Recenzie „Totul pentru dragoste” de Kristin Hannah

by | Dec 3, 2020 | Beletristică, Dragoste, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA TOTUL PENTRU DRAGOSTE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Kristin Hannah a reușit să mă surprindă din nou cu noua carte tradusă la noi în țară. Totul pentru dragoste are toate ingredientele unui roman de dragoste, de familie și este, mai ales, despre puterea de a merge mai departe. Așa cum ne-a obișnuit, cartea aceasta ne face să trăim și să empatizăm alături de personaje. Mi-a fost greu să o las din mână, pentru că povestea te prinde încă de la prima pagină.

Angie DeSaria a încercat ani la rând să rămână însărcinată, însă succesul nu a fost de partea ei. A pierdut un copil la scurt timp după ce s-a născut, iar această tragedie a marcat-o cu adevărat. Implicit, căsnicia ei a avut de suferit, așa că ea și soțul ei se hotărăsc să divorțeze.

„Unele pierderi erau cu mult prea greu de îndurat, iar timpul curgea prea încet într-o viață de om, ca să le poată vindeca complet.”

„Unele lucruri erau pur și simplu pierdute. Ar fi trebuit să știe.”

Angie nu mai avea puterea de a-i oferi lui Conlan afecțiunea de care avea nevoie. Relația lor s-a răcit până s-a destrămat complet. Cu inima frântă, Angie se întoarce în orașul ei natal pentru a-și ajuta familia la conducerea restaurantului.

„Angie suspină adânc. Fusese naivă să creadă că lucrurile aveau să fie altfel aici. Și de ce ar fi fost? Amintirile nu trăiau pe străzi sau în orașe. Te urmăreau pentru că-ți intraseră în sânge, pulsând cu fiecare bătaie a inimii. Iar ea adusese totul cu sine, fiecare pierdere și fiecare dezamăgire. Acum se încovoia, epuizată, sub povara lor.”

Atunci când a angajat-o pe Lauren, o adolescentă de aproape 18 ani, Angie nu avea idee cât de mult urma să se schimbe viața ei

Lauren Ribido este o adolescentă căreia i-au lipsit afecțiunea și iubirea maternă. Singurele griji ale mamei ei sunt dacă are bani pentru alcool sau dacă noul iubit o părăsește. Astfel, Lauren s-a angajat de la o vârstă fragedă, din moment ce nu se putea baza pe cea care i-a dat viață. Își găsește alinarea în brațele lui David, prietenul și iubitul ei cu un stil de viață total diferit. Acesta provine dintr-o familie înstărită și cu principii solide.

După ce este concediată de la farmacia unde lucra, Lauren este nevoită să caute un alt loc de muncă. Astfel, aceasta ajunge la restaurantul familiei DeSaria, iar Lauren o primește cu căldură. Între cele două ia naștere o adevărată prietenie.

Lauren vede în Angie mama pe care și-ar fi dorit să o aibă. Angie vede în tânăra de 18 ani o fiică, cea pe care și-a dorit-o atât de mult. Lauren este noua chelneriță a restaurantului, pe care Angie îl pune pe picioare. Adolescenta are de îndurat mai multe obstacole și are nevoie de ajutor. Ajutorul primit de la Angie este nelipsit, mai ales că nu se cunosc de mult timp.

„Uneori lucrurile se petreceau așa cum trebuia și, la drept vorbind, îi făcea bine să se gândească și la altcineva în afară de ea însăși.”

Un roman despre familie și iubirea maternă

Angie încearcă să treacă peste divorțul dureros de Conlan, mai ales atunci când realizează care a fost problema. Bebelușul pe care îl aștepta de atâția ani a devenit unicul ei scop. Relația cu soțul ei a ajuns în plan secund și s-a destrămat.Chiar dacă este debusolată, Angie încearcă să meargă mai departe. Își folosește resursele pentru a transforma complet restaurantul părinților. De altfel, așa ar fi vrut tatăl ei, care a decedat cu doar câteva luni în urmă. Cum poate o femeie să suporte moartea tatălui, a propriului bebeluș și divorțul de bărbatul vieții ei?

„Ideea e că acum ți-ai pierdut direcția, dar tot continui să alergi la viteză maximă. Departe de Seattle și de căsnicia ta eșuată, spre West End și spre restaurantul pe ducă al familiei. Cum o să-ți dai vreodată seama ce-ți dorești cu adevărat dacă treci atât de repede prin viață încât totul devine un iureș fără sens?”

Lauren nu-și poate permite să meargă la o facultate de prestigiu, în timp ce iubitul ei, David, are viitorul asigurat. Singura ei șansă este să obțină o bursă pentru a putea suporta taxele de studiu. Cum mama ei nu o ajută, și nu pentru că nu ar putea, Lauren este nevoită să se descurce singură. Atunci când reușește, este cea mai fericită pentru că a ajuns acolo unde trebuie.

Însă această bucurie nu ține prea mult.

Noaptea balului i-a schimbat viața tinerei în câteva momente. Lauren petrece noaptea cu David, însă au „uitat” să fie precauți. După câteva săptămâni, Lauren se trezește cu un test de sarcină pozitiv și cu o viață care nu mai avea să fie la fel.

„În viață, uneori lucrurile nu ies așa cum ți-ai imaginat sau cum ai visat că o să fie. Ești prea tânără ca să știi ceva despre asta. Și, oricum, nu contează.”

„Angie cunoștea acea singurătate. Uneori era insuportabil de dureroasă, dar n-aveai cum s=o eviți. Puteai doar să mergi mai departe, până ce se risipea.”

Care este cea mai bună decizie? 

Lauren se gândește să-i încredințeze bebelușul lui Angie pentru a putea urma o facultate. Cea din urmă se teme că ar putea avea inima frântă, o frică ce are baze în trecut. Angie și Conlan au locuit cu o adolescentă însărcinată ce urma să le dea copilul. Fata a luat o decizie neașteptată și a păstrat copilul, moment în care Angie a clacat emoțional.

„Angie își dori să fi existat un soi de cuvinte magice care să-i poată alina inima bietei fete, dar uneori viața te arunca într-un colț și te lăsa fără posibilități de ieșire.”

„Viața e plină de alegeri dificile.”

Romanul este foarte emoționant și ne demonstreză că iubirea maternă este cea mai pură dintre toate. Pentru Lauren, aceasta se poate găsi și în cineva care nu este sânge din sângele ei. Este dureros că o tânără atât de inteligentă poate trece prin atâtea lucruri.

„Unele lucruri sunt prea greu de povestit.”

Anumite momente sunt previzibile, însă nu și finalul, tulburat de o decizie neașteptată. Dacă vrei să trăiești emoții care să-ți zguduie lumea din temelii, atunci Totul pentru dragoste este romanul perfect. Kristin Hannah este una dintre cele mai bune autoare de ficțiune contemporană, după părerea mea. Cartea merită o șansă, mai ales de la iubitorii acestui gen.

„Dragostea ne poate ajuta să trecem prin cele mai grele momente. Dar, totodată, dragostea poate fi cel mai greu moment.”

„Viața merge înainte, iar cel mai bine ar fi să te adaptezi și să ții pasul cu ea. O inimă frântă se vindecă, în cele din urmă. Orice rană lasă în urmă o cicatrice și o amintire, dar, după un timp, până și ele dispar. Iar la un moment dat îți dai seama că trece o oră și nu te mai gândești la durerea ta, apoi trece o zi.”

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții TOTUL PENTRU DRAGOSTE?

Vezi toată lista de cărți scrise de Kristin Hannah sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA TOTUL PENTRU DRAGOSTE CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Totul Pentru Dragoste
Autor: Kristin Hannah
An apariție : 2020
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 400
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 3.12.2020
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Pastorala americană” de Philip Roth

Recenzie “Pastorala americană” de Philip Roth

În ciuda titlului, doar începutul cărții  poate fi privit ca fiind idilic, și nici acesta integral, ci dacă ne referim strict la amintirile scriitorului din copilărie. Este o carte premiată şi își merită elogiile dacă ținem cont de ideea de bază, de scriitură, și dacă...

Recenzie “Garda” de Ken Bruen

Recenzie “Garda” de Ken Bruen

Acesta e genul de roman care, citindu-l, te face să te simți ca la o ieșire cu prietenii la bere. E spus pe un ton sarcastic, fluid, prietenos și direct, are un final previzibil și un erou imprevizibil. Un tip antisocial, rebel, indecis și imatur, al cărui drum prin...

Recenzie “Lanțul” de Adrian McKinty

Recenzie “Lanțul” de Adrian McKinty

"Lanțul" de Adrian McKinty este prima carte citită de mine în anul 2021. Și pentru că am început cu un thriller, tind să cred că anul ăsta va fi bogat în ele. Romanul de ficțiune a fost publicat în anul 2019 și a apărut la noi în țară la Editura Litera tot în 2019, în...

0 0 vote
Article Rating
Andreea Stănărîngă este redactor Booknation.ro de 533 zile și a scris până acum 76 articole. Se află pe poziția 8 din 25 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Andreea Stănărîngă aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments