Recenzie „Ultimul dans al lui Charlot” de Fabio Stassi

de | dec. 16, 2018 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

ultimul dans al lui charlot de fabio stassiNu sunt eu dacă nu plâng la finalul cărților care mi-au plăcut. Cum este cazul și cu cartea de față. „Ultimul dans al lui Charlot” de Fabio Stassi este o biografie închipuită, dar în care se regăsesc multe întâmplări adevărate.

O spune chiar autorul la sfârșitul romanului.

Scriitorul italian Fabio Stassi creează o poveste emoționantă, dramatică, cu elemente reale, despre viața marelui actor Charlie Chaplin

În carte, vagabondul are peste 80 de ani și știe că trebuie să îi sosească vremea în curând. Este ajunul Crăciunului. Moartea îl vizitează în sfârșit în casa lui din Elveția, în care s-a retras alături de familia sa tânără.

Va fi prima seară de ajun dintre multe altele când secerătoarea de vieți va fi nevoită să plece de la întâlnirea cu marele actor fără sufletul lui drept pradă.

Asta pentru că bătrânul comic îi propune Morții un rămășag. Dacă va reuși să o facă să râdă la întâlnirea cu ea din ajunul Crăciunului, atunci ea îi va mai lăsa un an de viață bătrânului Charlie.

Astfel, cel mai cunoscut vagabond tragicomic al cinematografiei va trebui să se tot gândească la trucuri și scenarii, glume și situații care ar putea să îi salveze viața. Asta pentru a o face pe doamna cu coasa să râdă cel puțin o dată.

Dar există un motiv pentru care Charlie Chaplin din „Ultimul dans al lui Charlot” a lui Fabio Stassi își dorește atât de mult să tragă de anii săi. Mai dorește puțin timp să îl poată vedea pe fiul său încă mic crescând.

Și tocmai, nu îți închipui că experiența actoricească de o viață îl va salva pe marele actor în jocul cu Moartea. Șansa sa va veni de fiecare dată din cauza slăbiciunilor vârstei. Acestea ajung la un moment dat atât de comice în ochii celor din jur, încât stârnesc nu milă, ci hohote de râs.

Charlie Chaplin, acum bătrân, va trebui să mai păcălească Moartea câțiva ani buni

El chiar va reuși să împiedice adeverirea spuselor unei țigănci care i-a prevestit decesul la vârsta de 82 de ani.

Dar în așteptarea celei care îi va stinge lumânarea, actorul va scrie o scrisoare foarte lungă și emoționantă, fiului său. Aceasta nu este o misivă oarecare. Pe lângă dragostea transmisă fiului său și urările de bine pentru viitor, Chaplin cel matur reușește să zugrăvească propria viață. Astfel, îi prezintă copilului său propria biografie. De la începuturile sale sărace și mizere până la viața bogată de actor și regizor în cetatea filmului.

Dar de fapt această scrisoare lungă este însăși esență cărții „Ultimul dans al lui Charlot” a lui Fabio Stassi. Este povestea reală a trecutului marelui actor. Cu toate cele rele și bune din viața sa. Cu oamenii pe care i-a întâlnit în calea sa. Cei care l-au format. Cei care l-au ambiționat sau făcut să decadă. Dar și cei care i-au pus piedici sau cei pe care i-a iubit.

Vei întâlni în carte și nume la fel de cunoscute ca cel al lui Charlie Chaplin. Nume ale unor personaje reale cu care s-a intersectat în viața sa. Și care au contribuit într-un oarecare fel la experiența bogată a celebrului vagabond.

Mi-a plăcut mult această carte și la final am și plâns. Este un roman pe care îl poți citi ca să cunoști mai multe dedesubturi despre actorul Charlie Chaplin. Deși nu este o biografie reală a personajului englez, afli destul de multe despre viața lui. Dar și despre felul în care era actorul și regizorul. Și asta pentru că scrierea lui Fabio Stassi este destul de bine documentată. Ți-o va dovedi chiar autorul, la final.

Titlu: ULTIMUL DANS AL LUI CHARLOT
Autor: Fabio Stassi
An apariție : 2013
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 232
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 1068

Alte recenzii de la Fabio Stassi:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Clubul” de Ellery Lloyd
Recenzie „Clubul” de Ellery Lloyd

Înainte să începem, vreau să vă spun că autorul acestei cărți este un duo, alcătuit din soții Collette Lyons și Paul Vlitos. Mi s-a părut foarte tare faptul că un cuplu împarte aceeași pasiune pentru scrisși că a avut norocul de a-și vedea o carte publicată împreună....

Recenzie ”Teoria Tăcerii” de Iulian Tănase
Recenzie ”Teoria Tăcerii” de Iulian Tănase

Dați linistea, vă rog, mai tare!! În plină eră a comunicațiilor în masă, a promovării beneficiilor socializării, a upgradării din ce în ce mai performante a mijloacelor de comunicație, a interacțiunii umane prin cuvânt, Iulian Tănase scrie o carte despre tăcere (no,...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 7 luni, 20 zile și a scris până acum 437 articole. Se află pe poziția 4 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments