Recenzie: “Vrabia Roșie” de Jason Matthews

by | Jul 9, 2019 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA VRABIA ROȘIE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Jason Matthews, un fost agent CIA, ne captează atenția cu cartea Vrabia Roșie, un thriller impresionant, în care ficțiunea și realitatea se împletesc perfect într-o pânză de păienjeni complicată și strategic gândită. Subiectul cărții a deschis cutia Pandorei, ducând la o ecranizare de succes, sub denumirea Red Sparrow.

Atât cartea cât și filmul sunt fabuloase, acțiunea separându-se pe la jumătate, oferindu-ne astfel două finaluri diferite, lucru care m-a încântat deoarece îmi făcusem tot felul de scenarii despre cum mi-aș fi dorit să se încheie povestea.

Imaginația autorului ne surprinde plăcut și ne lasă suspendați în interiorul unei conspirații năucitoare, unde binele și răul se transformă într-o poveste bine conturată, demnă de o inventivitate bogată și sănătoasă.

Dominika Egorova este o femeie extrem de frumoasă, cu calități incontestabile și o balerină în plină ascensiune, dar care, datorită răutății și invidiei colegilor săi, suferă un accident și este nevoită să renunțe la pasiunea vieții ei pentru totdeauna. Descoperind baletul de la o vârstă fragedă, dansul pe undele culorilor pe care le vizualizează la auzul notelor muzicale, o transformă pe protagonistă într-o mică ”clarvăzătoare”.


Atunci când se cânta muzică sau când tatăl ei îi citea, încăperea se umplea de culori de tot felul, și tot ce avea de făcut era să se țină după ele.


După nefastul accident care a obligat-o să renunțe la dans, moartea tatălui ei vine ca o palmă și adâncește suferința Dominikăi, aceasta rămânând și stâlpul de bază al familiei, deoarece mama sa este grav bolnavă și incapabilă să muncească.

Propunerea sub formă de amenințare venită din partea unchiului său, Vania Egorov, colonel în cadrul Serviciului de Informații Externe Rus, o pune pe Dominika într-o încurcătură de zile mari. Aceasta acceptă să lucreze pentru el, neștiind exact ce o așteaptă; pentru început, misiunea ei este să seducă un om de afaceri, dar este atrasă într-o cursă periculoasă odată cu uciderea acestuia, sub ochii ei înmărmuriți.


– Nepoată, e de datoria ta să fii întotdeauna loială, să faci totul pentru a-ți sluji țara. Nici nu se pune problema discreției tale! Este ceva imperios necesar. O să avem vreo problemă în privința asta? 


În urma celor întâmplate, Dominika se află clar la mâna unchiului ei, pe care începe să îl deteste din ce în ce mai mult. Vania o înscrie pe Dominka la cursurile Academiei de Informații Externe, unde va fi instruită să devină spion, și astfel omul lui de interior pentru a-l ajuta să-și ducă la bun sfărșit planurile odioase.

Vania Egorov, cu scopul de a obține puterea mult dorită, este dispus să sacrifice pe oricine îi stă în cale, ceea ce îl determină să îi întindă o cursă malefică frumoasei sale nepoate. Ce nu știe el, este faptul că uneori, mânat de curaj, determinare și ambiție, elevul ajunge să-ți depășească cu mult profesorul.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Jason Matthews

Dominika dovedește niște abilități de necontestat în spionaj, unde primește laude de la persoanele care o antrenează, aceștia neștiind de faptul că intuiția ei se bazează pe clarviziunea pe care o are în preajma oamenilor, pe care îi poate citi cu ușurință, datorită formelor și culorilor pe care le distinge.

Sub atenta supraveghere a unchiului său, Dominika ajunge să treacă pragul unei instituții denumită Școala de Vrăbii, acolo unde tinerii sunt instruiți în artele amorului. Având această denumire sub acoperire, locația este de fapt o școală de prostituție, unde elevii ajung să învețe măiestria manipulării, tactica vorbirii cu subînțeles, practicile zonelor erogene și strategia de a vâna până la ademeni în patul lor persoane de sex opus.

Femeile astfel controlate, devin vrăbii care atrag în cursa lor persoane de rang înalt, pentru a le întinde capcane de interes politic.


Unchiule, eu credeam că o să intru în Serviciu ca ofițer și urma să fiu angajată la un departament, pentru a începe să practic activitatea de spionaj. Asta e pregătire pentru prostitutki, nu pentru ofițeri.


Ajunsă la capătul puterilor și a umilințelor, Dominika caută adânc în ea forța de a face față misiunilor la care este supusă periodic de către persoana care ar fi trebuit, de fapt, să o protejeze. Experiențele prin care va trece ulterior o vor transforma dintr-o ființă delicată, într-un inamic de temut, chiar și pentru propria sa țară.

Odată ajunsă în Helsinki, Dominika îl cunoaște pe ofițerul american Nate Nash, și trebuie să se folosească de toate armele seducției pe care le deține pentru a se infiltra în mintea lui; scopul spionajului are la bază deconspirarea turnătorului Serviciului de spionaj rus, a cărei identitate este cunoscută de către Nate.


Dominika se uită în sus la Nate. Fața ei era umflată. L-a privit iscoditor, iar el s-a întins și a luat-o de mână. Era așa de rece la atingere.


Personajul Dominika Egorova este o femeie intuitivă, cu caracter puternic, care vede dincolo de răutatea oamenilor și decide să-și facă propriile reguli, convinsă că, intrată în acest joc periculos al minților și conflictelor diabolice, singura care contează este persoana proprie.

De aceea, în momentul în care se îndrăgostește de Nate, își schimbă direcția și modul de operare, devenind strategică și al naibii de periculoasă.

Lectură plăcută!

🔥 CARTEA VRABIA ROȘIE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Vrabia Roșie
Autor: Jason Matthews
An apariție : 2018
Editura: METEOR PRESS
Nr. Pagini: 464
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Publicată la 9.07.2019
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Turnul zorilor” de Sarah J. Maas

Recenzie “Turnul zorilor” de Sarah J. Maas

Dacă un cititor spune că nu a auzit de Sarah J. Maas, a terminat orice discuție cu mine. Cred că această autoare este de referință pentru YA și poveștile de dragoste cu un twist de fantasy, fiind extrem de pricepută în creionarea unei intrigi spectaculoase cu...

Recenzie “Blue Lily, Lily Blue” de Maggie Stiefvater

Recenzie “Blue Lily, Lily Blue” de Maggie Stiefvater

Prietenia mea cu Maggie Stiefvater este veche și am apreciat-o întotdeauna. M-a fermecat cu seria "Lupii din Mercy Falls" pentru că am avut o perioadă destul de lungă în care devoram tot ce mi se părea că are legătură cu "Twilight". 🙂 Are un stil foarte lin, care te...

Recenzie “În ritmul inimii” de Mark Burnell

Recenzie “În ritmul inimii” de Mark Burnell

De multe ori aleg cărțile la pură întâmplare. Nu sunt adepta "aleg cartea după copertă" pentru că mi se pare o legătură greșită făcută între conținut și design, însă uneori mai cedez și spun că merge și așa. La fel am făcut și cu această carte și m-a convins faptul că...

Cristina Dobrescu este redactor Booknation.ro de 625 zile și a scris până acum 47 articole. Se află pe poziția 25 din 146 de redatori, fiind astfel un Redactor Foarte Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristina Dobrescu aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments