Recenzie “Zbor deasupra unui cuib de cuci” de Ken Kesey

de | nov. 6, 2021 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ZBOR DEASUPRA UNUI CUIB DE CUCI ARE REDUCERE PE:

Situația groaznică a pacienților internați în secția unui spital de psihiatrie din Oregon o aflăm din romanul Zbor deasupra unui cuib de cuci al scriitorului american Ken Kesey.

Eroul romanului, Randle Patrick McMurphy, un rebel, gata oricând să încalce regulile, ajunge în secția domnișoarei Ratched, Sora şefă. Aici descoperă că pacienții sunt ținuți într-o stare de letargie. La orice împotrivire sunt tratați cu tranchilizante sau terapii cu electroșocuri. McMurphy îi activează, îi implcă în jocuri, îi încurajează să se bucure de viață, să râdă.

Pentru că se ştie că trebuie să râzi de lucrurile care te dor ca să nu pierzi cumpăna dreaptă, ca să nu laşi lumea să te scoată de-a binelea din minţi.

Un război începe între înfricoșătoarea asistentă sefă, care are de partea sa puterea autorității și McMurphy, care se bazează doar pe propria sa persoană.

Povestea ne este spusă de Șef Bromden, pacient în această secție. El vede societatea ca pe o mașinărie uriașă care îi izolează pe cei ce nu se pot adapta regulilor. Pe Sora şefă nu o descrie ca pe-o ființă umană ci ca pe o mașinărie.

Dacă îți place recenzia cărții ZBOR DEASUPRA UNUI CUIB DE CUCI, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Ken Kesey

…surâsul schimonosit ajunge un adevărat rânjet, se despică într-un mârâit ameninţător, iar ea creşte şi iar creşte până se face mare ca un tractor.

Metafora centrală din Zbor deasupra unui cuib de cuci este cea a mașinii care controlează viața paciențiilor internați în spitalul de psihiatrie. Prin această metaforă, Ken Kesey atrage atenția asupra efectelor industralizarii în societatea modernă. Unul din aceste efecte fiind faptul că oamenii își pierd însușirile umane, devin roboți.

O temă cheie a romanului este natura ambiguă a sănătății mintale. Oare cine este sigur bolnav mintal  în roman?  Pacienții sau chiar Sora şefă?

Romanul Zbor deasupra unui cuib de cuci a inspirat realizarea a numeroase filme, piese de teatru, seriale. Una dintre cele mai renumite adaptări este filmul din 1975 regizat de Miloš Forman, cu Jack Nicholson în rolul principal. Dacă vrei să citești și alte recenzii despre acest  roman le găsești aici.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ZBOR DEASUPRA UNUI CUIB DE CUCI CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: ZBOR DEASUPRA UNUI CUIB DE CUCI
Autor: Ken Kesey
An apariție : 2018
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 376
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 87

Alte recenzii de la Ken Kesey:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Ora 25” de Constantin Virgil Gheorgiu

Recenzie “Ora 25” de Constantin Virgil Gheorgiu

Societatea din care faceți parte crede chiar că fiecare om este perfect înlocuibil. O carte premoniție. Cu siguranță Constantin Virgil Gheorgiu a fost un vizionar care a prevăzut că va exista cândva în viitor acest schimb de putere între om și tehnică. Mai întâi...

Recenzie „Anna Hibiscus. Bravo, Anna Hibiscus! (vol I & II)”

Recenzie „Anna Hibiscus. Bravo, Anna Hibiscus! (vol I & II)”

"Anna Hibiscus" și "Bravo, Anna Hibiscus!" sunt două volume de povestiri despre o fetiță care locuiește în Africa ("extraordinara Africă!"), alături de familia ei extinsă (numeroasă!). Bunicii ei sunt tradiționaliști, și încearcă să îi facă pe ceilalți membri ai...

Recenzie ”Trebuie să vorbim despre Kevin” de Lionel Shriver

Recenzie ”Trebuie să vorbim despre Kevin” de Lionel Shriver

               N-a primit degeaba cartea aceasta premiul Orange în 2015. Este atât de bine scrisă, atât de dezinhibată, sinceră și intra atât de adânc în miezul problemei încât a fost o încântare s-o citesc cu toate că tratează un subiect incomod, delicat și...

0 0 votes
Article Rating
Alexandra Mircea este redactor Booknation.ro de 1096 zile și a scris până acum 58 articole. Se află pe poziția 13 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra Mircea aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments