Recenzie „Anglia, Anglia” de Julian Barnes

Titlu: Anglia Anglia
Autor: Julian Barnes
An apariție : 2014
Editura: Nemira
Nr. Pagini: 352
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Adelina Sănduleac
Publicată la 7.01.2016
Nota recenzorului: n/a
Recenzie „Anglia, Anglia” de Julian Barnes
Acordă o notă

Anglia Anglia de Julian Barnes(…) cu un junghi ascuţit de disperare, pricepeai cât de fără speranţă e condiţia umană.

Anglia, Anglia  a lui Julian Barnes a beneficiat nu de una, nici două, ci de trei şanse din partea mea. Începută în momente diferite, abandonată  primele două daţi din motive pe care nu le mai ţineam minte – rămâne totuşi una dintre cărţile pentru care verdictul e unul  negativ: NU mi-a plăcut.

Nu pot spune că autorului îi lipseşte talentul scriitoricesc, căci felul cum sunt construite replicile sau se sondează psihologia sufletelor  mi-a plăcut. Dar cumva, chiar având nişte ipoteze  bune, întregul  a reuşit să mă plictisească sau să îmi creeze confuzia în mai multe momente.

Dintre cele trei părţi numai prima – Anglia – mi se pare demnă de menţionat făcând referire la numele scriitorului şi doar ea m-ar face să mai încerc, cândva, altceva semnat de el. În acele numai câteva pagini am simţit că mi-a căzut în mâini o carte care îmi va plăcea; din partea a doua, deja, atenţia a fost greu de menţinut.

Nu am dus la capăt nici a treia încercare de a citi Anglia, Anglia şi nici nu  cred că voi mai reveni cândva la ea.

Pe scurt, subiectul arată cam aşa: o copilărie a unei fete marcată de separarea părinţilor face din ea un adult care caută fără succes  împlinirea afectivă; conştientizează anumite lucruri despre viaţă destul de devreme, ceea ce îi modelează şi influenţează semnificativ caracterul.

Aceasta este Marta – cu una dintre ipotezele despre care spuneam că mi se par un plus adus cărţii. Personajul ei este şi dramatic, şi real.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Julian Barnes.

Apoi mai este Sir Jack Pitman – bogătaşul plecat de jos, ducând şi el pe umeri poverile ascensiunii, care l-au transformat într-un excentric, un personaj când admirabil, când plin de ciudăţenii. Şi aceasta  este una dintre ipotezele- plus pe care le menţionam.

Puntea între Marta – Şir Jack se stabileşte prin intermediul unui loc de muncă.

Mi-au mai plăcut ironia îndreptă către superficialitatea şi consumerismul societății contemporane şi chiar modul inedit în care găsește ocazia să îndrepte atenţia către mesajul cărţii.

Julian Barnes rămâne un nume care mă intrigă şi poate voi căuta să mai răsfoiesc scrieri de-ale sale ca  să îmi pot face o imagine mai completă. Dar într-o lume care abundă în vechi şi noi scriitori care îmi plac, nu ştiu nici măcar dacă asta va fi prea curând.

NOTĂ: 5 / 10

Aspecte Pozitive:

Debut promițător.

Aspecte Negative:

Plictis și confuzie.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

POST A COMMENT.