Recenzie „Unde ai dispărut, Bernadette?” de Maria Semple

by | Jul 7, 2020 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA UNDE AI DISPĂRUT BERNADETTE? ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

De mult timp nu am citit un roman atât de ingenios și de ciudat, în același timp. Unde ai dispărut, Bernadette? este un roman al cărui nume te poate induce în eroare. Poate trimite la multe genuri literare, cum ar fi dragoste, dramă sau roman polițist. În ceea ce mă privește, are câte puțin din fiecare. Este format din șapte părți, nu capitole. Iar primele două nu m-au încântat deloc. După aceea, nici că l-am lăsat din mână.

Nu este un roman scris într-un stil obișnuit. Majoritatea acestuia o constituie documentele, e-mail-urile și corespondența. Iar ce a rămas este narat de către Bee, fiica de cincisprezece ani a protagonistei. Toate acestea sunt informații pe care cititorul le asimilează pe parcurs. Sunt personaje ce nu par avea legătură cu Bernadette. Sunt informații parcă scoase din context. Și totuși, se vor lega…

Bee își dorește o excursie cu familia ca premiu pentru rezultatele bune la școală. Și nu oriunde, ci în Antarctica! Iar pe Bernadette o sperie teribil gândul că ar putea petrece trei săptămâni pe o croazieră plină de străini. Dar ar face orice pentru fiica ei.

Un puzzle remarcabil

Bernadette Fox este o mamă în jur de 50 de ani, puțin ciudată, dar cu o minte sclipitoare. Soțul ei lucrează la Microsoft, iar fiica ei bolnavă este la fel de inteligentă ca mama ei. Bernadette a fost arhitect în Los Angeles și a construit o casă eco genială. Ba chiar a primit un premiu pentru asta. Însă a renunțat la carieră și s-a mutat în Seattle. Iar viața ei socială era la fel de ștearsă precum cariera. Nu se implică în activitățile cu părinții de la școala lui Bee și își petrece tot timpul într-o rulotă din curtea casei. Și-a angajat o asistentă virtuală din India – Manjula – pentru a-i face programările și chiar cumpărăturile.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Maria Semple

Atunci când soțul ei, Elgie, vrea să o interneze într-un spital de psihiatrie ca să o ajute să devină femeie de dinainte, Bernadette dispare. Și nu lasă niciun indiciu. Bee încearcă să reconstituie trecutul mamei cu ajutorul scrisorilor, e-mail-urilor și documentelor oficiale. Stilul epistolar din romane poate fi dificil dacă nu acorzi atenție detaliilor importante. Toate persoanele care corespondează nu par a fi legate de Bernadette în vreun fel. Dar vom observa mai târziu ce rol important joacă fiecare personaj în parte. Romanul este un fel de puzzle în primele cinci părți, unde stilul epistolar este predominant.

Unde ai dispărut, Bernadette? este un roman captivant și interesant. Stilul atipic îi conferă acest caracter genial care va ține cititorul cu sufletul la gură până la ultima pagină. Misterul nu este nici el absent, iar suspansul începe să fie puternic înaintea ultimelor două părți. Maria Semple este scenaristă și a scris pentru seriale celebre precum Beverly Hills și 90210.

🔥 CARTEA UNDE AI DISPĂRUT BERNADETTE? ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Unde Ai Dispărut Bernadette?
Autor: Maria Semple
An apariție : 2020
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 432
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 7.07.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”A doua șansă” de Christine Riccio

Recenzie ”A doua șansă” de Christine Riccio

Titlu: A doua șansă Titlu-original: Again, but Better Autor: Christine Riccio Editura: Leda Edge An apariție: 2019 Număr de pagini: 496 Despre autor: Christine Riccio este o vlogăriță celebră care deține canalul de Youtube polandbananasBOOKS. ”A doua șansă” este...

Recenzie „Când vina ne desparte” de Liane Moriarty

Recenzie „Când vina ne desparte” de Liane Moriarty

Stilul lui Liane Moriarty mi-a atras atenția încă de la prima carte citită, Am uitat să fim fericiți. Autoarea are abilitatea de a pătrunde în mintea personajelor și de a le analiza acestora comportamentele și trăirile. Când vina ne desparte este o carte extrem de...

Recenzie „Memoriile unui motan călător” de Hiro Arikawa

Recenzie „Memoriile unui motan călător” de Hiro Arikawa

Cărțile cu animale sunt cu adevărat geniale, cel puțin pentru mine. Este bine să intrăm în lumea unui câine sau a unei pisici și să le înțelegem comportamentele față de noi. Memoriile unui motan călător de Hiro Arikawa  m-a distrat, dar m-a și emoționat profund....

Andreea Stănărîngă este redactor Booknation.ro de 376 zile și a scris până acum 48 articole. Se află pe poziția 24 din 146 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Andreea Stănărîngă aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments