Recenzie “Un băiat pe lista lui Schindler” de Leon Leyson

by | Apr 10, 2019 | Beletristică, Memorii, Recenzii cărți

🔥 CARTEA UN BĂIAT PE LISTA LUI SCHINDLER ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

un baiat pe lista lui schindler de leon leyson“Un băiat pe lista lui Schindler” de Leon Leyson este o carte tare emoționantă, sinceră, dar fără resentimente. Mi s-a părut oarecum asemănătoare cu “Jurnalul Annei Frank”. Nu doar din punctul de vedere al subiectului dezbătut. Și nici pentru că este vorba despre o carte de memorii precum jurnalul evreicei. Ci datorită modului în care sunt relatate toate acele evenimente sordide din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Evenimente care au afectat evreii din toată lumea.

Cartea “Un băiat pe lista lui Schindler” este un memoriu remarcabil, singurul de altfel scris de un supraviețuitor al Holocaustului

Și pe deasupra realitatea întâmplărilor descrise în carte este redată din perspectiva unui copil de 10 ani. Atâta avea Leon Leyson, băiatul de pe lista lui Schindler, în momentul în care a început teribilul coșmar pentru evrei.

Oricine a văzut celebrul film “Lista lui Schindler” de Steven Spielberg, cu Liam Neeson și Ralph Fiennes, trebuie să citească și această carte. Aceleași personaje istorice le întâlnești în cartea de memorii a lui Leon Leyson. În plus afli povestea unei familii a cărei existență a fost dată peste cap de invazia naziștilor în Polonia.

Băiatul Leyson împreună cu familia lui a fost suficient de norocos să scape cu viață din acest coșmar. Dar pe lângă curajul și tăria lui de caracter, a avut și prieteni care l-au protejat. Dintre care cel mai notabil este chiar germanul protector al evreilor, Oskar Schindler. Drept cel mai tânăr membru de pe lista lui Schindler, Leon Leyson oferă o perspectivă unică asupra eroului său.

În carte aflăm despre viața obișnuită a unei familii poloneze cu mulți copii, printre care și tânărul Leon

Apoi, odată cu năvălirea germanilor în Polonia și asuprirea evreilor, descoperim lupta pentru existență a acestora din urmă. Totul de la interzicerea acestui neam în propria țară și până la mutarea acestuia în ghetouri și lagăre, este descris prin ochii copilului de 10 ani. Cel care a trăit pe propria piele evenimentele teribile.

Singura speranță a evreilor era oarecum locul de muncă legal pe care îl aveau. De aceea, fiecare dintre membrii familiei Leyson a încercat să se facă util într-un fel în acea perioadă. Pentru a evita să fie despărțit de ceilalți. Sau mai rău, trimis în lagăre sau exterminat de naziști din pură plăcere. Aici intervine Oskar Schindler, bărbatul care a salvat aproape în totalitate familia Leyson. Dar și alți 1200 de evrei de la moarte.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Leon Leyson

Industriașul german i-a angajat pe aceștia de-a lungul vremii în fabricile sale de muniții și email. Iar când lagărele din est au început să fie închise, el a reușit transferul evreilor săi într-o altă fabrică din vest. Asta pentru a-i salva de gazarea ce le era destinată din partea naziștilor.

Cartea “Un băiat pe lista lui Schindler” de Leon Leyson este cât se poate de realistă și dură

Dar totuși, autorul, supraviețuitorul Holocaustului, prezintă faptele și într-un mod obiectiv. Nu se bazează pe ranchiună și nici nu are resentimente. Este demn în toată prezentarea acelei perioade tragice din viața lui. Dar și a tuturor celorlalți evrei sacrificați din cauza unor minți bolnave.

Mai mult decât o prezentare a faptelor, Leon Leyson descrie în cartea sa și interacțiunea personală cu Oskar Schindler. Salvatorul său. El a considerat până la moarte că legătura dintre el și german a fost una puternică și specială. Iar dacă vei citi povestea lui de viață, vei afla și de ce.

Volumul “Un băiat pe lista lui Schindler” este recomandat ca lectură pentru un public începând cu vârsta de 10 ani. Limbajul este simplu și concis. Evenimentele sunt prezentate cursiv. De asemenea, consider că poate fi introdus chiar ca o lectură despre Holocaust și istoria evreilor în liceu. Alături de mai cunoscutul “Jurnal al Annei Frank”.

🔥 CARTEA UN BĂIAT PE LISTA LUI SCHINDLER ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Un Băiat Pe Lista Lui Schindler
Autor: Leon Leyson
,
Marilyn J. Harran
,
Elisabeth B. Leyson
An apariție : 2017
Editura: RAO
Nr. Pagini: 239
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Publicată la 10.04.2019
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Când vina ne desparte” de Liane Moriarty

Recenzie „Când vina ne desparte” de Liane Moriarty

Stilul lui Liane Moriarty mi-a atras atenția încă de la prima carte citită, Am uitat să fim fericiți. Autoarea are abilitatea de a pătrunde în mintea personajelor și de a le analiza acestora comportamentele și trăirile. Când vina ne desparte este o carte extrem de...

Recenzie „Memoriile unui motan călător” de Hiro Arikawa

Recenzie „Memoriile unui motan călător” de Hiro Arikawa

Cărțile cu animale sunt cu adevărat geniale, cel puțin pentru mine. Este bine să intrăm în lumea unui câine sau a unei pisici și să le înțelegem comportamentele față de noi. Memoriile unui motan călător de Hiro Arikawa  m-a distrat, dar m-a și emoționat profund....

Recenzie „Întâlnindu-l pe domnul Parker” de Ana Iănescu

Recenzie „Întâlnindu-l pe domnul Parker” de Ana Iănescu

O lectură lejeră și amuzantă este remediul perfect pentru o zi ploioasă sau pentru o zi de vară călduroasă. Întâlnindu-l pe domnul Parker de Ana Iănescu este un ChickLit plin de umor, în care o fată obișnuită intră în lumea celor bogați fie că vrea sau nu. Deși...

Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 673 zile și a scris până acum 207 articole. Se află pe poziția 7 din 146 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments