Recenzie „Violoncelistul din Sarajevo” de Steven Galloway

by | Apr 1, 2019 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA VIOLONCELISTUL DIN SARAJEVO ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

E greu să descrii în cuvinte toate emoțiile pe care „Violoncelistul din Sarajevo” a lui Steven Galloway reușește să ți le trezească în suflet. Furie, neputință, milă, dorința de a proteja, de a-ți manifesta sprijinul, de a salva…

Pornind de la istoria unui personaj real, muzicianul Vedran Smailović, cartea este un incredibil manifest pentru suflet, pentru modul în care un om simplu poate să lupte împotriva celui mai grav efect al războiului: dezumanizarea.

Cartea urmărește o fracțiune din destinul a patru personaje prinse în asediul orașului Sarajevo: un violoncelist rămas fără public și fără nume, Kenan, un tată care dorește să își ajute familia să treacă peste fiecare zi cu bine, Dragan, un bătrân care a reușit să își pună familia la adăpost și acum așteaptă și speră să îi revadă într-o zi și Săgeată, o tânără lunetistă care, cu fiecare clipă petrecută în război, uită cine este cu adevărat.

Când una din bombele lansate de pe dealuri lovește în plin o brutărie, omorând pe loc douăzeci și doi de oameni care așteptau la coadă pentru o bucată de pâine, violoncelistul hotărăște să cinstească memoria victimelor într-un mod inedit si impresionant: va interpreta pe locul carnagiului piesa Adagio în Sol Minor de Tomaso Albinoni timp de douăzeci si două de zile, câte una pentru fiecare victimă.

Fără să se dorească un erou sau un inconștient, violoncelistul înfruntă moartea zi de zi pentru a le aminti tuturor că, mai rău decât să mori este să te pierzi pe tine însuți în lupta pentru supraviețuire. Impresionați și solidari cu gestul său, cei din jur ies în fiecare zi alături de el pentru a-l asculta și a depune flori.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Steven Galloway

Dacă orașul moare, nu va fi din cauza celor de pe dealuri, ci din cauza celor din vale. Se va întâmpla când vor uita că sunt oameni, când se vor crede câini fiindcă sunt tratați ca niște câini. Când se vor mulțumi să trăiască în moarte, să se poarte ca și cum ar fi ceea ce vor cei de pe dealuri să fie, atunci va muri de fapt Sarajevo, om după om.

Alături de el, celelalte trei personaje completează tabloul unui oraș care nu vrea să cedeze, care nu vrea să uite, care nu vrea să fie învins. Săgeată e decisă să apere, cu prețul vieții ei dacă va fi nevoie, viața violoncelistului pe parcursul tuturor celor douăzeci și două de zile de memento.

Ca și în cazul acestuia, numele ei rămâne un mister, pentru că spiritul celei care a fost o determină să folosească această poreclă pentru a-și păstra neîntinat dreptul la normalitate după încheierea războiului.

Cartea se încheie după cele douăzeci și două de zile, lăsându-și personajele în același anonimat în care le-am găsit la început. Putem să ne imaginăm orice, putem doar să sperăm că toți cei de care ne-am atașat pe parcursul acestei cărți au trecut cu bine peste război. Dar nu știm, pentru că tot ce contează este un incredibil moment de înfruntare a sorții.

Titlu: Violoncelistul Din Sarajevo
Autor: Steven Galloway
An apariție : 2010
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 208
Limba: Română
Gen Literar: Moderni, contemporani
Publicată la 1.04.2019
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ” Northanger Abbey” de Jane Austen

Recenzie ” Northanger Abbey” de Jane Austen

Rezumat: Tânăra Catherine, de o condiție oarecum modestă, primește oferta făcută de un cuplu vecin, familia Allen, de a petrece împreună cu aceștia câteva săptămâni de vacanță la Bath. Ajungând acolo leagă, cu peripeții și emoții, relații de prietenie cu câțiva...

Recenzie ”Dominic” de Sorin Oprea

Recenzie ”Dominic” de Sorin Oprea

Bună să vă fie inima și sufletul în armonie! Ce se mai întâmplă prin viața voastră nou? Oare mai ieșim și noi la un ceai fizic în următoarele 3 luni sau tot din casă ne scriem? ☺ Dacă vi se pare înfiorătoare situația actuală, vă invit să cunoașteți cu adevărat o carte...

Recenzie “La răscruce de vânturi” de Emily Brönte

Recenzie “La răscruce de vânturi” de Emily Brönte

La răscruce de vânturi este o poveste de dragoste clasică, dar neobișnuită, atipică, toxică, cum ar cataloga-o psihologii din zilele noastre, este povestea de dragoste neîmpărtășită dintre Heathcliff și Catherine. O dragoste, o apropiere și o pliere perfectă a...

Anca Ivanov este redactor Booknation.ro de 661 zile și a scris până acum 12 articole. Se află pe poziția 57 din 153 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Anca Ivanov aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments