Recenzie “Zbor deasupra unui cuib de cuci” de Ken Kesey

de | nov. 6, 2021 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ZBOR DEASUPRA UNUI CUIB DE CUCI ARE REDUCERE PE:

Situația groaznică a pacienților internați în secția unui spital de psihiatrie din Oregon o aflăm din romanul Zbor deasupra unui cuib de cuci al scriitorului american Ken Kesey.

Eroul romanului, Randle Patrick McMurphy, un rebel, gata oricând să încalce regulile, ajunge în secția domnișoarei Ratched, Sora şefă. Aici descoperă că pacienții sunt ținuți într-o stare de letargie. La orice împotrivire sunt tratați cu tranchilizante sau terapii cu electroșocuri. McMurphy îi activează, îi implcă în jocuri, îi încurajează să se bucure de viață, să râdă.

Pentru că se ştie că trebuie să râzi de lucrurile care te dor ca să nu pierzi cumpăna dreaptă, ca să nu laşi lumea să te scoată de-a binelea din minţi.

Un război începe între înfricoșătoarea asistentă sefă, care are de partea sa puterea autorității și McMurphy, care se bazează doar pe propria sa persoană.

Povestea ne este spusă de Șef Bromden, pacient în această secție. El vede societatea ca pe o mașinărie uriașă care îi izolează pe cei ce nu se pot adapta regulilor. Pe Sora şefă nu o descrie ca pe-o ființă umană ci ca pe o mașinărie.

…surâsul schimonosit ajunge un adevărat rânjet, se despică într-un mârâit ameninţător, iar ea creşte şi iar creşte până se face mare ca un tractor.

Metafora centrală din Zbor deasupra unui cuib de cuci este cea a mașinii care controlează viața paciențiilor internați în spitalul de psihiatrie. Prin această metaforă, Ken Kesey atrage atenția asupra efectelor industralizarii în societatea modernă. Unul din aceste efecte fiind faptul că oamenii își pierd însușirile umane, devin roboți.

O temă cheie a romanului este natura ambiguă a sănătății mintale. Oare cine este sigur bolnav mintal  în roman?  Pacienții sau chiar Sora şefă?

Romanul Zbor deasupra unui cuib de cuci a inspirat realizarea a numeroase filme, piese de teatru, seriale. Una dintre cele mai renumite adaptări este filmul din 1975 regizat de Miloš Forman, cu Jack Nicholson în rolul principal. Dacă vrei să citești și alte recenzii despre acest  roman le găsești aici.

Ți-a plăcut recenzia cărții ZBOR DEASUPRA UNUI CUIB DE CUCI?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Ken Kesey

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ZBOR DEASUPRA UNUI CUIB DE CUCI CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Zbor Deasupra Unui Cuib De Cuci
Autor: Ken Kesey
An apariție : 2018
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 376
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 32

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Legendarii” de Tracy Deonn

Recenzie ”Legendarii” de Tracy Deonn

Legendarii, o poveste despre legendele Arthuriene După ce mama Brianei Matthews moare, aceasta încearcă să facă orice pentru a uita de durere și de suferință. Așa că programul pentru liceeni de la colegiul din Carolina de Nord pare cea mai bună decizie pentru ca Bree...

Recenzie „Achiziția” de TL Swan

Recenzie „Achiziția” de TL Swan

Atunci când ai un feeling bun în legătură cu o carte sau cu un personaj, urmează acel feeling pentru că știe el ce zice. Exact așa am făcut și eu cu Tristan Miles, pentru că am simțit o chimie super puternică cu acesta atunci când citeam "Escala". M-a atras mult mai...

Recenzie „Semipur” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie „Semipur” de Jennifer L. Armentrout

Sunt doar cuvinte, iar cuvintele n-au nicio valoare. Numai faptele au valoare. După ceva timp, Jennifer L. Armentrout revine în rubrica mea de recenzii. În ultima perioadă m-am confruntat cu un reading slump cum nu cred ca am mai avut vreodată. Trebuia să știu că...

0 0 votes
Article Rating
Alexandra Mircea este redactor Booknation.ro de 978 zile și a scris până acum 58 articole. Se află pe poziția 14 din 53 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra Mircea aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments