Recenzie “Un gentleman la Moscova” de Amor Towles

by | Nov 24, 2020 | Ficțiune, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA UN GENTLEMAN LA MOSCOVA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Contele Aleksandr Rostov “a răsărit de după zidurile Kremlinului cum răsare un aviator din epava unui avion prăbușit.” Pentru crima de a fi fost născut aristocrat, este condamnat de un tribunal bolșevic să-și petreacă restul zilelor închis într-un mare hotel moscovit. Contele are puțin peste 30 de ani și în scurtă lui viața a trecut deja printr-un Război Mondial, un război civil, două perioade de foamete și una de teroare, cea a Spaimei Roșii. Timpurile pe care Maica Rusie le experimenta nu cruțau pe nimeni. Învățat să trăiască printre jiletci, corsete, cadril și jocuri de societate, obișnuit cu o atitudine demodată de epocă și o bună-cuviință plictisitoare, susținut de titlu, avere și de o bunică mândră, se trezește privat de libertate, prieteni și statut social. Este transformat într-o Fostă Persoană, arestată la domiciliu la ultimul etaj al hotelului Metropol. Învățat să doarmă până la prânz, să-i fie micul dejun servit pe tavă, să se lase așteptat de trăsură, să piardă timpul la teatru și operă și petreceri, să se plimbe, să întrețină conversații, să citească opere clasice, se vede nevoit să învețe lucruri pe care nu s-ar fi gândit niciodată că le va face.

Sub fațada bonomiei și a etichetei, a titlului și a aerului arogant de conte se ascunde o minte ascuțită, curioasă și o inimă caldă. Educat și obișnuit să lenevească, se trezește că își pierde titlul, numele și averea, dar nimeni nu reușește să-i pună sechestru pe valoare, eleganță și clasă. L-am adorat din ce în ce mai tare cu fiecare an petrecut în hotel. Patina timpului și experiența i-au sporit farmecul și umanitatea.

Este despre decadența unei epoci apuse, despre schimbare și adaptare, despre umilință și stoicism. Este povestea unui om de spirit, înzestrat cu inteligență și farmec care-și acceptă destinul și îl sfidează. Stoicism, optimism, indiferență sau nebunie? Cum reziști arestat la domiciliu trei decenii? Ați crede că va ceda, dar nu-l cunoașteți deloc pe Conte. Și de ce experiențe minunate va avea parte…de la un pahar de coniac la o pisică și chiar un copil, viața e un șir infinit de surprize pe care le primește calm și cu zâmbetul pe buze și de care învață să se bucure.

 
“Dar îmi place să cred că există o diferență între a ceda în fața unei anumite situații și a te împăca cu ea.”

Rusia se transformă dintr-o societate agrară într-una industrială sau cel puțin asta era intenția, dar, având asul Siberiei în mânecă, bolșevicii exilează trădătorii chiar la ei acasă. Atmosfera este ușor romanțată, iar exploatarea și abuzurile bolșevicilor nu-s detaliate. Cartea doar îți induce ideea de teroare fără a-ți da prea multe amănunte brutale, dar suficiente încât să vezi imaginea de ansamblu. Povestea Elenei mi-a adus aminte de povestea Georginei din Pride&Prejudice, dar fără happy-end.

Mi-a plăcut foarte mult pentru desele referiri la clasicii ruși, pentru eleganța, erudiția, discreția, empatia și demnitatea caracterului. Pentru că a demonstrat că nu haina face omul. Pentru că în ciuda răzmerițelor, a progresului industrial, a frământărilor politice, a expus magnific grandoarea și opulența unei epoci aproape dispărute, pentru că în ciuda umilințelor la care regimul îl supune, Contele nu-și pierde prestanța și umanitatea. Și mulțumesc autorului pentru final, nu l-aș fi recunoscut pe Conte dacă ar fi ales altceva.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții UN GENTLEMAN LA MOSCOVA?

Vezi toată lista de cărți scrise de Amor Towles sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA UN GENTLEMAN LA MOSCOVA CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Un Gentleman La Moscova
Autor: Amor Towles
An apariție : 2018
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 552
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 24.11.2020
Nota recenzorului: 9.5

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Pastorala americană” de Philip Roth

Recenzie “Pastorala americană” de Philip Roth

În ciuda titlului, doar începutul cărții  poate fi privit ca fiind idilic, și nici acesta integral, ci dacă ne referim strict la amintirile scriitorului din copilărie. Este o carte premiată şi își merită elogiile dacă ținem cont de ideea de bază, de scriitură, și dacă...

Recenzie “Garda” de Ken Bruen

Recenzie “Garda” de Ken Bruen

Acesta e genul de roman care, citindu-l, te face să te simți ca la o ieșire cu prietenii la bere. E spus pe un ton sarcastic, fluid, prietenos și direct, are un final previzibil și un erou imprevizibil. Un tip antisocial, rebel, indecis și imatur, al cărui drum prin...

Recenzie “Lanțul” de Adrian McKinty

Recenzie “Lanțul” de Adrian McKinty

"Lanțul" de Adrian McKinty este prima carte citită de mine în anul 2021. Și pentru că am început cu un thriller, tind să cred că anul ăsta va fi bogat în ele. Romanul de ficțiune a fost publicat în anul 2019 și a apărut la noi în țară la Editura Litera tot în 2019, în...

5 2 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 730 zile și a scris până acum 129 articole. Se află pe poziția 5 din 25 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments