Recenzie Ultima oprire, Rusia de Natalia Kliuceariova

Titlu: Ultima Oprire Rusia
Autor: Natalia Kliuceariova
An apariție : 2014
Editura: ALL
Nr. Pagini: 144
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Diana Elena Neaţă
Publicată la 31.12.2014
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

794443Ultima oprire, Rusia e o carte de care m-am apropiat cu o oarecare reticenţă. De ce? Pentru că nu sunt un fan al literaturii ruse: în afară de Anna Karenina nimic nu m-a mai captivat. Totuşi, acest roman de dimensiuni reduse semnat de Natalia Kliuceariova, are ceva aparte, ceva ce care m-a făcut să îl citesc până la capăt.

Ultima oprire, Rusia ne oferă o imagine diferită a acestei ţări  – una lipsită de grandoare şi glorie. Astfel, Rusia zugrăvită de Natalia Kliuceariova este murdară şi plină de personaje suferinde, murdare. Prin urmare, faptul că romanul a fost catalogat de criticii ruşi drept o “farsă şi o enciclopedie a vieţii în Rusia” nu este o surpriză.

Iniţial, ai impresia că nu o să ţii pasul cu ea: capitolele sunt întortocheate, iar ordinea cronologică nu este respectată. Însă, pe măsură ce te afunzi în lectură devii tot mai captivat. Încercând să fugă de trecut şi de golul lăsat de dragostea sa pentru Iasia, Nikita, personajul principal, porneşte într-o călătorie cu trenul.

Pe parcursul călătoriei sale, tânărul se întâlneşte cu personaje cel puţin pitoreşti: o actriţă de filme pentru adulţi care scrie poezii revoluţionare, un disident aflat în slujba serviciilor de securitate care traduce din filosoful neomarxist Slavoj Zizek, un muncitor care așteaptă în zadar un ajutor uimit de faptul că statul la abandonat, şi câte şi mai câte. Astfel, Nikita realizează că Rusia sa, este la fle cu a celorlalţi: o ţară măcinată de diverse probleme, ideologii, etc. Însă, până la urmă aceasta este Rusia reală, cea a secolului 21.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Natalia Kliuceariova .

Rezumând ce am scris mai sus, Ultima oprire, Rusia, e o carte interesantă, captivantă –  o imagine nefardată şi şocant de reală a Rusei contemporane!

Dacă iniţial am avut reticenţe, după cum am spus, la final mi-a părut rău că acest roman a fost atât de scurt. Îl recomand tuturor celor dornici să înceapă anul cu o lectură interesantă!

Aspecte Pozitive:

O poveste captivantă despre o călătorie cu trenul la finalul căreia vom descoperi o Rusie diferită de cea opulentă cu care suntem obişnuiţi.

Aspecte Negative:

Capitolele sunt întortocheate, ceea ce face ca povestea să fie greu de urmărit.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.