUSTRALIA
Nr. Pagini: 200
Limba: Engleză
Gen Literar: Biografii si memorii
Publicată la 5.12.2021
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “O crimă anunțată” de Agatha Christie

Recenzie “O crimă anunțată” de Agatha Christie

  Viața monotonă a micii comunități din Chipping Cleghorn este animată de un anunț în ziarul local. Și dacă toți locuitorii erau deprinși cu anunțuri de căsătorie, decese, vânzări, mici evenimente locale, de data aceasta este anunțată o crimă. Vă anunțăm că o...

Recenzie “Reunion” de Fred Uhlman

Recenzie “Reunion” de Fred Uhlman

Descoperiți prietenia imposibilă dintre Hans Schwarz, fiul unui medic evreu, și Konradin von Hohenfels, un tânăr aristocrat. De ce imposibilă? Deoarece acțiunea se petrece în timpul ascensiunii regimului nazist. În ciuda diferențelor lor, Hans și Konradin reușesc să...

Recenzie “Fata care citea în metrou” de Christine Féret-Fleury

Recenzie “Fata care citea în metrou” de Christine Féret-Fleury

Vă invit în lumea tainică a cărților. Acolo unde cartea este eroina centrală. Fie că este o carte citită în metrou, fie că este una mirosită, atinsă și doar sorbită câte o pagină pe zi pentru a prelungi plăcerea, fie că este o carte veche găsită pe raftul unui...

0 0 votes
Article Rating
Cristina Platon este redactor Booknation.ro de 131 zile și a scris până acum 16 articole. Se află pe poziția 27 din 46 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristina Platon aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments