Recenzie „Viaţa la curte” de Eliza Ene-Corbeanu

de | aug. 2, 2018 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA VIAŢA LA CURTE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Eliza Ene-Corbeanu este avocat român născut în Drobeta Turnu Severin, judeţul Mehedinţi. Cariera sa nu i-a adus doar realizarea unui vis ci şi confruntarea cu o parte pestriţă a lumii judecătoreşti şi situaţii inedite din care ieşi fără a şti dacă să plângi sau să râzi. Însă, ca fiecare om înzestrat cu simţul sarcasmului şi al creativităţii debordante, a văzut în evenimentele zilnice o oprtunitate de a transmite tuturor partea neştiută a vieţii la curte.

-Te iubesc, Chiorule, şi nu te las! Să vezi tu cu câtă dragoste o să-ţi aduc plosca la pat când nu te-oi mai putea scula. Şi ce colivă bună o să-ţi fac, de o să mă pomeneşti până la Sfântul Petru!

Legenda spune că tanti Florentina a fost o femeie dură. A îngropat trei soţi, cu toate că doi dintre ei mai mişcau…

Fragmente inedite ce prezintă cazuri reale, învăluite într-un strop de amuzament şi ceva mai multă ironie de situaţie, au fost iniţial postate pe blogul autoarei Eliza Ene-Corbeanu. Fascinaţia cititorilor şi talentul scriitoricesc al tinerei avocate a dus însă la publicarea articolelor în volumul Viaţa la curte. Printre gratii şi cătuşe.

Moartea e o cheie de aur care închide pentru eternitate uşile tăcerii.

Viaţa la curte este o combinaţie între realitate şi mistic. De ce mistic? Fiindcă ţie, cititorului, îţi va fi imposibil să crezi că evenimentele descrise într-un mod hilar, chiar au un fundament real. Mintea ta refuză să creadă că mulţimea pestriţă de care dai cu fiecare poveste citită poate fi reală şi atât de profund îndobitocită, de multe ori.

-Doamna avocat, iar m-au arestat ăştia.

-Care ăştia, Răzvan? Unde eşti?

Pe Răzvan n-ai cum să-l uiţi sau să-i simţi lipsa. De cel puţin două ori pe an e protagonistul unor dosare penale cu carduri clonate, scrisori de trăsură false, fraudă pe internet, ameninţări sau infracţiuni de violare a secretului corespondenţei.

Îşi schimbă în mod regulat înfăţişarea, prietenii, iubitele, maşina; singurele constante în viaţa lui sunt ura faţă de americani şi ataşamentul pentru avocaţii care-l apără: „Doamna avocat, nu fur decât de la americani, că nu-i suport- sunt proşti şi mulţi.”

Avem pe de o parte, judecători setaţi pe închiderea infractorilor, fie ei vinovaţi sau doar aruncaţi într-o conjunctură nefastă. Pe de altă parte avem vinovaţi fără vină şi vinovaţi inventivi. În mijlocul evenimentelor sunt avocaţii care de multe ori nu mai ştiu cine este mai deplasat: clientul sau judecătorul.

-În clipa în care domnul doctor m-a scos afară din cabinet refuzând să mă mai opereze, am căzut în depresie. Ea era cu mine în lift şi m-a obligat să stau între uşi să mă lovească. „O să te opereze din nou. Te-ai lovit la el în clinică.” Şi eu am crezut-o, pentru că nu minţea niciodată.

-Domnişoară, repet întrebarea: Cine este ea? Sunteţi extrem de confuză. Vorbiţi despre o persoană. Cine este această ea?

-Cum cine? Oglinda…

„Oglindă, oglinjoară, cine-i cea mai nebună din sală?”

Viaţa la curte este un volum umoristic datorită peniţei scriitoriceşti a Elizei Ene-Corbeanu, dar în acelaşi timp de o realitate dramatică, unde corupţia, muşamalizarea, fixismele şi infracţiunile se împletesc până la crearea de poveşti absurde din mijlocul căruia pleci şifonat şi complet confuz.

Moartea asta e cam surdă: când o chemi nu vine, când o goneşti nu-ţi dă pace!

Eliza Ene-Corbeanu ne oferă o altfel de viziune a vieţii la curte. Una care pare a fi amuzantă dacă eşti un simplu spectator şi una dramatică dacă eşti participant. În unele situaţii, victima justiţiei pare o păpuşă aruncată în braţele legislaţiei care tinde să te încurce şi mai mult dacă în rolul de judecător joacă un individ ce se joacă cu destinele sau unul care, sătul de curte, face o salată din dosare şi procese.

Viaţa la curte este un volum potrivit pentru cititorii maturi care ştiu să distingă ficţiunea de realitate, ştiu să îmbine amuzamentul cu dramatismul şi, mai ales, aleg să privească în jur pentru a descoperi oamenii meniţi să transforme viaţa în comedie şi comedia în absurd. Acest volum poate fi achiziţionat de pe site-ul Editurii RAO şi din librăriile partenere cu încrederea absolută că ieşi în câştig.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții VIAŢA LA CURTE?

Vezi toată lista de cărți scrise de Eliza Ene-Corbeanu sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA VIAŢA LA CURTE CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Viaţa La Curte
Autor: Eliza Ene-Corbeanu
An apariție : 2018
Editura: RAO
Nr. Pagini: 360
Limba: Română
Gen Literar: Drept
Publicată la 2.08.2018
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Lemnuci” de AG Saga

Recenzie „Lemnuci” de AG Saga

Lemnucii sunt acele noduri ce se găsesc în scânduri sau în orice lucru fabricat din lemn. Cu siguranță fiecare dintre noi a văzut cel puțin o dată în viața sa un Lemnuc... un Lemnuc tăcut și ascuns în obiecte banale ce ne înconjoară dar cărora nu le dăm importanță....

Recenzie „Lună nouă” de Stephenie Meyer

Recenzie „Lună nouă” de Stephenie Meyer

Lună nouă - New Moon în engleză - este volumul doi din seria Twilight. La fel ca și primul volum, și acesta are destul de multe diferențe față de ceea ce cunoaștem deja din renumitul film. Cel mai tare mi-au atras atenția divergențele din scenele în care Bella află...

Recenzie ”The Overdue Life of Amy Byler” de Kelly Harms

Recenzie ”The Overdue Life of Amy Byler” de Kelly Harms

”The Overdue Life of Amy Byler” de Kelly Harms a fost aleasă ca o carte de divertisment și mă bucur mult că a fost o lectură chiar bună. Cartea atinge subiecte relevante, lovește cu profunzimea și sinceritatea ei. Aceasta este o poveste modernă, interesantă, despre...

0 0 votes
Article Rating
Diana Daniela Macovei este redactor Booknation.ro de 2366 zile și a scris până acum 270 articole. Se află pe poziția 1 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Daniela Macovei aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments