Recenzie: „Tristețile unui american” de Siri Hustvedt

de | nov. 21, 2019 | Beletristică, Ficțiune, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

“Tristețile unui american” de Siri Hustvedt este cel de-al patrulea roman al scriitoarei americane. Soțul ei este scriitorul Paul Auster, la fel de cunoscut și el pentru operele sale. De la autoare am mai citit cartea „O vară fără bărbați”. Volumul de față a fost publicat inițial în anul 2008. Ediția pe care o am eu este de la editura Polirom și a apărut în anul 2013.

Romanul de ficțiune “Tristețile unui american” dezvăluie secretele unei familii norvegiano-americane

Cartea lui Siri Hustvedt redă povestea familiei Davidsen, imigranți norvegieni sosiți în America. Un frate și o soră încearcă să afle mai multe despre trecutul lor, despre un tata mult iubit și despre un soț celebru.

Erik Davidsen și sora lui Inga descoperă o scrisoare ciudată printre lucrurile tatălui decedat, Lars. Cei doi cred că el ar fi fost implicat într-o moarte misterioasă. Și se pun pe căutat și intervievat persoane ce ar putea avea cunoștințe despre aceste lucruri. Erik este un doctor psihiatru. El însuși este foarte vulnerabil în fața pacienților săi.

Inga, sora lui, este o scriitoare mai mult sau mai puțin cunoscută, al cărei soț decedat, Max, un faimos romancier, pare să fi avut un secret bine ascuns. Sau mai bine zis o reală viață secretă. Căutând dedesubturi despre trecutul tatălui lor, cei doi află mai multe despre istoria familiei lor. Dar și despre ei înșiși.

Fiecare mister îi aduce mai aproape de tinerețea și sărăcia tatălui lor și de perioada de război

Aceste evocări ale unui trecut misterios aduc noi implicații în relațiile cu copiii săi. Chiar și după moartea sa.

În plus față de căutările referitor la secretul tatălui, cei doi frați își au și ei viețile lor tulburate. Erik este divorțat și cade în plasa pasiunii pentru noua sa chiriașă, o jamaicană frumoasă cu un copil mic. În timpul acesta, Inga, văduva faimosului scriitor Max, este rămasă doar cu amintirea lui și cu fata lor, Sonia, o adolescentă inteligentă.

Femeia însă trebuie să facă față unor jurnaliști băgăcioși, unui iubit biograf al soțului decedat. Dar mai ales unei foste iubite al lui Max, ce susține că băiatul ei este chiar băiatul celebrului scriitor.

Romanul “Tristețile unui american” de Siri Hustvedt este o poveste fascinantă ce explorează relațiile dintre membrii unei familii cu un trecut ascuns. De asemenea, evocarea vieții acestora este făcută și din prisma evenimentelor tragice din data de 11 septembrie 2001. Asta pe lângă descrierea experiențelor trăite de imigranții din trecut, care căutau să ajungă în America pentru o viață mai bună.

Titlu: TRISTEȚILE UNUI AMERICAN
Autor: Siri Hustvedt
An apariție : 2013
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 296
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 530

Alte recenzii de la Siri Hustvedt:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 6 luni, 10 zile și a scris până acum 434 articole. Se află pe poziția 4 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments