Recenzie “Un an în Paradis” de Liliana Corobca

by | Apr 30, 2016 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA UN AN ÎN PARADIS ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Un an în Paradis

Scriitoare și cercetătoare a cenzurii comuniste în România, Liliana Corobca s-a născut în anul 1975, în Republica Moldova.

În ceea ce priveşte activitatea literară, “Negrissimo” este volumul de debut al scriitoare, volum care a primit Premiul Prometheus pentru debut acordat de revista România literară şi Premiul de debut pentru proză al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

“Un an în Paradis” este romanul pe care l-am citit pe nerăsuflate. Iniţial, am fost de părere că titlul şi coperta aleasă nu sunt tocmai potrivite. Substantivul “Paradis”, personal, mi-a insuflat ideea că în acţiunea romanului are să se petreacă ceva frumos. Şi totuşi, nu eram convinsă de acest lucru. Nu înţelgeam de ce această copertă în tonuri de gri. Găseam titlul romanului si coperta ca fiind  două elemente în antiteză. Însă, autoarea mi-a demonstrat că am judecat lucrurile într-un mod pripit. La momentul potrivit, vă voi spune şi vouă ce însemna, de fapt, acest “Paradis”.

Liliana Corobca clădeşte o poveste ce are la bază un fenomen care a luat în ultimii ani amploare – traficul de fiinţe umane. “Un an în Paradis” este un roman care debordează de sensibilitate, motiv care a făcut să văd în autoare un om cu un caracter puternic. Consider că nu oricine poate scrie pe această temă, mai cu seamă o femeie.

Cartea începe cu descrierea lui Pavel, un bărbat de 37 de ani. Autoarea ne dezvăluie încă de la începutul romanului care este ocupaţia acestui individ – traficant de carne vie.

Momentul în care Pavel o întâlneşte pe Sonia este prilejul autoarei de a începe acţiunea romanului. Disperată de gândul că nu a intrat la facultate, Sonia îşi linişteşte părinţii spunându-le că va pleca să muncească în străinătate. Le-a promis că va munci timp de  un an, după care se va întoarce acasă şi se va înscrie din nou la facultate.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Lilian Corobca

Planul pus la cale de Pavel ajunge la bun sfârşit. Cum era de aşteptat, Sonia a fost una dintre victimele lui. Împreună cu alte fete, tânăra ajunge în Paradis. Aşa cum bine intuiţi, Paradisul nu este altceva decât un bar, sau mai bine zis un bordel. În orice caz, un local de unde clienţii pleacă fericiţi. Acesta este locul în care a trimis-o Pavel, acel Pavel în care ea îşi pusese toate speranţele.

Fetele refuză  să mănânce, ameninţă că se sinucid, una dintre ele vrea să îşi tundă părul în speranţa că bărbaţii nu o vor mai alege pe ea, toate acestea în speranţa că le vor lăsa să plece. Dar asta nu se întâmplă. Bătute şi umilite, acestea satisfac clienţii până când leşină.

În ciuda acestor scene groteşti la care sunt supuse, fetele nu îşi pierd inoncenţa. Multe dintre paginile romanului sunt presărate cu amintirile, cu dorul vremurilor de demult, cu dorinţa lor de a mânca un borş acru făcut de bunica, de a-i dărui frăţiorului o bicicleta şi un ghiozdan nou sau de a reîntâlni bobocul de raţă care a rămas acasă. Aceste dorinţe nevinovate li s-ar putea îndeplini, numai dacă le-ar fi redată libertatea.

În timp ce unele dintre ele plănuiesc să fugă din Paradis sau aşteaptă să aducă suficienţi bani încât să se poată răscumpăra, Sonia îl aşteaptă pe al ei Pavel, care i-a promis că o va scoate de acolo.

Va vedea Sonia din nou lumina zilei altfel decât prin geamul zăbrelit al Paradisului? Se va mai reînscrie la facultate, aşa cum le promisese părinţilor? Dar cel mai important, îi va recăpăta libertatea Pavel, omul care i-a produs atâta suferinţă fizică, dar mai ales sufletească?

Având în vedere actualitatea şi extinderea acestui fenomen, am privit romanul Lilianei Corobca ca pe un semnal de alarmă. Oricare cititor care trăieşte într-o lume actuală va fi cuprins cu desăvârşire de această poveste, poveste pe care multe fete o trăiesc şi în viaţa reală.

Titlu: Un An în Paradis
Autor: Lilian Corobca
An apariție : 2005
Editura: CARTEA ROMâNEASCă
Nr. Pagini: 208
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 30.04.2016
Nota recenzorului: n/a

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Cartea oglinzilor” de Eugen Ovidiu Chirovici

Recenzie “Cartea oglinzilor” de Eugen Ovidiu Chirovici

Cartea oglinzilor este un thriller mystery scris de Eugen Ovidiu Chirovici ce a fost tradus în peste 38 de cărți, luând cu asalt piața de carte internațională. Un nume cu renume Acest roman este unul dintre puținele scrise de un român ce a făcut o adevărată vâlvă în...

Recenzie ”Văduva de safir” de Dinah Jefferies

Recenzie ”Văduva de safir” de Dinah Jefferies

Am ales să citesc cartea „Văduva de safir” datorită imaginii de pe copertă. Poate părea amuzant, însă așa este. Luna Octombrie este aproape gata, iar mie îmi este atât de dor de vară. Imaginea de pe copertă m-a dus cu gândul la o vacanță de vară pe malul mării și m-am...

Recenzie: “Moarte pe Nil” de Agatha Christie

Recenzie: “Moarte pe Nil” de Agatha Christie

În luna decembrie este programată lansarea filmului Moarte pe Nil de la 20th Century Studios, ecranizare a romanului celebrei scriitoare Agatha Christie. Ne vom reîntâlni cu detectivul belgian Hercule Poirot interpretat, de data aceasta, de actorul Kenneth Branagh...

Andreea Mirabela Chiriță este redactor Booknation.ro de 1698 zile și a scris până acum 5 articole. Se află pe poziția 85 din 151 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Andreea Mirabela Chiriță aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments