Recenzie „Trilogia gemenilor” de Agota Kristof

de | feb. 18, 2022 | Beletristică, Familie, Ficțiune, Psihologie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA TRILOGIA GEMENILOR ARE REDUCERE PE:

Trilogia gemenilor m-a luat prin surprindere cu răsturnările de situație și cu ipotezele propuse. Nu m-am hotărât încă care dintre variante aș vrea să fie cea reală, cert este că mi-a plăcut cu toate că spune întâmplări destul de greu de digerat. Este evident că autoarea construiește povestea bazându-se pe propriile amintiri din timpul războiului. Născută în Ungaria, a trăit aici în timpul războiului și ororile au marcat-o.

Cele trei părți sunt:
Marele caiet
Dovada
A treia minciună

Povestea începe cu părăsirea Marelui Oraș și relocarea a doi frați gemeni într-un sat. Sunt aduși aici de mamă, care speriată de război și de pericolele pe care acesta le provoca în oraș, a decis să-i lase sub supravegherea bunicii. Bunica este prima traumă cu care se confruntă copiii. Este rea, este meschină, este egoistă, este zgârcită, este bănuită că și-ar fi otrăvit soțul, este cunoscută în sat ca Vrăjitoarea. Copiii sunt exploatați, dar asta nu pare să-i deranjeze. Din contră, pentru a deveni mai puternici își stabilesc tot felul de antrenamente și tehnici de fortificare și depășire a durerii, foarte crude și dureroase.

Problema este că trăiesc abandonați și de capul lor, nimeni nu le insuflă un cod moral decent și din această cauză comportamentul și mentalitatea lor au parte de derapaje grave și devin din ce în ce mai sălbatici, mai cruzi și mai cinici, chiar dacă, paradoxal, nu-și pierd inocența. Copilăria petrecută în curtea bunicii este redată de cei doi prin povestiri scurte, scrise pentru a-și perfecționa scrierea și caligrafia, urmând o singură regulă: fără minciuni.

Modelele de comportament social cu care intră în contact sunt distructive, nu înțeleg termenii de empatie și umanitate, nici apropierea sufletească deoarece sunt deficitari la capitolul educație, cu toate acestea în esență sunt buni. Sunt generoși, inocenți, incapabili să mintă, sunt curajoși și inteligenți, dar absolut barbari și sălbatici. Nu și-au însușit noțiunile de bine si rău, responsabilitatea lor morală este nulă.

Cresc privați de educație și de dragoste, rupți de societate și orice urmă de civilizație. Se bazează unul pe celălalt în orice fac și sunt nedespărțiți. Trăiesc într-o lume violentă și decadentă, sunt abuzați, bătuți, umiliți, puși la muncă. Sistemul lor moral este înspăimântător. Gândesc și acționează ca o singură ființă, atât de puternică este legătura dintre ei. Dar modul în care acceptă moartea, crima, pervesiunile, promiscuitatea este de-a dreptul șocant raportat la nivelul lor de cunoaștere. Psihologic sunt traumatizați de situația din țară, efectele războiului asupra psihicului lor sunt îngrozitoare. Empatia și umanitatea lor au carențe profunde. La finalul războiului, țara este ocupată de cei care se presupune că au eliberat-o și cruzimea și ororile continuă.

Nu ni se dau amănunte despre țară, război, eliberatori. Nu știm nici măcar numele copiilor în prima parte. Satul este situat chiar la graniță, iar la finalul primei părți, unul reușește să treacă granița spre vest și celălalt rămâne.

În cea de-a doua parte, urmărim viața fratelui rămas acasă, care suferă o profundă depresie din cauza separării de celălalt frate. Aflăm și numele băieților: Klaus, cel plecat și Lucas, cel rămas. Urmărind parcursul lui Lucas este evident că dezvoltarea lui emoțională s-a oprit în momentul în care a fost abandonat de mamă în curtea bunicii. Deși încearcă să se apropie de alți oameni, să stabilească relații normale, de prietenie, de dragoste, nu reușește să-și deschidă cu adevărat sufletul. Trauma se adâncește pe măsură ce înaintează în viață și se confruntă cu alte pierderi și tragedii.

Ultima parte este cea care încurcă ițele definitiv. Chiar au fost doi copii gemeni? Și ce s-a întâmplat cu ei? Cât din prima parte este adevărat și cât este inventat? Cine e Lucas? Și cine e Klaus? Sunt frați sau doi străini traumatizați de război? Au trăit împreună în perioada războiului în casa bunicii sau separarea a avut loc înainte și ca urmare a altei tragedii?

Ți-a plăcut recenzia cărții TRILOGIA GEMENILOR?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Agota Kristof

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA TRILOGIA GEMENILOR CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Trilogia Gemenilor
Autor: Agota Kristof
An apariție : 2006
Editura: TREI
Nr. Pagini: 504
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Publicată la 18.02.2022
Nota recenzorului: 8.5 / 10
Vizualizari recenzie: 172

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Castelul de hârtie” de Miranda Cowley Heller

Recenzie „Castelul de hârtie” de Miranda Cowley Heller

Vreau să vă spun că această recenzie mă găsește extrem de confuză, pentru că eu eram sigură că aleg o carte cu o poveste de dragoste. WRONG!!! Nu am primit în niciun caz o poveste de dragoste, ci o poveste impactantă, șocantă, căreia i-am dat un rating mare pentru...

Recenzie „Șase cocori stacojii” de Elizabeth Lim

Recenzie „Șase cocori stacojii” de Elizabeth Lim

Atunci când eram mică, obișnuiam să ascult multe povești la casetofon. Îmi aduc aminte clar când stăteam în bucătărie și mama îmi punea caseta și eu ascultăm fascinată. A fost modul în care imaginația mea s-a dezvoltat și modul în care am cunoscut lumi și personaje...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 1261 zile și a scris până acum 406 articole. Se află pe poziția 3 din 52 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments