Recenzie ”Autostrada Lincoln” de Amor Towles

de | oct. 20, 2023 | Beletristică, Ficțiune, Literatură Contemporană, Recenzii cărți, Suspans

La jumătatea secolului trecut, Emmett Watson revine acasă după ce a petrecut un an și jumătate într-un centru de reeducare pentru tineri acuzat de ucidere din culpă ca urmare a unui altercații soldată cu moartea unui adolescent. Emmett a locuit toată viața la o fermă împreună cu tatăl și fratele său mai mic. Mama băieților a dispărut din viața acestora de câțiva ani și nu au nicio veste de la ea. Tatăl său tocmai a decedat iar Emmett, eliberat mai devreme, revine acasă unde se vede obligat să vândă casa pentru a achita datoriile lăsate în urmă de nepriceputul său tată.

Because a farmer with a mortgage was like a man walking on the railing of a bridge with his arms outstretched and his eyes closed. It was a way of life in which the difference between abundance and ruin could be measured by a few inches of rain or a few nights of frost.

Dar Emmett, fără a avea habar, nu revine singur, ci întovărășit. În orășelul natal, fapta lui n-a fost uitată sau iertată de frații celui ucis și pentru a nu risca alt incident, cei doi frați decid de comun acord să plece la drum în căutarea mamei. Lucrurile se complică și deși toate indiciile (pe care Billy, fratele cel mic, le-a strâns cu grijă) le indicau să meargă spre California, cei doi, aflați la mâna destinului, își văd planurile date peste cap și se trezesc în New York, adică pe cealaltă coastă a Statelor Unite. Călătoria lor însă nu se termină aici.

Peripețiile sunt amuzante și pline de învățăminte, dar în același timp există un grad de pericol, suspans și profunzime, apar o multitudine de personaje de toate categoriile sociale, negative și pozitive, care le devin fie prieteni, fie dușmani și care își deapănă povestea vieții cu succese și necazuri, cu obstacole și așteptări, cu împliniri și nefericiri.

Accentul este pus pe relația dintre fratele mai mare și fratele mai mic. O legătură strânsă și specială datorată în mare parte nevoii de a proteja a celui mare și gradului de empatie și înțelegere a celui mic (un copil de opt ani remarcabil de matur și de bun observator al caracterului uman pentru vârsta sa). Emmett este prudent și protector, în timp ce Billy este curios, sociabil și absolut inocent. Pe lângă povestea celor doi frați, cunoaștem și alte personaje ale căror secrete au darul de a provoca răsturnări de situație imprevizibile și explozive și ale căror decizii neașteptate complică intriga. Femei și bărbați, albi sau negri, săraci sau bogați, educați sau inculți, fiecare își pune amprenta asupra celor doi frați și le influențează parcursul. Bineînțeles că am urmărit cu interes și emoție povestea celor doi prieteni, Duchess and Woolly, atât de diferiți, dar perfect complementari.

Amor Towles ne propune o plimbare de-a lungul Americii împreună cu patru adolescenți pe bancheta unei mașini vechi, timp în care explorează teme generale ca binele și răul și modul în care unii oamenii reușesc sa dezamorseze violența și să aducă zâmbete și soare prin politețe, empatie și bunăcuviință. Am regăsit același stil elegant și protocolar cu care m-a obișnuit deja în celelalte două cărți, cu toate că trebuie să recunosc cu sinceritate că aceasta nu se ridică la nivelul celorlalte, din păcate. Sunt multe situații care se repetă, multe personaje inutile la care aș fi renunțat fără părere de rău, mult prea multe planuri deturnate și finalul prea grăbit. Pare o călătorie făcută mai degrabă pentru ca Billy să descopere eroi de legendă și noi aventuri pentru a putea scrie o carte decât pentru a-și găsi mama.

For kindness begins where necessity ends.

Cu toate acestea, vă recomand să citiți măcar una dintre cărțile lui Towles deoarece are un stil deosebit. Preferata mea rămâne Un gentleman la Moscova, dar și Regulile jocului și povestea ei din anii ’20 m-au încântat.

Titlu: Autostrada Lincoln
Autor: Amor Towles
Traducător: Mina Decu
An apariție : 2023
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 715
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Nota recenzorului: 7.5 / 10
Vizualizari recenzie: 3043

Alte recenzii de la Amor Towles:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini
Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini

Oare de ce, ceea ce ni se întâmplă în copilărie ne marchează atât de profund întreaga viață? Adulți fiind, nu se presupune că avem puterea de a separa binele de rău cu mai multă ușurință? Unde dispare acel “eram mic și nu știam dar acum înțeleg și reușesc să mă...

Recenzie „Hideaway” de Penelope Douglas
Recenzie „Hideaway” de Penelope Douglas

Am așteptat ceva vreme acest volum și în sfârșit pot spune cu bucurie că a fost tradus și la noi. Dacă îmi aduc bine aminte, eu am citit atât "Corupt" cât și "Hideaway" imediat una după alta, pentru a nu uita intriga și contextul. Acțiunea este destul de complicată și...

Recenzie „Furia” de Alex Michaelides
Recenzie „Furia” de Alex Michaelides

Alex Michaelides este cunoscut pentru două cărți de success, ce pare că au urmat aceeași rețetă - "Pacienta Tăcută" și "Fecioarele". Ambele au avut intrigi palpitante și ne-au pus la încercare capacitatea de detectiv. "Furia" merge pe aceași format, însă promite ceva...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 5 ani, 1 lună, 10 zile și a scris până acum 568 articole. Se află pe poziția 2 din 13 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments