Recenzie “Omul care își confunda soția cu o pălărie” de Oliver Sacks

by | Oct 26, 2019 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA OMUL CARE ÎȘI CONFUNDA SOȚIA CU O PĂLĂRIE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Această carte mi-a fost recomandată în facultate de o doamnă profesoară foarte dragă mie și pe care abia ce am reușit de curând să o citesc.

Autorul:

         Munca mea, viața mea, totul este dedicat bolnavilor, dar bolnavii și bolile lor mă conduc la gânduri care poate că altmiteri nu mi-ar veni în minte, în asemenea măsură încât mă văd obligat să întreb, împreună cu Nietzsche: “Cât privește boala: aproape că suntem ispitiți să ne întrebăm dacă am putea trăi fără ea” – și să considder că problemele pe care le ridică boala sunt fundamentale. 

        Pacienții mei mă incită mereu să îmi pun întrebări, iar întrebările mele mă conduc mereu la pacienți, astfel încât în povestirile sau studiile care urmează există o continuă mișcare de du-te vino. 

Descrierea cărții:

        În această carte se înlănțuiesc o serie de povestiri despre diverse afazii, sindroame, boli. Un profesor de muzică își confundă soția cu o pălărie. Un bărbat nu își recunoaște propriul picior. O femeie nu mai știe ce înseamnă stânga. Persoane considerate retardate mintal dovedesc capacități ieșite din comun. Toate acestea sunt cazuri neurologice reale cu care s-a confruntat doctorul Oliver Sacks. 24 de asemenea povestiri alcătuiesc o imagine asupra minții omenești – am fi tentați să spunem: asupra patologicului, dacă am putea trasa o frontieră netă între normalitate și patologie. Cu veritabil talent literar, Oliver Sacks nu se aventurează să tragă concluzii și să eticheteze, ci prezintă un tulburător spectacol al minții. 

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Oliver Sacks

O să vorbesc câte puțin despre prima povestire care poartă și titlul cărții. întrucât mi s-a părut destul de profundă într-un sens aparte, în care cititorul poate simți nevoia empatică de a îi oferi personajului principal capacitatea de a putea trăi și altfel decât în lumea muzicii.

“El trecuse într-adevăr de la realism la nonfigurativ, la abstract, dar nu de artist era vorba, ci de patologie, care avansa spre o agnozie vizuală profundă, în care toată puterea de reprezentare și imaginație, tot simțul concretului și al realității erau distruse. Acest perete cu tablouri era o tragică expoziție  ținând de patologie, nu de artă.”

Ceea ce simt că îmi încălzește sufletul la scrierile lui Oliver Sacks este căldura de care dă dovadă în conversațiile sale cu pacienții. Acest autor ne poate inspira pe noi ca oameni prin puterea incredibilă pe care el o manifestă în relația cu pacienții  săi.

El  îi tratează  ca  pe  niște  ființe  umane, nu ca  pe  o sumă  de afazii,  sindroame sau  alte  boli.  Se simte pregnant cum autorul își oferă o bucățică din sine în ceea ce scrie pe hârtie din dorința impecabilă de a-și împărtăși cunoștințele.

🔥 CARTEA OMUL CARE ÎȘI CONFUNDA SOȚIA CU O PĂLĂRIE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Omul Care își Confunda Soția Cu O Pălărie
Autor: Oliver Sacks
An apariție : 2017
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 286
Limba: Română
Gen Literar: Psihologie, Pedagogie
Publicată la 26.10.2019
Nota recenzorului: 10/10

Aspecte Pozitive:

Poveștile pot fi citite într-o ordine aleatoare, ele neavând legătură unele cu altele.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „O iubeam” de Anna Gavalda

Recenzie „O iubeam” de Anna Gavalda

Nu sunt mulți autori francezi pe care i-am îndrăgit. Nici cărțile care conțin doar dialog, fără altă narațiune sau descriere, nu sunt preferatele mele. Însă O iubeam de Anna Gavalda este o carte bună și relaxantă pe care o poți citi în maxim trei ore. Are aproape 180...

Recenzie „Cineva ca tine” de Cathy Kelly

Recenzie „Cineva ca tine” de Cathy Kelly

A fost nevoie să citesc câteva cărți din colecția Chic ca să-mi dau seama că nu toate sunt simple ChickLit-uri. Pe unele le-am adorat, iar altele nu mi-au plăcut atât de mult. Evident, nu le putem încadra la capodoperele lumii. Însă nici nu le putem ignora. Cineva ca...

Recenzie ”20” de Claudiu Dumitrache

Recenzie ”20” de Claudiu Dumitrache

Un proverb mai vechi povățuiește “Spune-mi cu cine te aduni ca să-ţi spun cine eşti.” Cartea lui Claudiu Dumitrache este ca un Yin & Yang frumos împletit, format din talentul său artistic și întrepătruns cu frumusețea exterioară exprimată prin oamenii...

Diana Costea este redactor Booknation.ro de 449 zile și a scris până acum 61 articole. Se află pe poziția 19 din 142 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Costea aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments