Recenzie „Un gentleman la Moscova” de Amor Towles

de | mart. 18, 2021 | Beletristică, Ficțiune, Literatură Contemporană, Recenzii cărți


Notice: Undefined offset: 0 in /home/booknati/public_html/wp-content/plugins/booknation-tools/book_details.php on line 79

🔥 CARTEA UN GENTLEMAN LA MOSCOVA ARE REDUCERE PE:

Un gentleman la Moscova de Amor Towles„Un gentleman la Moscova” de Amor Towles este o carte de ficțiune recent citită ce m-a emoționat profund. A fost publicată în anul 2016 iar în România a apărut la Editura Nemira, în colecția Babel, în anul 2018. Coperta este superbă, prețioasă, iar conținutul m-a vrăjit. Titlul original al scrierii este „A gentleman in Moscow”.

La cartea „Un gentleman la Moscova” mi-au plăcut cel mai mult personajele

Acestea sunt atât de variate, dar atât de bine creionate și atât de complementare unele cu altele. Personajul principal este spuma cărții, dar fără apariția celorlalte personaje în momente cheie, povestea nu s-ar fi putut contura atât de bine. În plus, chiar dacă este o operă de ficțiune, locurile descrise în carte, printre care și locația în care se află contele – Hotelul Metropol, sunt reale.

Mai pe scurt, romanul „Un gentleman la Moscova” are următoarea poveste. Un nobil rus primește o pedeapsă mai puțin obișnuită. El trebuie să-și petreacă restul vieții sale în interiorul unui hotel de lux din Moscova. De altfel, aceasta fiind cazarea la care trăgea cam de fiecare dată când revenea în Moscova cu treburi până în acel moment.

Nobilul conte se numește Aleksandr Ilici Rostov, mai pe scurt Rostov sau Contele, iar hotelul în care este închis pe viață se numește Metropol. Atunci când îi este dată această sentință, din cauza apartenenței sale nobile într-o vreme când aristocrații erau abuzați, este destul de tânăr. Dar în acest loc fabulos, și totodată ca o colivie de aur pentru el, își va petrece mai bine de 30 de ani din viață.

Dacă îți place recenzia cărții UN GENTLEMAN LA MOSCOVA, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Amor Towles

În plus, luxosul hotel nu îi este doar casă, ci și loc de muncă

Pe lângă mutarea contelui din apartamentul elegant pe care îl ocupa până la pedeapsă într-o mansardă mică, veche și fără gust, acesta se și angajează ca ospătar într-unul dintre restaurantele hotelului Metropol, unde va avansa cu anii în post.

Ceea ce este minunat la toată povestea este felul în care transformă și este transformat contele Rostov de-a lungul sentinței sale de toate personajele cheie cu care intră la un moment dat în contact. Angajați ai hotelului, prieteni mai mici sau mai mari ca vârstă pe care și-i face între timp, vechi prieteni și prin alianță, cu toții marchează viața aceasta bizară a nobilului rus.

El deschide ochii unora, îi ajută pe alții. De alții este el schimbat. Ajută și este ajutat la rândul lui, dar aduce bucurie și farmec peste tot pe unde trece. Mai puțin în cazul unor personaje sau mai bine zis a unui personaj care va rămâne de la început până la sfârșit la fel de obtuz și urâcios.

Ceea ce mai este grozav la acest roman, destul de stufos de altfel, sunt referințele la clasicii ruși, care par să fie foarte iubiți de conte, și care îi fac clipele la început interminabile din sentință să treacă mai ușor. Nobilul bărbat nu numai că va schimba vieți și va influența. Dar va și crește și ajunge să iubească o fetiță ca și cum ar fi a sa, purtându-i de grijă și punând mai spre final la cale un plan riscant care îi va putea oferi libertatea.

„Un gentleman la Moscova” este o carte optimistă

Deși la un moment dat aflăm despre conte că are gânduri sumbre referitor la propria viață, libertarea care îi lipsește atât de mult și iubirea mai mare față de altul decât față de sine îl vor ambiționa să scape din închisoarea aceasta de lux. Pentru a reîncepe viața, chiar dacă la o vârstă deja venerabilă. Bineînțeles, cei care au trecut prin hotel și i-au intrat la suflet și viceversa, îl vor ajuta în planul său bine conturat, dar de asemenea bine intenționat.

Eu recomand cu drag cartea aceasta. Este emoționantă. Este optimistă. Și te poate face să îți reconturezi prioritățile în viață.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA UN GENTLEMAN LA MOSCOVA CU REDUCERE DE PE:

Titlu: UN GENTLEMAN LA MOSCOVA
Autor: Amor Towles
An apariție : 2018
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 552
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 680

Alte recenzii de la Amor Towles:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Pacientul” de Jasper DeWitt

Recenzie “Pacientul” de Jasper DeWitt

Cum ar fii ca cineva să îți poată citi gândurile și să folosească cele mai mari temeri ale tale împotriva ta? Dacă ai frică de înălțime să te pună într-un Montagne Russe, dacă ai fobie de insecte să te ducă într-o pădure, dacă ai ceva rău ascuns în adâncul tău să îl...

Recenzie ”Prada” de Yrsa Sigurdardottir

Recenzie ”Prada” de Yrsa Sigurdardottir

Aceasta este o recomandare de thriller pentru pasionații de nordic noir. Mult mai bun decât mă așteptam. Atmosfera este macabră, plină de adrenalină și suspans, ipoteza alunecă pe o pantă a absurdului și la un moment dat chiar te întrebi la ce fel de explicații va...

Recenzie ”Impostorul” de Zadie Smith

Recenzie ”Impostorul” de Zadie Smith

Dacă ambientul unei cărți este reprezentat de epoca victoriană asta n-ar trebui să însemne decât că povestea are potențial și un avantaj clar mai ales dacă în centrul narațiunii este o femeie care ne oferă propria perspectivă a evenimentelor. În baza acestor...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 2 luni, 6 zile și a scris până acum 418 articole. Se află pe poziția 4 din 13 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments