Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

by | Jul 10, 2020 | Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA VACANȚĂ LA KYOTO PE www.libris.ro

În ultimele zile cerul a avut o seninătate în albastrul lui care mă îndemna la visare. Nu știu dacă ați reușit și voi să îl observați, dar pe mine m-a cucerit întru totul. Mi-am luat cartea pe care mi-am programat să o citesc săptămâna aceasta, un scaun confortabil pe care l-am aranjat între florile de pe balcon, un ceai de mentă și am lăsat starea de visare să mă cuprindă. 

Cartea Vacanță la Kyoto BARAZSULY ETA s-a potrivit perfect cu cerul artistic din această perioadă. 

Fără multe detalii introductive, pe prima pagină soarele ne mângâie cu razele lui calde. Atmosfera de vacanță începe ademenitor.

Maya, o femeie de 26 de ani ne invită jovial într-o călătorie palpitantă care îi va scoate în calea ei diferite provocări, oportunități, persoane, bucurii și suferințe.

Stilul scriitoarei natural, firesc și artistic în același timp este abundent în emoții, foc, înțelepciune și descrieri cuprinzătoare. M-a captivat de la primele pagini și am acceptat invitația de a mă implica total în firul narativ.

În călătoria ei, eroina întâlnește mai multe suflete menite să îi iasă în cale printre care Makoto, Aki sau Miyuka.

Makoto este un bărbat șarmant, misterios care are darul de a-i face sufletul tinerei să vibreze.

“Gândindu-se la el, a început să râdă. Bărbatul acesta este cu paisprezece ani mai în vârstă decât ea. Aşa aiureli cu parteneri nepotriviţi doar pe scenă, în lumea operei şi a teatrului sunt posibile. Are şi o fetiţă. Misterul însă e nevasta. Ce e cu ea? De ce nu a pomenit-o până acum?” (pag. 51)

Miyuka este o gheișă care ascunde dureri, nostalgii, clipe de fericire împărtășite. Maya și-ar fi dorit să fie ca ea, o compătimește alteori și îi este alături în momentele dificile.

„Sunt lucruri în viaţă despre care nu putem vorbi. Ori de teama a ce s-ar întâmpla cu noi în clipa în care ar fi rostite cu voce tare, ori pentru că natura lor este cea a păstrării în taină.” (pag. 34)

Pe parcursul paginilor înfloresc diferite poeme care dau un aer boem romanului. Versuri firave, delicate și pline de romantism iau naștere din emoțiile personajelor.

Sunt pagini în care felul în care sunt așternute cuvintele în descriere m-au captivat în profunzime, făcându-mă să uit de mine, de balconul și florile mele. 

Fuseseră aproape disperați să atingă totul, să se alinte la nesfârșit, orbiți de dragoste și de propria fericire. Era o minune aproape mistică, într-o noapte cu lună plină, cu cireşii înfloriţi şi apa fierbinte, de pe suprafața căreia o țesătură ușoară din aburi se împrăştia în aerul răcoros de seară. (pag. 356)

Starea generală este de speranță, putere interioară, credința că totul are o rezolvare benefică pentru sufletul implicat.

“Chiar dacă te simţi singură, ai cel mai mare dar, viaţa. Poţi să o faci așa cum îți dorești și, după o cădere poţi să o iei de la capăt. Nu uita asta.” (pag. 402)

Romanul cuprinde optsprezece capitole bogate, intense și pătrunzătoare. Mi-a fost greu să aleg doar câteva fragmente. 

Sensibilitatea și profunzimea din spatele cuvintelor au făcut ca lectura să îmi atingă, pe rând, diverse corzi ale inimii. Am râs, am plâns, am dansat, am savurat spectacole, am iubit și am suferit o dată cu personajele.

Ce semnificație va avea denumirea “Cio-cio-san”, ce încărcătură emoțioanală se ascunde în spatele ei și ce amprentă va pune în sufletul și viața eroinei Maya veți afla gustând din emoțiile întrepătrunse în dansul armonios al cuvintelor care îmbracă romanul Vacanță la Kyoto BARAZSULY ETA.

“Ce femeie minunată! – se gândea el. În orice caz are un suflet mult mai matur decât anii ei. Când se deschide, o lume profundă iese la iveală. Oare ce vis nebunesc a adus-o în acest oraş?”  (pag. 14)

Lectura cărții m-a ajutat să mă desprind de realitate și să-mi las sufletul liber să călătorească în lumi îndepărtate care mi-au făcut inima să tresalte des printre stările personajelor.

Vă recomand să acceptați și voi provocarea de a savura o călătorie memorabilă spre o lume nouă și spre adâncurile sufletului vostru în același timp.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA VACANȚĂ LA KYOTO PE www.libris.ro

Titlu: Vacanță La Kyoto
Autor: BARAZSULY ETA
An apariție : 2018
Editura: ARGONAUT
Nr. Pagini: 433
Limba: Română
Gen Literar: Literatura romana
Publicată la 10.07.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”A doua șansă” de Christine Riccio

Recenzie ”A doua șansă” de Christine Riccio

Titlu: A doua șansă Titlu-original: Again, but Better Autor: Christine Riccio Editura: Leda Edge An apariție: 2019 Număr de pagini: 496 Despre autor: Christine Riccio este o vlogăriță celebră care deține canalul de Youtube polandbananasBOOKS. ”A doua șansă” este...

Recenzie „Când vina ne desparte” de Liane Moriarty

Recenzie „Când vina ne desparte” de Liane Moriarty

Stilul lui Liane Moriarty mi-a atras atenția încă de la prima carte citită, Am uitat să fim fericiți. Autoarea are abilitatea de a pătrunde în mintea personajelor și de a le analiza acestora comportamentele și trăirile. Când vina ne desparte este o carte extrem de...

Recenzie „Memoriile unui motan călător” de Hiro Arikawa

Recenzie „Memoriile unui motan călător” de Hiro Arikawa

Cărțile cu animale sunt cu adevărat geniale, cel puțin pentru mine. Este bine să intrăm în lumea unui câine sau a unei pisici și să le înțelegem comportamentele față de noi. Memoriile unui motan călător de Hiro Arikawa  m-a distrat, dar m-a și emoționat profund....

Emanuela Istrate este redactor Booknation.ro de 1305 zile și a scris până acum 667 articole. Se află pe poziția 1 din 146 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Emanuela Istrate aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments