Recenzie: “Vizita bătrânei doamne” de Friedrich Dürrenmatt

de | nov. 9, 2020 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA VIZITA BĂTRÂNEI DOAMNE ARE REDUCERE PE:

Scriitorul elvețian Friedrich Dürrenmatt este cunoscut în primul rând prin piesele sale de teatru. Vizita bătrânei doamne (titlul original: Der Besuch der alten Dame) i-a adus scriitorului faima mondială. Această piesă este o tragicomedie în trei acte, scrisă în anul 1955.

Într-un mic oraș, numit Güllen, tânăra Klara Wäscher a fost lăsată gravidă de Alfred Ill. El neagă paternitatea copilului și Klara, disprețuită, dezonorată, lipsită de apărare, este nevoita să fugă din localitate. Prin numeroase căsătorii cu bărbați bogați reușește să scape de sărăcie. După 40 de ani se întoarce în orașul natal. Este una dintre cele mai bogate femei din lume.

Pe cât de bine s-a descurcat Klara, pe atât de rău le-a mers locuitorilor din Güllen. Orașul care pe vremuri fusese prosper este acum falimentar iar oamenii își asigură cu greu traiul. Klara Wäscher, acum doamna Zachanassian, oferă bani orașului, dar cu o condiție: Un miliard pentru Güllen dacă cineva îl ucide pe Alfred Ill.

Cererea bătrânei doamne provoacă indignarea locuitorilor. Alfred Ill este unul dintre cei mai respectați și simpatizați cetățeni. Primarul orașului Güllen respinge cu vehemență cererea:

Dacă îți place recenzia cărții VIZITA BĂTRÂNEI DOAMNE, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Friedrich Dürrenmatt

Mai suntem în Europa, încă nu suntem păgâni. În numele orașului Güllen, resping oferta. În numele umanităţii. Mai bine săraci decât cu mâinile mânjite de sânge.

Primarul sustine că Justiția nu poate fi cumparată, iar Klara că Totul poate fi cumpărat. Odată cu dezvăluirea faptului că bătrâna doamnă a achizitionat în secret toate fabricile din Güllen și le-a închis pentru a distruge orașul, realizăm că toți locuitorii sunt prinși într-o capcană. Încet, încet, locuitorilor din Güllen nu li se mai pare uciderea unei persoane o problemă de justiție ci o problemă de dreptate: Alfred Ill este vinovat și trebuie să plătească.

Una din temele principale ale dramei este puterea banilor în societatea modernă. Coruptibilitatea unui întreg oraș este tratată de scriitor într-un registru comic care atinge grotescul. Vor ceda locuitorii orașului tentației banilor? Se vor lăsa mituiți? Cum vor reacționa instituțiile democratice ale orașului?

În anul 1964, piesa Vizita bătrânei doamne de Friedrich Dürrenmatt a fost ecranizată în regia lui Bernhard Wicki. Au fost distribuiți în rolurile principale: Anthony Quinn și Ingrid Bergman.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA VIZITA BĂTRÂNEI DOAMNE CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Vizita Bătrânei Doamne
Autor: Friedrich Dürrenmatt
An apariție : 2015
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 152
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 262

Alte recenzii de la Friedrich Dürrenmatt:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Femeia cu fustă violet” de Natsuko Imamura

Recenzie ”Femeia cu fustă violet” de Natsuko Imamura

Femeia cu fustă violet de Natsuko Imamura este alegerea mea pentru această zi autentică de toamnă. Coperta este prima care m-a convins – este în ton cu anotimpul în care suntem, dar mi-am și dorit foarte mult sparg gheața în ceea privește literatura japoneză. Recunosc...

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Totul începe cu o iubire interzisă... Annalise și Bennett fac cunoștință în momentul în care află că se vor lupta pentru același post de muncă. Aceștia sunt gata să își pună armele la bătaie și să scoată tot ce au mai bun pentru a câștiga. Numai că între ei și...

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Celestine North, perfectă printre Defecți... Celestine North este acum fugară, dar toată lumea o privește ca pe o eroină. Celestine este cea mai Defectă și cea mai însemnată persoană din toată țara, dar e un exemplu. Nimeni nu a făcut ce a reușit ea să facă față de...

4 2 votes
Article Rating
Alexandra Mircea este redactor Booknation.ro de 1030 zile și a scris până acum 58 articole. Se află pe poziția 13 din 40 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra Mircea aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments