Recenzie: „Tu” de Caroline Kepnes

de | feb. 25, 2020 | Beletristică, Horror și Thriller, Literatură Contemporană, Recenzii cărți, Romantism, Suspans

Tu de Caroline Kepnes“Tu” de Caroline Kepnes a fost una dintre cărțile pe care mi-am dorit neapărat să le citesc. Și chiar în prima lună a anului acesta am reușit să îmi îndeplinesc dorința. În plus, pe lângă prima carte a lui Caroline Kepnes, am citit-o la rând și pe cea de-a doua, continuarea de la Tu”, „Corpuri ascunse”.

Thrillerul “Tu”, cartea de debut a americancei, a fost publicat inițial în anul 2014

A fost și adaptat mai apoi într-un serial de televiziune începând cu anul 2018, “You”. Peste doi ani, în 2016, Kepnes a publicat următoarea sa carte, Corpuri ascunse”. A continuat astfel acțiunea din prima carte în care l-a făcut cunoscut pe Joe Goldberg marelui public cititor.

Trebuie să recunosc că romanul de suspans a lui Caroline Kepnes nu m-a impresionat prea mult la începutul lecturii. Poate și fiindcă începusem să vizionez serialul cu mult înainte să citesc cartea. Ca o comparație, consider adaptarea net superioară scrierii și mult mai picantă, cel puțin primele capitole. Oricum, diferențe există nenumărate între carte și film, atât în prima carte, cât și în cea de-a doua.

Una dintre primele mele impresii despre carte a fost că se face cam mare tam-tam pentru ea

Sau poate pur și simplu traducerea nu te aduce acolo unde ar trebui să te aducă? Cu toate acestea, am continuat cu lectura și parcă a fost mai bine. Limbajul pe care l-am întâlnit la începutul cărții este oarecum înșelător pentru calitatea ei.

Dar până la urmă expresiile și cuvintele care m-au impresionat în mod negativ nu reprezintă altceva decât limbajul actual. Așa vorbim noi astăzi. Și mai ales, așa vorbim noi astăzi folosindu-ne și de rețelele sociale sau de mesagerie. Asta înseamnă că, de fapt, romanul este descurajant la început doar pentru că vrea să pară cât mai realist.

“Tu” este un thriller psihologic, dar nu mai puțin romantic, terifiant și genial, ce descrie perfect epoca social media

Totul începe atunci când frumoasa scriitoare aspirantă Guinevere Beck intră în librăria în care lucrează tânărul împătimit de cărți Joe Goldberg. Atunci se produce scânteia. Lui i se aprind călcâiele și începe să caute mai multe informații despre ea pe sfântul Google. Și pentru că există o singură fată cu un asemenea nume impresionant în tot orașul New York, dar și pentru că este vizibilă în social media, lui Joe nu îi este greu să afle o mulțime de lucruri despre ea.

Joe află unde stă Beck, unde a studiat și unde va fi în fiecare moment al vieții ei, datorită tweeturilor constante pe care le postează tânăra. Și datorită, sau din cauza, acestui lucru, bărbatul începe să preia obsesiv controlul asupra vieții lui Beck. În acest fel pune la cale o mulțime de evenimente prin care face ca fata să îi cadă în brațe fără nici un dubiu.

Pentru a avea succes, librarul trebuie să scape de anumite personaje din viața celei de care s-a îndrăgostit

Treptat, Joe se transformă din hărțuitor în iubit oficial, bărbatul perfect pentru Beck. Însă, în tot acest timp el continua să îndepărteze obstacole ce ar putea sta în calea fericirii lor, neavând prea multe scrupule. Asta însemnând că va ajunge chiar și la crimă. Fără prea multe remușcări.

Partea mai proastă este că lumea din jur începe să-și dea seama de obsesia lui Joe și cu cât mai multe persoane dispar din jurul lui Beck, cu atât mai dubioasă devine treaba. Și în final însăși ea va începe să-și pună întrebări despre Joe și trecutul lui. Iar asta o va aduce în fața adevărului, însă cu un risc ridicat. Propria viață este în pericol.

Romanul spune o poveste despre iubire, obsesie și vulnerabilitate, manipulare și minciună. Pentru cartea sa de debut, Caroline Kepnes reușește să facă o impresie grozavă în rândul criticilor și a cititorilor de thrillere. Mai ales că subiectul adoptat este unul ce ar trebui să ne preocupe mai mult iar povestea de desfășoară în epoca modernă, în lumea în care trăim cu toții.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții TU?

Vezi toată lista de cărți scrise de Caroline Kepnes sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA TU CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Tu
Autor: Caroline Kepnes
An apariție : 2019
Editura: HERG BENET
Nr. Pagini: 464
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Publicată la 25.02.2020
Nota recenzorului: 8

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Te doresc” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie ”Te doresc” de Jennifer L. Armentrout

Încă de când notam impresiile pe care mi le-am format în urma lecturii primului volum, gândul meu era doar la Te doresc. De ce? E simplu. E povestea cuplului meu preferat întâlnit pe parcursul acestei serii și abia așteptam să vă vorbesc despre el. În plus, e una...

Recenzie „Furiile inimii” de John Boyne

Recenzie „Furiile inimii” de John Boyne

Cyrill a fost adoptat la frageda vârstă de 3 zile de o familie înstărită. A dobândit un nume, dar nu și un tată și o mamă. Cei care l-au adoptat au un comportament și un stil de viață foarte excentric. Mama scrie, dar nu-și dorește celebritatea și urăște ca romanele...

Recenzie “Minciunile Femeilor” de Ludmila Ulițkaia

Recenzie “Minciunile Femeilor” de Ludmila Ulițkaia

Mici, nevinovate sau mari și gogonate - minciunile sunt o parte indispensabilă a existenței umane. Conform psihologilor, oamenii sunt învățați să mintă încă din copilărie. Uneori fiind constrânși de circumstanțe să recurgă la acest lucru, alteori din dorința de a fi...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 1152 zile și a scris până acum 303 articole. Se află pe poziția 3 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments