Recenzie „Tristeți de lămâie” de Julian Barnes

de | dec. 30, 2020 | Beletristică, Ficțiune, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA TRISTEȚI DE LĂMÂIE ARE REDUCERE PE:

Tristeți de lămâie de Julian Barnes„Tristeți de lămâie” este o carte de povestiri scrisă de Julian Barnes. A fost publicată inițial în anul 2004 și este cel de-al doilea volum de proză scurtă lansat de autorul britanic.

Această colecție de povestiri scurte are ca tematică bătrânețea și toate caracteristicile ei. Personajele sunt diverse și poveștile lor sunt variate. Însă toate au de-a face cu vârsta matură și cu ceea ce reprezintă anii de aur pentru diferite caractere.

Totuși, „Tristeți de lămâie” de Julian Barnes este o carte care pe mine m-a dezamăgit

Este un volum pe care nu l-am înțeles. Poate pentru că nu am ajuns la vârsta celor din povestiri și a celor cărora se adresează în principal cartea. Sau poate din cauză că nu este genul meu. Nu știu exact.
Nici nu m-am prins la început dacă sunt mai multe povestiri sau e o poveste pe mai multe capitole. Nu mi-a rămas cam nimic în minte, din păcate. Filozofeli, monoloage, situații de viață descrise cam bizar. Monitorul comun fiind bătrânețea.
Cred că la cartea „Tristeți de lămâie” m-a atras mai mult titlul. Sunt sigură că pentru unii are valoare și e chiar bună. Dar eu nu am înțeles-o și nici nu e genul meu. Mă gândesc pe de altă parte că poate nu am rezonat cu ea deoarece nu mi-a plăcut unde au ajuns personajele și cum se simt, cum se manifestă, slăbiciunile pe care le au. Poate că, de fapt, mi-a fost teamă că așa voi ajunge și eu în viitor la o vârstă înaintată.

Personajele din volumul de povestiri „Tristeți de lămâie” sunt puse față în față cu sfârșitul vieții lor

Unele întâmpină această etapă cu regrete, cu amărăciune și chiar groază. Altele sunt mai resemnate iar o altă parte dintre ele încă mai încearcă să se împotrivească destinului. Circumstanțele sunt la fel de variate ca și felul în care fiecare dintre ele reacționează.
Nu zic, povestirile lui Barnes sunt bune, dar mie mi s-au părut plictisitoare. Și din nou mă explic prin cele spuse mai sus. Probabil nu este un volum de povestiri pentru mine. Nu toată lumea înțelege și iubește la fel aceeași carte.
Fiecare proză scurtă conține doze de viață, de realitate și de dorința de a rămâne pe această lume cât mai mult posibil. Prin orice formă. Julian Barnes este și amuzant, înțelept și profund. Aceste lucruri sunt reliefate de povestirile sale cu tematica „bătrânețe”. Altceva nu am mai citit de la el, dar poate că data viitoare când îl voi întâlni îi voi aprecia opera mai mult.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții TRISTEȚI DE LĂMÂIE?

Vezi toată lista de cărți scrise de Julian Barnes sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA TRISTEȚI DE LĂMÂIE CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Tristeți De Lămâie
Autor: Julian Barnes
An apariție : 2015
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 264
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 30.12.2020
Nota recenzorului: 7

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”La cinci pași de tine” de Rachael Lippicott

Recenzie ”La cinci pași de tine” de Rachael Lippicott

La cinci pași de tine mi-a arătat că suntem mereu la cinci pași distanță de lucrul care ne va schimba  existența. De un eveniment atât de terifiant precum moartea, de o boală incurabilă, sau poate de descoperirea unei mari iubiri, de un miracol, de o fericire care ne...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 1199 zile și a scris până acum 308 articole. Se află pe poziția 4 din 47 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments