Recenzie “Vrăjitoarea de foc” de Mircea M. Țara

by | Jun 22, 2020 | Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA VRĂJITOAREA DE FOC CU REDUCERE PE cruxed.ro

Nuvela “Vrăjitoarea de foc” face parte din seria Baladele Nlithiei, alături de „Inima dragonului” (2017), Secretul Regelui NemuritorUn prolog” (2018) şi Căderea celor șapte turnuri” (2019).

De această dată, vrăjitoarea Arrista este cea care ne poartă într-o călătorie misterioasă în care adrenalina cititorului este ținută la cote maxime. Curiozitatea pe care o stârnesc locurile fascinante dar și aventurile sau caracterul imprevizibil al personajelor îți mențin atenția pe tot parcursul lecturii.

În cadrul creat încă de la primele pagini imposibilul devine posibil, imaginația are frâu liber și orice gând poate deveni realitate.

Arrista se află în căutarea Sabiei Celor o Mie de Suflete, o armă cumplită, însetată de sângele oamenilor, care o va însoți pe tot parcursul călătoriei sale pline de peripeții către Cetatea Munen. Vrăjitoarea, conștientă de puterea sabiei, ajunge  în templul vechi aflat în Mlaştina Asarachaiului pentru a recupera temuta sabie. Dar războiul cu Cenușii ce se arată la orizont și amenințarea pe care aceștia o reprezintă pentru întreg tărâmul Nlithiei o conving pe Arrista să regăsească temuta Sabie a lui Eor pentru a avea măcar o șansă împotriva Copiilor Nopții. 

Desigur, lucrurile nu sunt niciodată atât de simple cum par, așa cum ne-a obişnuit deja scriitorul Mircea Țara pe parcursul acestei serii fantasy. Suspansul, misterul, neliniștea și avalanșa de impedimente din drumul vrăjitoarei fac acțiunea nuvelei tot mai dinamică. Recuperarea și utilizarea artefactului magic îi solicită vrăjitoarei sacrificii de neînchipuit.

Dacă o va ajuta sabia să câștige bătăliile sau îi va pregăti o surpriză veți afla savurând această nuvelă filă cu filă.

“Arrista scoase sabia cu mâna stângă și imediat simți o foame nesățioasă în adâncul stomacului, un gol fierbinte care cerea, poruncea, să fie umplut. Imediat. Repede. Acum!” (pag. 148)

Povestea merge mai departe, Arrista trebuind să facă față nu numai cu Cenușiii care atacă cetatea, dar și cu rudele ei de sânge. Cei doi nepoți care o caută, pentru că Arrista e singura familie care le-a mai rămas, joacă un rol crucial în această nouă baladă a Nlithiei, în care însăși țesătura realității este amenințată. 

Se spune că însuși faptul de a trăi e o dovadă de curaj. În cadrul acestei nuvele, aceste vorbe prind sens întru totul. Inamici cu puteri nebănuite, obstacole, locuri cu încărcătură energetică puternică, întorsături de situație și slăbiciuni individuale cărora personajele trebuie să le găsească un echilibru prin forțele proprii – toate fac viața să fie o cursă pentru care trebuie să îți folosești la maxim puterile pentru a trece la nivelul următor.

“Există noapte și apoi există beznă, acel negru de nepătruns care înghite nesățios orice licăr de lumină. Sunt la fel de diferite precum teama și teroarea.” (pag.18)

Descrierea cadrelor și a personajelor este rafinat detaliată, astfel încât cititorul să poată intra cât mai bine în atmosfera de poveste plină de creativitate.

“Tărâmul se cutremură și valuri de nisip negru țâșniră în sus în spatele ei. Enirii zburară în toate părțile de sub mâna gigantică și doi dintre ei, în trecere, mușcară din brațul drept al vrăjitoarei. Culoarea pielii i se preschimbă într-o clipă în cenușiu, iar fire negre, ca niște vene subțiri, începură să îi urce pe braț amorțindu-i întreaga mână.” (pag. 29)

Vrăjitoarea de foc este o lectură care te ajută să evadezi pentru câteva ore total din lumea reală, invitându-te într-o călătorie de neuitat alături de personajele fantastice care se lasă descoperite puțin câte puțin. Cititorii familiarizați cu seria fantasy Baladele Nlithiei vor descoperi că Mircea Țara le prilejuiește nu numai întâlnirea cu personaje care vor schimba soarta Nlithiei, dar și cu unele… creaturi pe care au avut deja prilejul să le cunoască în celelalte romane ale seriei. De la demoni la dragoni și de la eroi la falși salvatori, nuvela Vrăjitoarea de foc este mai mult decât o aventură într-un tărâm fantastic, este, ca și celelalte cărți ale lui Mircea Țara, o poveste despre curaj, prietenie, loialitate și speranță. 

Mi-a plăcut de asemenea faptul că, printre pasajele încărcate de acțiune, a fost strecurat și umorul care destinde plăcut atmosfera și îi dă cititorului câte un moment de respiro din când în când.

“− Ce-ai pățit? Ești bine? De ce stai ca bolovanu-n drum? îl certă o fetiță murdară pe față și cu părul vâlvoi.” (pag.64)

Cartea are nouă capitole, iar la final se regăsește un glosar de cuvinte în care sunt explicați diverși termeni specifici, menționați în cuprinsul romanului, precum: Faarrishta – flacără, foc, înflăcărat; Sol – suflet; suflare; Tavizar – cel care se joacă cu moartea. Un fel de “rețetă a casei”, glosarele de termeni și explicații fac din toate cărțile lui Mircea Țara un deliciu pentru iubitorii de fantasy, mai ales că autorul a creat o lume unică, cu o limbă proprie. 

Senzația pe care am avut-o la finalul cărții a fost de putere nemărginită. Cred că și noi oamenii avem puteri magice, dar puțini au curajul de a le accesa. 

Vă recomand să citiți nuvela Vrăjitoarea de foc ca pe un imbold spre a vă motiva în descoperirea puterilor voastre interioare nebănuite. 

Vă îmbrățișez. 

Până data viitoare nu uitați să vă căutați în suflete forța magică!

ACUM GĂSEȘTI CARTEA VRĂJITOAREA DE FOC CU REDUCERE PE cruxed.ro

Titlu: Vrăjitoarea De Foc
Autor: Mircea M. Țara
An apariție : 2020
Editura: CRUX PUBLISHING
Nr. Pagini: 196
Limba: Română
Gen Literar: Fantasy
Publicată la 22.06.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

M-am obișnuit atunci când citesc să îmi iau ceva bun lângă mine. Fie îmi fac prăjituri cu diferite arome, fie îmi iau câteva semințe gustoase pe care le asezonez mereu cu un ceai, cafea sau ciocolată caldă. În ultima vreme, am început să citesc tot mai mult și mi-am...

Recenzie „Unde ai dispărut, Bernadette?” de Maria Semple

Recenzie „Unde ai dispărut, Bernadette?” de Maria Semple

De mult timp nu am citit un roman atât de ingenios și de ciudat, în același timp. Unde ai dispărut, Bernadette? este un roman al cărui nume te poate induce în eroare. Poate trimite la multe genuri literare, cum ar fi dragoste, dramă sau roman polițist. În ceea ce mă...

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Despre autor: Andreea Ilie este o adolescentă de doar 15 ani, care a debutat anul acesta, în plină pandemie, cu romanul pentru copii ”În armonie cu natura”. Ea a fost dintotdeauna fascinată de magia și farmecul pădurii  care au inspirat-o să scrie această carte...

Emanuela Istrate este redactor Booknation.ro de 1270 zile și a scris până acum 645 articole. Se află pe poziția 1 din 142 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Emanuela Istrate aici.
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments