Recenzie „Umiliţi si obidiţi de F.M.Dostoievski

by | Oct 26, 2017 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA UMILIŢI SI OBIDIŢI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Ah! De ce nu-i cu putinţă să fim fericiţi cu toţii? De ce, de ce? (pag.61)

     Feodor Mihailovici Dostoievski (născ.1821, Moscova – deced. 1881,   Saint Petersburg) nu cred să mai aibă nevoie de nicio prezentare. Autorul atât de celebrelor Crimă şi pedeapsă, Idiotul, Fraţii Karamazov, etc.  a debutat literar cu microromanul Oameni sărmani (1846).

     Umiliţi şi obidiţi, prima dintre marile cărţi semnate Dostoievski, spune povestea iubirii, a suferinţei, a orgoliului, a sacrificiilor, a greşelilor şi a iertării – pe scurt, a vieţii, aşa cum este ea.

Publicată în anul 1861, după revenirea din exil, fixează deja câteva dintre elementele care pot fi acceptate drept  recuzita de bază în mai toate romanele sale: iubirea curată, dezinteresată, încărcată de bunătate până la sacrificiu, contrastele dintre clasele sociale, naivitatea şi înflăcărarea tinereţii, maturizarea – prin baia de foc a experienţelor trăite – , mizeria umană care se ascunde sub straiele şi acoperişurile clasei de sus, s.a.

În Petersburg pătrundem de astă dată prin intermediul lui Ivan Petrovici, naratorul-personaj. Curios şi intuitiv peste măsură, deopotrivă analitic şi fantezist, se lasă pradă impulsului irezistibil ( în ciuda epuizării fizice şi psihice ) de a descoperi povestea unui bătrân care îi atrăgea atenţia de o vreme.

În cafeneaua lui Miller, atmosfera patriarhală este întreruptă frecvent de acest bătrân ciudat, extreme de slab, şi câinele său, la fel de slab, ciudat şi bătrân.

( Desigur, înaintând cu povestea, un cititor perspicace va fi înţeles rolul acestei bătrâneţi, accentuată ca o fosforescenţă, sugerând puternic dramatica experienţă  de viaţă).

Printr-un cumul de întâmplări bizare, Ivan asistă la moartea câinelui Azorka, apoi a stăpânului ( despre care află că se chema Ieremia Smith, cetăţean rus, de origine străină, fost mecanic, în vârstă de 78 ani ) şi ajunge să închirieze tocmai fosta locuinţă a acestuia.

Locuinţa, o încăpere scundă, extrem de sărăcăcioasă, îi aduce firul unor întâmplări care se vor amesteca istoriei sale personale, un iureş de evenimente care o dată pornit, nu mai poate fi oprit până la deznodământul firesc…

Dintre personaje vom reţine:  familia Ihmenev – naivul Nikolai Sergheievici (binefăcătorul lui Vanea /  Ivan), soţia Ana Andreevna şi fiica Nataşa Nikolaievna, prinţul Piotr Aleksandrovici Valkovski – întruparea putrejunii umane – şi fiul acestuia, Alioşa, Katia şi fetiţa Nelli – o istorie zbuciumată şi înduioşătoare.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de F.M.Dostoievski

Vanea se îndrăgosteşte de Nataşa iar pentru scurtă vreme viitorul pare să se ivescă promiţător; fata îi răspunde iar părinţii îl iubesc, punându-i ca singură condiţie o dovadă a stabilităţii carierei literare şi posibilitatea de a întreţine familia.

Dar, ce ar mai fi vieţile noastre ( şi cărţile lui Dostoievski ) dacă totul s-ar derula atât de simplu, previzibil, lin?

Intervenţia părinţilor o  lasă descoperită şi vulnerabilă pe tânăra Nataşa; în faţa lui Alioşa, fiu de prinţ, şi cu o personalitate atât de uşor de iubit, perspectiva unui viitor cuminte cu Vanea păleşte; între ea şi Alioşa se naşte iubirea fulgerătoare, năvalnică, întrucâtva egoistă şi  inconştientă.

Sunt dispuşi să sacrifice totul pentru a fi împreună; sau, cel puţin, aşa pare…

Ce rol are Katia în poveste? Ce-i rămâne de făcut lui Vanea? Cât din naraţiune înglobează elemente autobiografice şi cum alege scriitorul să ni le transmită? Veţi afla, desigur, din carte.

Pont: minunat discursul despre condiţia scriitorului în lume.

Citiţi! Citiţi F.M.Dostoievski! Citiţi Umiliţi şi obidiţi!

NOTĂ: 9  / 10

🔥 CARTEA UMILIŢI SI OBIDIŢI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Umiliţi Si Obidiţi
Autor: F.M.Dostoievski
An apariție : 2015
Editura: CORINT
Nr. Pagini: 444
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 26.10.2017
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

romanele lui dostoievski abunda in personaje minunate, care traiesc intens; cautari febrile ale locului in lume, mari preocupari si admirabile povete - aceasta carte nu face exceptie. un prilej si o metoda potrivite pentru a medita, a invata,a intelege

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Cine nu are bătrân să își cumpere, spune un vechi proverb. Sau cine nu are bunici, poate savura atmosfera blândă și plină de căldură din preajma lor citind cartea Copilărie fermecată de Ioana Trif. Pe tot parcursul lecturării predomină o stare de liniște sufletească,...

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

În ultimele zile cerul a avut o seninătate în albastrul lui care mă îndemna la visare. Nu știu dacă ați reușit și voi să îl observați, dar pe mine m-a cucerit întru totul. Mi-am luat cartea pe care mi-am programat să o citesc săptămâna aceasta, un scaun confortabil pe...

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

M-am obișnuit atunci când citesc să îmi iau ceva bun lângă mine. Fie îmi fac prăjituri cu diferite arome, fie îmi iau câteva semințe gustoase pe care le asezonez mereu cu un ceai, cafea sau ciocolată caldă. În ultima vreme, am început să citesc tot mai mult și mi-am...

Adelina Sănduleac este redactor Booknation.ro de 1780 zile și a scris până acum 100 articole. Se află pe poziția 11 din 143 de redatori, fiind astfel un Redactor Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Adelina Sănduleac aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments