Nu sunt o mare fană a lui Paulo Coleho, însă are vreo câteva cărţi ce mi-au mers drept la suflet. Între acestea, Unsprezece minute este preferata mea, înscriindu-se chiar în top 10 cărţi pe care le-am citit în viaţa mea.
Încă de la început cartea şochează. De ce? Fraza de început este: „A fost odată ca niciodată o prostituată pe nume Maria.” O contradicție evidentă, semnalată chiar de autor, însă „cum în fiecare clipă din viaţă suntem cu un picior în basm şi celălalt în abis” – această formulă se pretează perfect.
Da, Maria lui Coelho a fost o prostituată… însă înainte de asta a fost o fetiţă dintr-un sat brazilian care, ca oricare alta, visa să găsească marea dragoste. Însă, de la o vârstă fragedă se convinge că „dragostea este un lucru cumplit care te face să suferi…”
În urma unei întâlniri întâmplătoare, Maria se îmbarcă spre Geneva unde speră să găsească bogăţie şi faimă, însă ajunge să fie prostituată. Astfel, Maria devine tot mai fascinată de sex, depărtându-se tot mai mult de dorinţa ei din copilărie de a găsi dragostea. Însă, viaţa ei este dată peste cap în momentul în care cunoaşte un tânăr pictor de care se îndrăgosteşte. Prinsă între două drumuri, cel al plăcerii sexuale de dragul plăcerii sexuale, şi cel al sexului în contextul dragostei – Maria încearcă să se descopere pe sine, să afle ce îşi doreşte cu adevărat.
Însă, Unsprezece minute nu este o carte despre sex. Poate pudibonzii for fi scandalizaţi de câteva scene mai deocheate (însă, e povestea unei prostituate până la urmă, nu a unei călugăriţe). Unsprezece minute este o poveste de dragoste modernă (şi reală) ce tratează şi tema descoperii propriului eu. Prin intermediul acestei poveşti, Coelho „analizează cu sensibilitate natura spirituală a sexului și a dragostei și ne invită să ne confruntăm cu propriile prejudecați, cu propriii demoni, să ne aflăm propria «lumină lăuntrică»” (coperta a IV-a a cărţii).
Unsprezece minute este o lectură fascinantă, care te prinde încă de la prima pagină şi te ţine în suspans până la ultima! Spre uimirea voastră eu am citit această carte pe clasa a 9-a, la recomandarea doamnei profesoare de limba şi literatura română – care astfel a vrut să ne dea o lecţie: viaţa nu se rezumă la 11 minute!
Ce reprezintă cele 11 minute? Vă invit pe voi să aflaţi!