Recenzie Vindecarea orbilor.ro de Codreanu Tudor Angel

Titlu: Vindecarea Orbilor.ro
Autor: Codreanu Tudor Angel
An apariție : 2013
Editura: Era mobile
Nr. Pagini: 195
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Adelina Sănduleac
Publicată la 26.05.2016
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

🔥 CARTEA VINDECAREA ORBILOR.RO ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Vindecarea orbilor Codreanu TudorFiecare dintre noi avem o poveste, de cele mai multe ori nespusă (…)

 După obiceiul căpătat recent, am achiziţionat cu ocazia vizitării oraşului Sighişoara cartea unui scriitor local. Despre oraş am strâns câteva impresii, care însă nu îşi au locul aici, aşa că mă rezum la litere.

  Vindecarea orbilor.ro (2013) a lui Codreanu Tudor Anghel  păruse o alegere bună. Spun  păruse, pentru că m-a bântuit gândul abandonului prematur. I-am acordat totuşi două şanse.

Un titlu reuşit, care îşi serveşte onorabil scopul, atrage atenţia şi sădeşte interes.

Continuare a romanului Calea Robilor.ro cu aceeaşi potagonisti Michelangelo Chivaran şi Sigrid. Tehnica aleasă este romanul în roman.

Coperta  faţă nu “păcătuieşte”  prin prea mult luciu sau culori stridente, însă era poate preferabil ca de pe spate să lipsească/fie înlocuită acea fotografie cu dumnealui sprijinit pe decapotabilă, indiferent cui aparţine.

 Vindecarea orbilor.ro este, în primele pagini o …paradă. O înşiruire de cuvinte predominant greoaie, care duce cu gândul la defilările din vremurile comuniste.

O “limbă de lemn”, după cum însuşi autorul spune, în vecinătatea snobismului, o formulă riscantă,  un text încâlcit şi afectat, care ar putea sugruma din faşă mesajul şi pierde cititorul.

Înaintând cu impresiile, în cuprins găsim pe alocuri fraze şi formulări de o plasticitate surprinzătoare, ceva ironie şi construcţii amuzante.

Din loc în loc frazele iau forma unei rafale de verbe şi acţiuni, ca şi când gândurile devin tot mai multe, tot mai sonore, tot mai profunde, sau, eliberate în câmpul scrisului, împlinesc rolul de terapie liniştitoare.

 Nu putem nega sau contrazice erudiţia autorului, nici mesajul cărţii. Dar, cumva, evenimentele şi oamenii rămân în afara decorului, iar textul arată adesea ca un discurs fără ţel şi sens.

Sigur că în “ tendinţele actuale” valuri de cărţi se scriu şi se publică zilnic, în stilul relaxat, lipsit de rigorile clasicului.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Codreanu Tudor Angel.

Dar, consultând aceeaşi “reţetă”, Codreanu Tudor îmi pare că mai degrabă scapă printre degete esenţa textului său, decât o defineşte…

 Unul dintre planuri arată cam aşa: personajul principal deapănă la prezent, persoana I, într-o notă personală, mai mult ca pentru sine; ştim însă că autorul încearcă de fapt să-şi facă ideile cunoscute şi altora, după cum chiar el spune.

 Prilejul unei vizite a lui Karl – Erick, iubitul suedez al Roxanei C. în Sighişoara formează un grup de amiciţie şi complicităţi plăcute; plimbări, mâncare, natură, discuţii. Cam ce e pe aici, comparativ cu acolo.

Mai intervin câteva planuri, alte destine, alte poveşti   – din câte am putut zări fugitiv. Dar între timp, autorul mi-a pierdut deja definitv atenţia, căci a doua şansă oferită cărţii sale s-a încheiat pe la jumătate.

Nu  îmi place să las lucruri neterminate, dar  nici să mă târăsc într-o letargie obositoare, atunci când nu mă simt prezentă acolo.

 Un detaliu incomod şi chiar supărător mi-a părut preocuparea excesivă pentru  mărci, nume, domenii, menţiuni livreşti.

La fel şi construcţiile de cuvinte, când bizare, când obositoare – rezultate prin lipiri sau contrageri –  ca şi când în faţă ni s-ar desfăşura un elev care turuie diverse pentru a-şi dovedi / întări mereu valoarea.

 Codreanu Tudor Angel (n.25 febr. 1965, Sighişoara) este de profesie inginer.

A absolvit cursurile preuniversitare în oraşul natal şi Universitatea de Petrol şi Gaze Ploieşti.

A mai publicat Calea robilor.ro şi Femeia lebădă.

NOTĂ: 6 / 10

🔥 CARTEA VINDECAREA ORBILOR.RO ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Aspecte Pozitive:

subiecte abordate; formulari amuzante;

Aspecte Negative:

fraze care pierd din atentie mesajul; desfasurare de cuvinte afectate si constructii obositoare

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

 1. Avatar Barbalata Mirela
  Reply

  Inteleg ca nu te-a impresionat foarte mult cartea din moment ce i-ai dat doar 6 puncte. Oricum pe mine nu ma atrage 🙂 .
  Dar gusturile nu se discuta 🙂

 2. Adelina Adelina
  Reply

  Da, nu m-a impresionat😋; nici nu prea ma văd căutând noi titluri semnate de el; multumesc pentru comentariu!

POST A COMMENT.