Recenzie: “Vizita bătrânei doamne” de Friedrich Dürrenmatt

by | Nov 9, 2020 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA VIZITA BĂTRÂNEI DOAMNE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Scriitorul elvețian Friedrich Dürrenmatt este cunoscut în primul rând prin piesele sale de teatru. Vizita bătrânei doamne (titlul original: Der Besuch der alten Dame) i-a adus scriitorului faima mondială. Această piesă este o tragicomedie în trei acte, scrisă în anul 1955.

Într-un mic oraș, numit Güllen, tânăra Klara Wäscher a fost lăsată gravidă de Alfred Ill. El neagă paternitatea copilului și Klara, disprețuită, dezonorată, lipsită de apărare, este nevoita să fugă din localitate. Prin numeroase căsătorii cu bărbați bogați reușește să scape de sărăcie. După 40 de ani se întoarce în orașul natal. Este una dintre cele mai bogate femei din lume.

Pe cât de bine s-a descurcat Klara, pe atât de rău le-a mers locuitorilor din Güllen. Orașul care pe vremuri fusese prosper este acum falimentar iar oamenii își asigură cu greu traiul. Klara Wäscher, acum doamna Zachanassian, oferă bani orașului, dar cu o condiție: Un miliard pentru Güllen dacă cineva îl ucide pe Alfred Ill.

Cererea bătrânei doamne provoacă indignarea locuitorilor. Alfred Ill este unul dintre cei mai respectați și simpatizați cetățeni. Primarul orașului Güllen respinge cu vehemență cererea:

Mai suntem în Europa, încă nu suntem păgâni. În numele orașului Güllen, resping oferta. În numele umanităţii. Mai bine săraci decât cu mâinile mânjite de sânge.

Primarul sustine că Justiția nu poate fi cumparată, iar Klara că Totul poate fi cumpărat. Odată cu dezvăluirea faptului că bătrâna doamnă a achizitionat în secret toate fabricile din Güllen și le-a închis pentru a distruge orașul, realizăm că toți locuitorii sunt prinși într-o capcană. Încet, încet, locuitorilor din Güllen nu li se mai pare uciderea unei persoane o problemă de justiție ci o problemă de dreptate: Alfred Ill este vinovat și trebuie să plătească.

Una din temele principale ale dramei este puterea banilor în societatea modernă. Coruptibilitatea unui întreg oraș este tratată de scriitor într-un registru comic care atinge grotescul. Vor ceda locuitorii orașului tentației banilor? Se vor lăsa mituiți? Cum vor reacționa instituțiile democratice ale orașului?

În anul 1964, piesa Vizita bătrânei doamne de Friedrich Dürrenmatt a fost ecranizată în regia lui Bernhard Wicki. Au fost distribuiți în rolurile principale: Anthony Quinn și Ingrid Bergman.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții VIZITA BĂTRÂNEI DOAMNE?

Vezi toată lista de cărți scrise de Friedrich Dürrenmatt sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA VIZITA BĂTRÂNEI DOAMNE CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Vizita Bătrânei Doamne
Autor: Friedrich Dürrenmatt
An apariție : 2015
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 152
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Publicată la 9.11.2020
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Sălbaticele” de Rory Power

Recenzie ”Sălbaticele” de Rory Power

Recent am avut o colaborare cu cei de la Books Express și mi-au oferit cartea Sălbaticele (Wilder Girls în engleză). Era pe lista mea de cărți de citit de când a apărut în străinătate și, să fiu sinceră, m-a atras coperta. Este minunată și atrăgătoare, iar culorile și...

Recenzie ”Despre Franța” de Emil Cioran

Recenzie ”Despre Franța” de Emil Cioran

Emil Cioran a fost un filozof și scriitor român care și-a petrecut cea mai mare parte din viață în Franța. Lucrările sale sunt cunoscute în întreaga lume, iar prima lui carte, apărută în 1934, se numește Pe culmile disperării.   ”Despre Franța” este o carte subțire ca...

Recenzie ”House of Hollow” de Krystal Sutherland

Recenzie ”House of Hollow” de Krystal Sutherland

Am fost convinsă că va fi dragoste la prima vedere, probabil impulsionată de coperta extraordinară și de ratingul fabulos de pe Goodreads, dar ceva nu s-a legat între noi. Poate că totul mi s-ar fi părut mai interesant dacă autoarea alegea să meargă pe fantasy, în loc...

5 1 vote
Article Rating
Alexandra Mircea este redactor Booknation.ro de 557 zile și a scris până acum 47 articole. Se află pe poziția 13 din 36 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra Mircea aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments