Recenzie: “Vizita bătrânei doamne” de Friedrich Dürrenmatt

by | Nov 9, 2020 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA VIZITA BĂTRÂNEI DOAMNE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Scriitorul elvețian Friedrich Dürrenmatt este cunoscut în primul rând prin piesele sale de teatru. Vizita bătrânei doamne (titlul original: Der Besuch der alten Dame) i-a adus scriitorului faima mondială. Această piesă este o tragicomedie în trei acte, scrisă în anul 1955.

Într-un mic oraș, numit Güllen, tânăra Klara Wäscher a fost lăsată gravidă de Alfred Ill. El neagă paternitatea copilului și Klara, disprețuită, dezonorată, lipsită de apărare, este nevoita să fugă din localitate. Prin numeroase căsătorii cu bărbați bogați reușește să scape de sărăcie. După 40 de ani se întoarce în orașul natal. Este una dintre cele mai bogate femei din lume.

Pe cât de bine s-a descurcat Klara, pe atât de rău le-a mers locuitorilor din Güllen. Orașul care pe vremuri fusese prosper este acum falimentar iar oamenii își asigură cu greu traiul. Klara Wäscher, acum doamna Zachanassian, oferă bani orașului, dar cu o condiție: Un miliard pentru Güllen dacă cineva îl ucide pe Alfred Ill.

Cererea bătrânei doamne provoacă indignarea locuitorilor. Alfred Ill este unul dintre cei mai respectați și simpatizați cetățeni. Primarul orașului Güllen respinge cu vehemență cererea:

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Friedrich Dürrenmatt

Mai suntem în Europa, încă nu suntem păgâni. În numele orașului Güllen, resping oferta. În numele umanităţii. Mai bine săraci decât cu mâinile mânjite de sânge.

Primarul sustine că Justiția nu poate fi cumparată, iar Klara că Totul poate fi cumpărat. Odată cu dezvăluirea faptului că bătrâna doamnă a achizitionat în secret toate fabricile din Güllen și le-a închis pentru a distruge orașul, realizăm că toți locuitorii sunt prinși într-o capcană. Încet, încet, locuitorilor din Güllen nu li se mai pare uciderea unei persoane o problemă de justiție ci o problemă de dreptate: Alfred Ill este vinovat și trebuie să plătească.

Una din temele principale ale dramei este puterea banilor în societatea modernă. Coruptibilitatea unui întreg oraș este tratată de scriitor într-un registru comic care atinge grotescul. Vor ceda locuitorii orașului tentației banilor? Se vor lăsa mituiți? Cum vor reacționa instituțiile democratice ale orașului?

În anul 1964, piesa Vizita bătrânei doamne de Friedrich Dürrenmatt a fost ecranizată în regia lui Bernhard Wicki. Au fost distribuiți în rolurile principale: Anthony Quinn și Ingrid Bergman.

Titlu: Vizita Bătrânei Doamne
Autor: Friedrich Dürrenmatt
An apariție : 2015
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 152
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Publicată la 9.11.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Mica enciclopedie Lykke” de Meik Wiking

Recenzie “Mica enciclopedie Lykke” de Meik Wiking

Ca și "Mica enciclopedie Hygge", și "Mica enciclopedie Lykke" mi-a plăcut mult. Deși i-au lipsit ilustrațiile și pozele faine din prima. În fine, asta nu e o problemă. Cartea de dezvoltare personală a fost publicată în anul 2017 și autorul ei este Meik Wiking,...

Recenzie ” Northanger Abbey” de Jane Austen

Recenzie ” Northanger Abbey” de Jane Austen

Rezumat: Tânăra Catherine, de o condiție oarecum modestă, primește oferta făcută de un cuplu vecin, familia Allen, de a petrece împreună cu aceștia câteva săptămâni de vacanță la Bath. Ajungând acolo leagă, cu peripeții și emoții, relații de prietenie cu câțiva...

Recenzie ”Dominic” de Sorin Oprea

Recenzie ”Dominic” de Sorin Oprea

Bună să vă fie inima și sufletul în armonie! Ce se mai întâmplă prin viața voastră nou? Oare mai ieșim și noi la un ceai fizic în următoarele 3 luni sau tot din casă ne scriem? ☺ Dacă vi se pare înfiorătoare situația actuală, vă invit să cunoașteți cu adevărat o carte...

Alexandra Mircea este redactor Booknation.ro de 361 zile și a scris până acum 36 articole. Se află pe poziția 31 din 153 de redatori, fiind astfel un Redactor Foarte Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra Mircea aici.
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments