Recenzie: “Vizita bătrânei doamne” de Friedrich Dürrenmatt

de | nov. 9, 2020 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA VIZITA BĂTRÂNEI DOAMNE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Scriitorul elvețian Friedrich Dürrenmatt este cunoscut în primul rând prin piesele sale de teatru. Vizita bătrânei doamne (titlul original: Der Besuch der alten Dame) i-a adus scriitorului faima mondială. Această piesă este o tragicomedie în trei acte, scrisă în anul 1955.

Într-un mic oraș, numit Güllen, tânăra Klara Wäscher a fost lăsată gravidă de Alfred Ill. El neagă paternitatea copilului și Klara, disprețuită, dezonorată, lipsită de apărare, este nevoita să fugă din localitate. Prin numeroase căsătorii cu bărbați bogați reușește să scape de sărăcie. După 40 de ani se întoarce în orașul natal. Este una dintre cele mai bogate femei din lume.

Pe cât de bine s-a descurcat Klara, pe atât de rău le-a mers locuitorilor din Güllen. Orașul care pe vremuri fusese prosper este acum falimentar iar oamenii își asigură cu greu traiul. Klara Wäscher, acum doamna Zachanassian, oferă bani orașului, dar cu o condiție: Un miliard pentru Güllen dacă cineva îl ucide pe Alfred Ill.

Cererea bătrânei doamne provoacă indignarea locuitorilor. Alfred Ill este unul dintre cei mai respectați și simpatizați cetățeni. Primarul orașului Güllen respinge cu vehemență cererea:

Mai suntem în Europa, încă nu suntem păgâni. În numele orașului Güllen, resping oferta. În numele umanităţii. Mai bine săraci decât cu mâinile mânjite de sânge.

Primarul sustine că Justiția nu poate fi cumparată, iar Klara că Totul poate fi cumpărat. Odată cu dezvăluirea faptului că bătrâna doamnă a achizitionat în secret toate fabricile din Güllen și le-a închis pentru a distruge orașul, realizăm că toți locuitorii sunt prinși într-o capcană. Încet, încet, locuitorilor din Güllen nu li se mai pare uciderea unei persoane o problemă de justiție ci o problemă de dreptate: Alfred Ill este vinovat și trebuie să plătească.

Una din temele principale ale dramei este puterea banilor în societatea modernă. Coruptibilitatea unui întreg oraș este tratată de scriitor într-un registru comic care atinge grotescul. Vor ceda locuitorii orașului tentației banilor? Se vor lăsa mituiți? Cum vor reacționa instituțiile democratice ale orașului?

În anul 1964, piesa Vizita bătrânei doamne de Friedrich Dürrenmatt a fost ecranizată în regia lui Bernhard Wicki. Au fost distribuiți în rolurile principale: Anthony Quinn și Ingrid Bergman.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții VIZITA BĂTRÂNEI DOAMNE?

Vezi toată lista de cărți scrise de Friedrich Dürrenmatt sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA VIZITA BĂTRÂNEI DOAMNE CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Vizita Bătrânei Doamne
Autor: Friedrich Dürrenmatt
An apariție : 2015
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 152
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Publicată la 9.11.2020
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ,,Mândrie și prejudecată” de Jane Austen

Recenzie ,,Mândrie și prejudecată” de Jane Austen

Mândrie și prejudecată pornește în lupta de a demonta ,,primele impresii″ (titlul inițial) și orientează cititorul spre a privi lucrurile care i se întâmplă mai profund, dintr-o altă perspectivă. Jane Austen, autoarea operei de față, a fost o romancieră engleză care a...

Recenzie ”Ultimul tren spre Londra” de Meg Waite Clayton

Recenzie ”Ultimul tren spre Londra” de Meg Waite Clayton

"Ultimul tren spre Londra" de Meg Waite Clayton este povestea unei provocări la adresa unui sistem nemilos. O poveste foarte emoționantă care s-a scufundat în sufletul meu. Scriitoarea a reușit să arate cât de ușor se estompează granițele dintre sărăcie și bogăție,...

Recenzie „Partea de nord a inimii” de Dolores Redondo

Recenzie „Partea de nord a inimii” de Dolores Redondo

În august 2005, Katrina dă lovitura de grație New Orleans-ului după ce mii de oameni ignoraseră avertismentele autorităților și refuzaseră să fugă din calea urgiei. Un oraș afectat grav, în care oamenii, deja traumatizați după ce dăduseră piept cu furia ciclonului, se...

5 1 vote
Article Rating
Alexandra Mircea este redactor Booknation.ro de 683 zile și a scris până acum 50 articole. Se află pe poziția 14 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra Mircea aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments