Recenzie ” Un picior de sprijin” de Oliver Sacks

Titlu: Un Picior De Sprijin
Autor: Oliver Sacks
An apariție : 2016
Editura: Humanitas
Nr. Pagini: 240
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 25.03.2017
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ” Un picior de sprijin” de Oliver Sacks
Acordă o notă

O nouă perspectivă asupra lumii interioare, cea a simțurilor, necuvintelor și a unghiurilor ascunse ale existențialismului, este abordată în romanul ”Un picior de sprijin” scris de  doctorul Oliver Sacks, publicat în anul 2016 de catre Editura Humanitas.

În urma unui accident petrecut în munte Olivers Sacks se transformă din doctor în pacient. Trecerea de cealaltă parte a ”baricadei” este însoțită de un amplu descriptivism, scriitorul-doctor dovedind, pe lângă faptul că a fost un erudit care veșnic s-a îngrijit de cultivarea sufletului și cugetului, și faptul că deține măiestria detaliilor corelate cu inelele realității, atât cognitive, cât și senzoriale.

Citind ”Un picior de sprijin” ai impresia că personajul principal se dezintegrează și se reîntregește în zeci de lumi paralele, pentru ca mai apoi să găsească resursele necesare pentru primordiala revărsare în lumea prezentului acolo unde ”această realitate” se confundă cu zarva întrebărilor filozofice și religioase care încă își mai caută un sertar concret.

Pertinenta punere în scenă a ghemului de antagonisme, din care este clădită viața, este creionată de tremurândele linii ale unui complementarism aparent sucombat sub cenușa nenumăratelor îndoieli, care sunt o îngemănare a crizei existențiale cu nevoia de concret în fiecare clipă.

Concretul, văzut ca un întreg omogen și totuși inaccesibil marii majorități a gloatei, este pilonul principal al frământărilor lui Oliver Sacks.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Oliver Sacks.

 Necesitatea de a trece dincolo de percepția  ordinară înoată prin spumegândele valuri de dorințe ale autorului. Metisajul dintre cognoscibilitate și simțire înclină adeseori balanța spre palpabilul instinctual, ale cărui furnicături imediate rezonează, nu de puține ori, cu raționalul unui autodidacticism format de-a lungul timpului, atât prin erudiție, cât și prin experiențele vieții cotidiene.

Însă experiențele vieții pălesc în fața unor simțiri inedite care, zdruncinând aproape din temelii siguranța de sine a conjugării, naște o expansivă luptă între tenebre și vitralii sub mângâierea unei disoluții înecate adeseori într-un aparent nanism lăuntric.

O carte superbă!

Lectură plăcută!

Aspecte Pozitive:

Descriptivismul lăuntric trece printr-o orgiastică stare care împletește disperarea și speranța într-o rostogolire a furibundelor antagonisme din care rezultă o renaștere a felului de a fi.

Aspecte Negative:

Textul cărții este ușor cam greoi, presărat cu expresii și cuvinte din domeniul medical.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.