Recenzie „Anglia, Anglia” de Julian Barnes

de | ian. 7, 2016 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ANGLIA ANGLIA ARE REDUCERE PE:

Anglia Anglia de Julian Barnes(…) cu un junghi ascuţit de disperare, pricepeai cât de fără speranţă e condiţia umană.

Anglia, Anglia  a lui Julian Barnes a beneficiat nu de una, nici două, ci de trei şanse din partea mea. Începută în momente diferite, abandonată  primele două daţi din motive pe care nu le mai ţineam minte – rămâne totuşi una dintre cărţile pentru care verdictul e unul  negativ: NU mi-a plăcut.

Nu pot spune că autorului îi lipseşte talentul scriitoricesc, căci felul cum sunt construite replicile sau se sondează psihologia sufletelor  mi-a plăcut. Dar cumva, chiar având nişte ipoteze  bune, întregul  a reuşit să mă plictisească sau să îmi creeze confuzia în mai multe momente.

Dintre cele trei părţi numai prima – Anglia – mi se pare demnă de menţionat făcând referire la numele scriitorului şi doar ea m-ar face să mai încerc, cândva, altceva semnat de el. În acele numai câteva pagini am simţit că mi-a căzut în mâini o carte care îmi va plăcea; din partea a doua, deja, atenţia a fost greu de menţinut.

Dacă îți place recenzia cărții ANGLIA ANGLIA, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Julian Barnes

Nu am dus la capăt nici a treia încercare de a citi Anglia, Anglia şi nici nu  cred că voi mai reveni cândva la ea.

Pe scurt, subiectul arată cam aşa: o copilărie a unei fete marcată de separarea părinţilor face din ea un adult care caută fără succes  împlinirea afectivă; conştientizează anumite lucruri despre viaţă destul de devreme, ceea ce îi modelează şi influenţează semnificativ caracterul.

Aceasta este Marta – cu una dintre ipotezele despre care spuneam că mi se par un plus adus cărţii. Personajul ei este şi dramatic, şi real.

Apoi mai este Sir Jack Pitman – bogătaşul plecat de jos, ducând şi el pe umeri poverile ascensiunii, care l-au transformat într-un excentric, un personaj când admirabil, când plin de ciudăţenii. Şi aceasta  este una dintre ipotezele- plus pe care le menţionam.

Puntea între Marta – Şir Jack se stabileşte prin intermediul unui loc de muncă.

Mi-au mai plăcut ironia îndreptă către superficialitatea şi consumerismul societății contemporane şi chiar modul inedit în care găsește ocazia să îndrepte atenţia către mesajul cărţii.

Julian Barnes rămâne un nume care mă intrigă şi poate voi căuta să mai răsfoiesc scrieri de-ale sale ca  să îmi pot face o imagine mai completă. Dar într-o lume care abundă în vechi şi noi scriitori care îmi plac, nu ştiu nici măcar dacă asta va fi prea curând.

NOTĂ: 5 / 10

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ANGLIA ANGLIA CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: ANGLIA ANGLIA
Autor: Julian Barnes
An apariție : 2014
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 352
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1356

Alte recenzii de la Julian Barnes:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Negrissimo”, de Liliana Corobca

Recenzie „Negrissimo”, de Liliana Corobca

Recunosc, am vrut să-i adaug culoare acestei coperți, nu-s amatoarea coperților alb-negru, dar... Liliana Corobca a îndrăznit să se împartă cu cele mai colorate idei din imaginația sa. Scurte, unele au legături pe pagini diferite, iar acest lucru poate să deruteze...

Recenzie „În grădina căpcăunului”, de Leila Slimani

Recenzie „În grădina căpcăunului”, de Leila Slimani

Adèle are o problemă. Este căsătorită cu Richard, are un fiu minunat și se culcă cu Xavier. Și ea nu se poate opri. Pe măsură ce dependența de sex a lui Adèle o duce mai departe în gaura iepurelui, ea va face tot ce poate pentru a-și ascunde acțiunile de soțul și...

0 0 votes
Article Rating
Adelina Sănduleac este redactor Booknation.ro de 2660 zile și a scris până acum 100 articole. Se află pe poziția 1 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Adelina Sănduleac aici.
Subscribe
Notify of
guest

2 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
MĂDĂLINA

Super recenzie 😊

Adelina Sanduleac

multumesc frumos