Recenzie „Viaţa la curte” de Eliza Ene-Corbeanu

by | Aug 2, 2018 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA VIAŢA LA CURTE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Eliza Ene-Corbeanu este avocat român născut în Drobeta Turnu Severin, judeţul Mehedinţi. Cariera sa nu i-a adus doar realizarea unui vis ci şi confruntarea cu o parte pestriţă a lumii judecătoreşti şi situaţii inedite din care ieşi fără a şti dacă să plângi sau să râzi. Însă, ca fiecare om înzestrat cu simţul sarcasmului şi al creativităţii debordante, a văzut în evenimentele zilnice o oprtunitate de a transmite tuturor partea neştiută a vieţii la curte.

-Te iubesc, Chiorule, şi nu te las! Să vezi tu cu câtă dragoste o să-ţi aduc plosca la pat când nu te-oi mai putea scula. Şi ce colivă bună o să-ţi fac, de o să mă pomeneşti până la Sfântul Petru!

Legenda spune că tanti Florentina a fost o femeie dură. A îngropat trei soţi, cu toate că doi dintre ei mai mişcau…

Fragmente inedite ce prezintă cazuri reale, învăluite într-un strop de amuzament şi ceva mai multă ironie de situaţie, au fost iniţial postate pe blogul autoarei Eliza Ene-Corbeanu. Fascinaţia cititorilor şi talentul scriitoricesc al tinerei avocate a dus însă la publicarea articolelor în volumul Viaţa la curte. Printre gratii şi cătuşe.

Moartea e o cheie de aur care închide pentru eternitate uşile tăcerii.

Viaţa la curte este o combinaţie între realitate şi mistic. De ce mistic? Fiindcă ţie, cititorului, îţi va fi imposibil să crezi că evenimentele descrise într-un mod hilar, chiar au un fundament real. Mintea ta refuză să creadă că mulţimea pestriţă de care dai cu fiecare poveste citită poate fi reală şi atât de profund îndobitocită, de multe ori.

-Doamna avocat, iar m-au arestat ăştia.

-Care ăştia, Răzvan? Unde eşti?

Pe Răzvan n-ai cum să-l uiţi sau să-i simţi lipsa. De cel puţin două ori pe an e protagonistul unor dosare penale cu carduri clonate, scrisori de trăsură false, fraudă pe internet, ameninţări sau infracţiuni de violare a secretului corespondenţei.

Îşi schimbă în mod regulat înfăţişarea, prietenii, iubitele, maşina; singurele constante în viaţa lui sunt ura faţă de americani şi ataşamentul pentru avocaţii care-l apără: „Doamna avocat, nu fur decât de la americani, că nu-i suport- sunt proşti şi mulţi.”

Avem pe de o parte, judecători setaţi pe închiderea infractorilor, fie ei vinovaţi sau doar aruncaţi într-o conjunctură nefastă. Pe de altă parte avem vinovaţi fără vină şi vinovaţi inventivi. În mijlocul evenimentelor sunt avocaţii care de multe ori nu mai ştiu cine este mai deplasat: clientul sau judecătorul.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Eliza Ene-Corbeanu

-În clipa în care domnul doctor m-a scos afară din cabinet refuzând să mă mai opereze, am căzut în depresie. Ea era cu mine în lift şi m-a obligat să stau între uşi să mă lovească. „O să te opereze din nou. Te-ai lovit la el în clinică.” Şi eu am crezut-o, pentru că nu minţea niciodată.

-Domnişoară, repet întrebarea: Cine este ea? Sunteţi extrem de confuză. Vorbiţi despre o persoană. Cine este această ea?

-Cum cine? Oglinda…

„Oglindă, oglinjoară, cine-i cea mai nebună din sală?”

Viaţa la curte este un volum umoristic datorită peniţei scriitoriceşti a Elizei Ene-Corbeanu, dar în acelaşi timp de o realitate dramatică, unde corupţia, muşamalizarea, fixismele şi infracţiunile se împletesc până la crearea de poveşti absurde din mijlocul căruia pleci şifonat şi complet confuz.

Moartea asta e cam surdă: când o chemi nu vine, când o goneşti nu-ţi dă pace!

Eliza Ene-Corbeanu ne oferă o altfel de viziune a vieţii la curte. Una care pare a fi amuzantă dacă eşti un simplu spectator şi una dramatică dacă eşti participant. În unele situaţii, victima justiţiei pare o păpuşă aruncată în braţele legislaţiei care tinde să te încurce şi mai mult dacă în rolul de judecător joacă un individ ce se joacă cu destinele sau unul care, sătul de curte, face o salată din dosare şi procese.

Viaţa la curte este un volum potrivit pentru cititorii maturi care ştiu să distingă ficţiunea de realitate, ştiu să îmbine amuzamentul cu dramatismul şi, mai ales, aleg să privească în jur pentru a descoperi oamenii meniţi să transforme viaţa în comedie şi comedia în absurd. Acest volum poate fi achiziţionat de pe site-ul Editurii RAO şi din librăriile partenere cu încrederea absolută că ieşi în câştig.

🔥 CARTEA VIAŢA LA CURTE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Viaţa La Curte
Autor: Eliza Ene-Corbeanu
An apariție : 2018
Editura: RAO
Nr. Pagini: 360
Limba: Română
Gen Literar: Drept
Publicată la 2.08.2018
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Eu cea de pe locul doi” – volumul II de Cezara Zamfir

Recenzie ”Eu cea de pe locul doi” – volumul II de Cezara Zamfir

De câteva zile le citesc plantelor de pe balcon din volumul II al romanul Eu cea de pe locul doi scrisă de Cezara Zamfir. Ele nu au ascultat și primul volum, încă nu erau născute, dar par acum destul de impresionante. E uimitor cum florile lor sunt mai deschise, mai...

Recenzie ”Noi doi” de Diana Farca

Recenzie ”Noi doi” de Diana Farca

Titlu: Noi doi Autor: Diana Farca An apariție: 2020 Editura: Eleprint Număr de pagini: 167 Despre autor: Diana Farca este o autoare de beletristică care a debutat cu romanul ”La limită”, un roman ce se încadrează la ficțiune, istorie și romance. Următoarea carte...

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Cine nu are bătrân să își cumpere, spune un vechi proverb. Sau cine nu are bunici, poate savura atmosfera blândă și plină de căldură din preajma lor citind cartea Copilărie fermecată de Ioana Trif. Pe tot parcursul lecturării predomină o stare de liniște sufletească,...

Diana Daniela Macovei este redactor Booknation.ro de 1904 zile și a scris până acum 270 articole. Se află pe poziția 5 din 143 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Daniela Macovei aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments