Recenzie Vrabia roșie de Jason Matthews

Titlu: Vrabia Roșie
Autor: Jason Matthews
An apariție : 2018
Editura: METEOR PRESS
Nr. Pagini: 464
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Recenzie de Camelia Croitor
Publicată la 17.03.2019
Nota recenzorului: 9/10
Acordă o notă

Vrabia rosie de Jason MatthewsDintotdeauna am spus că literatura este un mod fascinat de a descoperi un univers în care doar imaginația sau mai bine zis lipsa ei, poate pune limite. Multiplele posibilități ale fiecărei situații analizată de cititor prin prisma înțelegerii sale, transformă puterea narativă a fiecărei pagini într-o armă imbatabilă împotriva plictiselii.

Astăzi vreau să vă vorbesc despre ultima cartea citită, un thriller majestuos, care nu m-a lăsat să mă plictisesc nici măcar o secundă. De cum te afunzi în paginile sale, lumea codificată a spionajului te subjugă și te atrage într-un vârtej de elemente specifice acestui gen de lectură: identități false, agenți dubli, personaje care se ascund în umbră, patrioți care nu pot fi recunoscuți, eroi fără glorie, personaje cu destine tragice care trăiesc și mor în circumstanțe teribile și desigur o idilă spumoasă care îndulcește tot acest amalgam.

Bineînțeles, nu poate fi vorba decât despre Vrabia Roșie, primul roman al unei trilogii captivante, scrisă de Jason Matttehw. Celelalte două părți ale trilogiei sunt volumele “Palace of Treason” și “The Kremlin’s Candidate”, pe care sper să le citesc cât de curând.

Autorul Jason Matthew este un fost ofițer din cadrul CIA. Toată cariera sa a fost agent sub acoperire în mai multe locații din lume și a fost implicat în operațiuni secrete de integritate și securitate națională, fiind specializat în operațiuni în zone ostile. Matthew a condus operațiuni de recrutare împotriva obiectivelor sovietice din Europa de Est, Asia de Est, Orientul Mijlociu și Caraibe. În calitate de șef al mai multor delegații CIA, el a colaborat cu legături externe în operațiunile împotriva armelor de distrugere în masă și a programelor anti-terorism.

Astăzi, Jason Matthew locuiește în California, dedicându-și viața familiei și scrierii de scenarii care te fac să te întrebi cât de subțire este linia care desparte ficțiunea de o posibilă realitate trăită chiar de cel care mânuiește cu atâta artă cuvintele.

Experiența reală a autorului a oferit publicului o poveste trepidantă cu posibilități scenografice aproape instantanee și sub ochii noștri se deschide o lume de mașinării ingenioase, ascunse într-un baston, ruj sau un stilou, gadgeturi care se dovedesc a fi arme letale împotriva celor care nu știu să le mânuiască.

Urmăririle prin centrul orașelor emblematice te țin cu sufletul la gură, în timp ce personajele cinice care se folosesc de statutul lor pentru a încălca regulile sunt atent creionate pentru a nu lăsa loc niciunei urme de îndoială asupra intențiilor pe care le au.

Așa cum se întâmplă în toate cărțile bune de spionaj, personajele seducătoare care folosesc farmecul lor mai mult că pe o armă, sunt cele care îți domină voința și nu te lasă să închizi cartea până nu o termini.

Cred că nu există o promovare mai bună pentru o carte decât să fie ecranizată. Cu denumirea originală „Red Sparrow“, Vrabia Roșie face și ea parte din volumele a cărui succes a urcat pe cele mai înalte culmi după ce a trecut pe sub bagheta unui regizor.

Publicat în 2014, Vrabia Roșie este un roman care relatează o filă a spionajului clasic, împletită majestuos cu un complot la nivel înalt, o carte foarte bine documentată, scrisă într-o manieră excepțională. Narațiune este fluidă și menține viu interesul cititorului pagină după pagină.

Romanul este de fapt povestea lui Nathanniel Nash, un agent al CIA responsabil cu infiltrarea agenților dubli în spionajul rusesc și Dominika Egorova, o tânără rusoaică care și-a ratat cariera de balerină după ce s-a rănit grav în timpul unui accident. Recrutată de serviciile secrete rusești, prin intermediul unchiului său, Dominika este mințită și înșelată, devenind o armă în mâna celor ce au inițiat-o.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Jason Matthews.

Datorită șarmului său irezistibil, Nash devine expert în arta spionajului seducător, o metodă foarte eficientă de a extrage informații de la spionii inamici.

Dominika are misiunea de a află cine este “cârtița” în cadrul Serviciului de Informații Externe Rus (SVR), persoană care a fost sursă de informații pentru americani, în timp ce Nate Nash ar trebui să protejeze informatorii lor și în același timp să încerce să o recruteze Dominika pentru CIA.

Dar ceea ce începe ca un joc de spionaj periculos se termină ca o poveste și mai periculoasă a dragostei și a trădărilor. Ambii agenți se vor angaja într-un dans haotic al amenințărilor, înșelăciunii și atracției sexuale, punându-și în pericol jobul și siguranța națiunilor din care fac parte.

Astfel, între decepții, minciuni, corupți și loiali, ne confruntăm cu o criză care amenință carieră și securitatea celui mai important confident al SUA de la Moscova.

Chiar dacă volumul este extrem de interesant, povestea în sine fiind fascinantă, totuși am simțit o ușoară iritare pentru că întreaga poveste pare un clișeu în care americanii sunt personajele bune și rușii sunt răufăcătorii. Toate personajele care lucrează pentru americani sunt buni profesioniști, dedicați muncii lor, cu convingeri morale și etică impecabilă, în timp ce rușii sunt descriși ca fiind total lipsiți de etică. Oricum, cred că acest lucru este un ușor defect profesional de care fostul agent CIA nu a reușit să se debaraseze.

Au fost și câteva lucruri care mi-au plăcut mult, Jason Matthews oferind o versiune captivantă despre Rusia zilelor noastre și despre Războiul Rece care încă pulsează nervos sub un calm aparent.

Pe lângă Dominika și Nate, se mai remarcă și alte personaje care îți atrag atenția: MARBLE un agent dublu al CIA infiltrat în SVR, un umăr pe care cei doi protagoniști se sprijină la greu sau Marty Gable, un tip amuzant și pus pe glume care pune sare și piper diverselor situații.

Un alt lucru care mi-a atras atenția a fost că fiecare capitol se încheie cu o rețetă, una adevărată, dar vag descrisă. Mi-au trezit un soi de curiozitate și voi încerca să gătesc una dintre ele… just for fun.

În final tot ce mai pot spune este că operațiunile secrete și poveștile de dragoste reprezintă o combinație perfectă, care a funcționat întotdeauna foarte bine în romane și filme. “Vrabia roșie” nu este o excepție și îndeplinește și chiar întrece toate așteptările.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.