Recenzie „Un bărbat și o femeie” de Jojo Moyes

de | iun. 17, 2020 | Beletristică, Dragoste, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

Un bărbat și o femeie este o poveste de viață și de dragoste realistă. Este povestea unei mame singure care face tot posibilul pentru a-și întreține cei doi copii. Cartea se citește destul de ușor, însă are foarte multe descrieri care încetinesc ritmul acțiunii. Stilul este specific lui Jojo Moyes, cu drame și bucurii de-a lungul lecturii.

Jessica Thomas este o mamă singură de douăzeci și opt de ani. Adolescentă rebelă, dornică de distracții, a rămas însărcinată de la șaptesprezece ani. Însă a refuzat să renunțe la fiica ei, Tanzie. Nick este fiul ei vitreg din partea soțului, Marty, care îi părăsește fără a-i ajuta. Jess este nevoită să aibă două joburi pentru a trăi decent. Lucrează ca ospătăriță și ca menajeră, însă nu este de ajuns. Din cauza unui simplu cercel cu diamant găsit prin așternuturi, Jess își pierde jobul de menajeră.

Tanzie este pasionată de matematică, cu rezultate foarte bune la școală. Profesorul ei îi oferă ocazia de a învăța la o școală bună, cu o bursă consistentă de merit. Chiar și așa, Jess nu ar reuși să-i plătească fiicei sale întregul an școlar. Olimpiada de matematică desfășurată în Scoția îi poate oferi lui Tanzie șansa de a studia la școala de elită. Asta dacă va câștiga premiul de cinci mii de lire.  Nick este un adolescent singuratic și gothic. Este agresat de către colegi la școală și singura lui scăpare este scrisul.

Când drumurile se întâlnesc

Ed Nicholls este un bărbat divorțat, care conduce o companie împreună cu prietenul lui cel mai bun. Tocilar în facultate, evitat de către fete, soarta îl pune acum la încercare. Deanna Lewis, o fostă colegă de facultate, îi apare în cale. Dar numai pentru a-l distruge. Iar Ed cade în capcana ei. Astfel, este acuzat pentru fapte de care este nevinovat și suspendat din funcție. Se retrage la casa de vacanță din Beachfront, la care Jess făcea curățenie.

Cei doi au o părere proastă unul despre celălalt de cum se întâlnesc. Jess își încalcă principiile de viață atunci când lui Ed i-au căzut niște bani din buzunar. Abia acum este momentul în care olimpiada lui Tanzie le sare în cale. Ed se oferă să-i ducă cu mașina până în Scoția, fără să știe în ce se bagă. Formula în care pleacă este mare: Ed, Jess, Tanzie, Nick și câinele lor. De-a lungul drumului, au parte numai de peripeții. Jess și Nick ajung să se cunoască, amândoi fiind măcinați de probleme proprii. Inevitabil, ajung să se îndrăgostească. Însă diferențele dintre ei sunt mari. Iar fapte din trecut ajung să le stea în cale.

Cartea este o reprezentare foarte bună a realității. Banii guvernează totul, dar nu toată lumea îi are. Uneori, este nevoie să facem sacrificii mari pentru a-i ajuta pe cei dragi. Cartea lui Jojo Moyes impresionează prin simplitate. Prezintă viața așa cum este ea, cu bune și rele. Dragostea nu ține cont de clasa socială. Întotdeauna o putem lua de la capăt dacă vrem cu adevărat. Este o carte ușor de citit, perfectă pentru călătorie sau o zi ploioasă.

 

Titlu: UN BĂRBAT ȘI O FEMEIE
Autor: Jojo Moyes
An apariție : 2017
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 431
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 1527

Alte recenzii de la Jojo Moyes:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Anul de grație” de Kim Liggett
Recenzie „Anul de grație” de Kim Liggett

Anul de grație este o lectură ce te prinde repede în mreje. Ajungi atât de fascinat încât nu te poți opri din lecturat până nu afli deznodământul. Se pare că Kim Liggett știe exact cât mister să inoculeze, câtă iubire și cât dramatism pentru ca, la sfârșit, în ciuda...

Recenzie ”Păsări migratoare” de Fernando Aramburu
Recenzie ”Păsări migratoare” de Fernando Aramburu

Toni se hotărăște sa moară. Cam la această propoziție s-ar putea rezuma pe foarte scurt toată acțiunea romanului. Nu este bolnav, nu suferă de o boală incurabilă care să îl oblige să ia în considerare această variantă. Din contră, aflat în al cincilea deceniu de...

Recenzie „Soarele negru” de Bogdan-Alexandru Stănescu
Recenzie „Soarele negru” de Bogdan-Alexandru Stănescu

Am așteptat cu nerăbdare această carte deoarece sunt fan declarat Stănescu. Abraxas este o carte care din punctul meu de vedere este mult underrated. Și încă aștept să i se facă dreptate. Dacă pentru Theodorus s-a putut, trebuie să se poată și pentru ea deoarece este...

5 1 vote
Article Rating
Andreea Stănărîngă a fost redactor Booknation.ro și a scris 126 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Andreea Stănărîngă aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments