Recenzie „Omul care își confunda soția cu o pălărie” de Oliver Sacks

de | oct. 26, 2019 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA OMUL CARE ÎȘI CONFUNDA SOȚIA CU O PĂLĂRIE ARE REDUCERE PE:

Această carte mi-a fost recomandată în facultate de o doamnă profesoară foarte dragă mie și pe care abia ce am reușit de curând să o citesc.

Autorul:

         Munca mea, viața mea, totul este dedicat bolnavilor, dar bolnavii și bolile lor mă conduc la gânduri care poate că altmiteri nu mi-ar veni în minte, în asemenea măsură încât mă văd obligat să întreb, împreună cu Nietzsche: „Cât privește boala: aproape că suntem ispitiți să ne întrebăm dacă am putea trăi fără ea” – și să considder că problemele pe care le ridică boala sunt fundamentale. 

        Pacienții mei mă incită mereu să îmi pun întrebări, iar întrebările mele mă conduc mereu la pacienți, astfel încât în povestirile sau studiile care urmează există o continuă mișcare de du-te vino. 

Dacă îți place recenzia cărții OMUL CARE ÎȘI CONFUNDA SOȚIA CU O PĂLĂRIE, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Oliver Sacks

Descrierea cărții:

        În această carte se înlănțuiesc o serie de povestiri despre diverse afazii, sindroame, boli. Un profesor de muzică își confundă soția cu o pălărie. Un bărbat nu își recunoaște propriul picior. O femeie nu mai știe ce înseamnă stânga. Persoane considerate retardate mintal dovedesc capacități ieșite din comun. Toate acestea sunt cazuri neurologice reale cu care s-a confruntat doctorul Oliver Sacks. 24 de asemenea povestiri alcătuiesc o imagine asupra minții omenești – am fi tentați să spunem: asupra patologicului, dacă am putea trasa o frontieră netă între normalitate și patologie. Cu veritabil talent literar, Oliver Sacks nu se aventurează să tragă concluzii și să eticheteze, ci prezintă un tulburător spectacol al minții. 

O să vorbesc câte puțin despre prima povestire care poartă și titlul cărții. întrucât mi s-a părut destul de profundă într-un sens aparte, în care cititorul poate simți nevoia empatică de a îi oferi personajului principal capacitatea de a putea trăi și altfel decât în lumea muzicii.

„El trecuse într-adevăr de la realism la nonfigurativ, la abstract, dar nu de artist era vorba, ci de patologie, care avansa spre o agnozie vizuală profundă, în care toată puterea de reprezentare și imaginație, tot simțul concretului și al realității erau distruse. Acest perete cu tablouri era o tragică expoziție  ținând de patologie, nu de artă.”

Ceea ce simt că îmi încălzește sufletul la scrierile lui Oliver Sacks este căldura de care dă dovadă în conversațiile sale cu pacienții. Acest autor ne poate inspira pe noi ca oameni prin puterea incredibilă pe care el o manifestă în relația cu pacienții  săi.

El  îi tratează  ca  pe  niște  ființe  umane, nu ca  pe  o sumă  de afazii,  sindroame sau  alte  boli.  Se simte pregnant cum autorul își oferă o bucățică din sine în ceea ce scrie pe hârtie din dorința impecabilă de a-și împărtăși cunoștințele.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA OMUL CARE ÎȘI CONFUNDA SOȚIA CU O PĂLĂRIE CU REDUCERE DE PE:

Titlu: OMUL CARE ÎȘI CONFUNDA SOȚIA CU O PĂLĂRIE
Autor: Oliver Sacks
An apariție : 2017
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 286
Limba: Română
Gen Literar: Psihologie, Pedagogie
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 654

Alte recenzii de la Oliver Sacks:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Chris Voss, fost agent FBI, cu o experiență de neegalat în domeniul negocierilor, scoate acest manual aplicabil vieții de zi cu zi. Arta negocierii cuprinde zece capitole cheie, fiecare dintre ele subliniind un punct crucial în desfășurarea unei negocieri. Oare chiar...

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Povestea mea cu această carte este una "dragoste la prima vedere", pentru că m-am îndrăgostit de copertă, lucru care nu mi se întâmplă așa des. Eu nu mă las impresionată de design, dar în acest caz, este IMPOSIBIL că nu cazi pradă frumuseții sale. Aproape că nici nu...

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Opera principală a lui Harriet Beecher Stowe „Coliba unchiului Tom” are o moștenire incredibilă. Concentrându-se pe situația sclavilor afro-americani din SUA înainte de război, a fost acuzat de Abraham Lincoln de izbucnirea Războiului Civil American și este ușor,...

0 0 votes
Article Rating
Diana a fost redactor Booknation.ro și a scris 49 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments