Recenzie „Vă amintiţi de David Foenkinos?” de David Foenkinos

de | apr. 15, 2017 | Beletristică, Recenzii cărți

Vă amintiţi de David Foenkinos? este un volum de gânduri structurat în cinci părţi: Un scriitor sortit eşecului; Scoubidoubii; Posteritatea amoroasă, Reconstituire faptelor şi Imaginaţia regăsită.

David Foenkinos este un romancier francez, care scrie atât literatură pentru copii cât şi piese de teatru. Este scriitor şi regizor de film.

 Romanul prezintă un scriitor consacrat, însă, care îşi pierde creativitatea. Autorul vorbeşte despre el însuşi, în cele două moduri: viaţa profesională şi cea sentimentală. David este căsătorit cu Laurence şi are o fiică cu aceasta, pe nume Victoria.

 Desfăşurarea acţiunii include momentele în care cei doi se despart, şi în care odată cu Alice, noua iubită, imaginaţia reapare.

  Întâlnirea este atipică unui scriitor care doreşte să îşi amintească o idee de roman pierdută, iar pentru aceasta retrăieşte o călătorie cu trenul Geneva-Paris, cu aceiaşi călători, petrecută cu un an în urmă.

  ,,Am înţeles că cea mai bună cale de a obţine ceva era nu de a te avânta, ci de a te supune.”

În toate cele cinci părţi sunt amintiţi soţii Martinez, vecinii autorului. Aceşti sunt un cuplu de bătrânei care călătoresc în jurul lumii şi care odată ajunşi acasă îi arată poze din voiajele făcute lui David pentru a se inspira. Deşi acestea nu îl ajută David le priveşte de fiecare dată cu entuziasm.

După moartea acestora autorul moşteneşte doua valize cu fotografii şi suveniruri din fiecare ţară, dăruite cu speranţa de a-l inspira.

,,Peste tot în jurul meu, era lumea. Uneori, pe unele clişee, regăseam chipul unuia dintre cei doi, zâmbind către obiectiv într-o clipă care dispăruse.”

În cea de-a cincea parte celebra carte a autorului, prezentă, de altfel, în toate părţile. Potenţialul erotic al soţiei mele, este din nou valorificată şi vândută.

Cartea Vă amintiţi de David Foenkinos? a fost premiată, în 2007, cu Prix du jury Jean Giorno.

Titlu: VĂ AMINTIŢI DE ?
Autor: David Foenkinos
An apariție : 2015
Editura: PANDORA M
Nr. Pagini: 166
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1707

Alte recenzii de la David Foenkinos:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Irina Fodor a fost redactor Booknation.ro și a scris 94 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Fodor aici. Irina Fodor are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments