Recenzie: „Vrabia Roșie” de Jason Matthews

de | iul. 9, 2019 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA VRABIA ROȘIE ARE REDUCERE PE:

Jason Matthews, un fost agent CIA, ne captează atenția cu cartea Vrabia Roșie, un thriller impresionant, în care ficțiunea și realitatea se împletesc perfect într-o pânză de păienjeni complicată și strategic gândită. Subiectul cărții a deschis cutia Pandorei, ducând la o ecranizare de succes, sub denumirea Red Sparrow.

Atât cartea cât și filmul sunt fabuloase, acțiunea separându-se pe la jumătate, oferindu-ne astfel două finaluri diferite, lucru care m-a încântat deoarece îmi făcusem tot felul de scenarii despre cum mi-aș fi dorit să se încheie povestea.

Imaginația autorului ne surprinde plăcut și ne lasă suspendați în interiorul unei conspirații năucitoare, unde binele și răul se transformă într-o poveste bine conturată, demnă de o inventivitate bogată și sănătoasă.

Dacă îți place recenzia cărții VRABIA ROȘIE, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Jason Matthews

Dominika Egorova este o femeie extrem de frumoasă, cu calități incontestabile și o balerină în plină ascensiune, dar care, datorită răutății și invidiei colegilor săi, suferă un accident și este nevoită să renunțe la pasiunea vieții ei pentru totdeauna. Descoperind baletul de la o vârstă fragedă, dansul pe undele culorilor pe care le vizualizează la auzul notelor muzicale, o transformă pe protagonistă într-o mică ”clarvăzătoare”.


Atunci când se cânta muzică sau când tatăl ei îi citea, încăperea se umplea de culori de tot felul, și tot ce avea de făcut era să se țină după ele.


După nefastul accident care a obligat-o să renunțe la dans, moartea tatălui ei vine ca o palmă și adâncește suferința Dominikăi, aceasta rămânând și stâlpul de bază al familiei, deoarece mama sa este grav bolnavă și incapabilă să muncească.

Propunerea sub formă de amenințare venită din partea unchiului său, Vania Egorov, colonel în cadrul Serviciului de Informații Externe Rus, o pune pe Dominika într-o încurcătură de zile mari. Aceasta acceptă să lucreze pentru el, neștiind exact ce o așteaptă; pentru început, misiunea ei este să seducă un om de afaceri, dar este atrasă într-o cursă periculoasă odată cu uciderea acestuia, sub ochii ei înmărmuriți.


– Nepoată, e de datoria ta să fii întotdeauna loială, să faci totul pentru a-ți sluji țara. Nici nu se pune problema discreției tale! Este ceva imperios necesar. O să avem vreo problemă în privința asta? 


În urma celor întâmplate, Dominika se află clar la mâna unchiului ei, pe care începe să îl deteste din ce în ce mai mult. Vania o înscrie pe Dominka la cursurile Academiei de Informații Externe, unde va fi instruită să devină spion, și astfel omul lui de interior pentru a-l ajuta să-și ducă la bun sfărșit planurile odioase.

Vania Egorov, cu scopul de a obține puterea mult dorită, este dispus să sacrifice pe oricine îi stă în cale, ceea ce îl determină să îi întindă o cursă malefică frumoasei sale nepoate. Ce nu știe el, este faptul că uneori, mânat de curaj, determinare și ambiție, elevul ajunge să-ți depășească cu mult profesorul.

Dominika dovedește niște abilități de necontestat în spionaj, unde primește laude de la persoanele care o antrenează, aceștia neștiind de faptul că intuiția ei se bazează pe clarviziunea pe care o are în preajma oamenilor, pe care îi poate citi cu ușurință, datorită formelor și culorilor pe care le distinge.

Sub atenta supraveghere a unchiului său, Dominika ajunge să treacă pragul unei instituții denumită Școala de Vrăbii, acolo unde tinerii sunt instruiți în artele amorului. Având această denumire sub acoperire, locația este de fapt o școală de prostituție, unde elevii ajung să învețe măiestria manipulării, tactica vorbirii cu subînțeles, practicile zonelor erogene și strategia de a vâna până la ademeni în patul lor persoane de sex opus.

Femeile astfel controlate, devin vrăbii care atrag în cursa lor persoane de rang înalt, pentru a le întinde capcane de interes politic.


Unchiule, eu credeam că o să intru în Serviciu ca ofițer și urma să fiu angajată la un departament, pentru a începe să practic activitatea de spionaj. Asta e pregătire pentru prostitutki, nu pentru ofițeri.


Ajunsă la capătul puterilor și a umilințelor, Dominika caută adânc în ea forța de a face față misiunilor la care este supusă periodic de către persoana care ar fi trebuit, de fapt, să o protejeze. Experiențele prin care va trece ulterior o vor transforma dintr-o ființă delicată, într-un inamic de temut, chiar și pentru propria sa țară.

Odată ajunsă în Helsinki, Dominika îl cunoaște pe ofițerul american Nate Nash, și trebuie să se folosească de toate armele seducției pe care le deține pentru a se infiltra în mintea lui; scopul spionajului are la bază deconspirarea turnătorului Serviciului de spionaj rus, a cărei identitate este cunoscută de către Nate.


Dominika se uită în sus la Nate. Fața ei era umflată. L-a privit iscoditor, iar el s-a întins și a luat-o de mână. Era așa de rece la atingere.


Personajul Dominika Egorova este o femeie intuitivă, cu caracter puternic, care vede dincolo de răutatea oamenilor și decide să-și facă propriile reguli, convinsă că, intrată în acest joc periculos al minților și conflictelor diabolice, singura care contează este persoana proprie.

De aceea, în momentul în care se îndrăgostește de Nate, își schimbă direcția și modul de operare, devenind strategică și al naibii de periculoasă.

Lectură plăcută!

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA VRABIA ROȘIE CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: VRABIA ROȘIE
Autor: Jason Matthews
An apariție : 2018
Editura: METEOR PRESS
Nr. Pagini: 464
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 630

Alte recenzii de la Jason Matthews:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Negrissimo”, de Liliana Corobca

Recenzie „Negrissimo”, de Liliana Corobca

Recunosc, am vrut să-i adaug culoare acestei coperți, nu-s amatoarea coperților alb-negru, dar... Liliana Corobca a îndrăznit să se împartă cu cele mai colorate idei din imaginația sa. Scurte, unele au legături pe pagini diferite, iar acest lucru poate să deruteze...

Recenzie „În grădina căpcăunului”, de Leila Slimani

Recenzie „În grădina căpcăunului”, de Leila Slimani

Adèle are o problemă. Este căsătorită cu Richard, are un fiu minunat și se culcă cu Xavier. Și ea nu se poate opri. Pe măsură ce dependența de sex a lui Adèle o duce mai departe în gaura iepurelui, ea va face tot ce poate pentru a-și ascunde acțiunile de soțul și...

0 0 votes
Article Rating
Cristina Dobrescu este redactor Booknation.ro de 1476 zile și a scris până acum 47 articole. Se află pe poziția 1 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristina Dobrescu aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments