Benjamin Stevenson este un comediant australian de standup și autor premiat. Primul său roman, Greenlight, a fost nominalizat la Premiul Ned Kelly pentru cel mai bun debut, categoria roman-polițist, și a fost publicat în SUA și Marea Britanie. Al doilea roman, Either Side of Midnight, a fost nominalizat la Premiul International Thriller Writers pentru cel mai original volum paperback. Toți cei din familia mea au ucis pe cineva, publicat la Editura Trei, cel de-al treilea roman al său, a devenit bestseller, iar drepturile de traducere au fost vândute în 27 de țări și urmează să fie adaptat pentru televiziune într-o miniserie HBO.
Bineînțeles că am citit această carte fără să țin cont că este a doua parte dintr-o serie (prima fiind Toți din familia mea au ucis pe cineva – seria Ernest Cunningham de Benjamin Stevenson). Benjamin Stevenson face referire de la primele rânduri la prima carte și la evenimentele petrecute acolo și datorită cărora naratorul a ajuns scriitor de thrillere psihologice, dar această a doua parte se poate citi fără probleme deoarece intriga este de sine stătătoare. Referirile la primul caz nu sunt supărătoare și sunt destul de explicite. Ernest Cunningham, personajul principal și naratorul cărții, a avut parte de o serie de evenimente nefericite într-un resort montan, în timpul unei vacanțe unde propriile rude s-au întrecut în a-și demonstra și etala talentele letale.
În această a doua parte din ”Toți cei din acest tren sunt suspecți” aventura are loc intr-un tren care străbate deșertul australian de la nord la sud, de la Darwin la Adelaide, cu puține opriri, în care este organizată a cincizecea ediție a Festivalului Australian al Romanului Polițist. Astfel Ernest împreună cu alți cinci scriitori foarte diferiți de romane polițiste, dar faimoși se trezesc adunați în trenul de lux Ghan unde bineînțeles și inevitabil o crimă se va petrece. Imaginați–vă un Orient Express plin cu oameni care chiar se pricep la crime, ce străbate deșertul autralian, 3.000 km în care fiecare își pune la bătaie priceperea și experiența pentru a desluși ce s-a întâmplat. Fiecare dintre cei prezenți a construit la un moment dat un caz în care a pus întrebări, a iscodit, a cercetat, a anchetat o moarte misterioasă. Un scriitor de romane polițiste se poate transforma la nevoie într-un criminal greu sau aproape imposibil de descoperit.
Dar a fost oare o crimă? Sau doar un accident?
Ernest este presat de editorul său (având în vedere avansul deja primit) pentru predarea celei de-a doua cărți, dar suferă de lipsa de inspirație și vine la acest festival plin de speranță că va reuși să găsească un subiect destul de interesant pentru următorul său caz. Moartea unuia dintre invitați în prima zi a expediției este ocazia mult-așteptată pentru naratorul nostru (și se pare că nu este singurul care a venit înarmat cu peniță și hârtie în eventualitatea unei tragedii). După producerea nefericitului eveniment, piesele puzzle-ului trebuie aranjate și descurcate de acești magicieni ai peniței și detectivi literari. Multumesc Libris.ro pentru carte.
Și pentru ca lucrurile să nu fie prea simple, fiecare dintre cei prezenți avea un motiv pentru a comite crima, bineînțeles, ceea ce îi transformă pe fiecare în parte în suspecți. Cititorul este implicat direct în elucidarea cazului și chiar primește indicii de la narator (știm de la începutul cărții că numele criminalului va fi menționat în carte de fix 106 ori, deci pentru cine are răbdare soluția este la îndemână). Este o parodie plină de umor, indicii și deducții.
Finalul are o notă amuzantă, dar în egală măsură înduioșătoare. Dragostea până la urmă înfrânge tot. Ca și femeia, chiar dacă la sfârșit trebuie să plângă puțin!
ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Libris