Recenzie Zeflemeaua de Tudor Bratescu

Titlu: Zeflemeaua
Autor: Tudor Bratescu
An apariție : 2016
Editura: Humanitas
Nr. Pagini: 630
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Adelina Sănduleac
Publicată la 29.08.2016
Nota recenzorului: n/a
Recenzie Zeflemeaua de Tudor Bratescu
Acordă o notă

familie-zeflemeau-tudor-bratescuAm gândit că voi trăi ca un schimnic, dar ceva mă împinge spre oameni.( pag.267 )

     Pentru un om care se simte încă de tânăr, bătrân şi mereu în preajma morţii, protagonistul din Zeflemeaua lui Tudor Brătescu reuşeşte totuşi să ducă o viaţă destul de plină.

Chiar dacă se lasă aşteptată, vocaţia de tată se împlineşte din plin.

Pofesional, medicul Gogu Slavescu trece prin dramatismul războiului, prin monotonia cabinetului privat, prin mediul oarecum pretenţios al unui mare spital şi, de unde nu se aştepta, chiar prin postura de primar.

 Cât despre capitolul dragoste, aici autorul alege să îi arate personajului său cel mai mult capriciile şi lecţiile vieţii.

     Acţiunea acestui roman stufos, de peste 600 pagini începe în anul 1916 şi se întinde pe mai mult de 25 de ani, în care vedem o mare parte a clanului Slăvescu – şi în special pe Gogu – traversând  perioade de calm, sau tulburi şi periculoase.

Personaje  numeroase  evoluează, se ivesc sau mor în jurul simpaticului medic.

      În faţa binelui, dar mai ales, în faţa nedreptăţii, a pericolelor, a dramelor şi a tragicului –  atât el, cât şi majoritatea  membrilor acestei numeroase familii –  stau înarmaţi cu un instrument neaşteptat: zeflemeaua.

Acest autor român pare să fie pro unei opinii îmbrăţişate de mulţi literaţi şi mari oameni ai lumii: râsul, ca modalitate de trecere prin viaţă.

Sigur că ironia nu este la îndemâna oricui şi nici nu se potriveşte chiar peste tot.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Tudor Bratescu.

De altfel, chiar  Maria, mama şugubeţilor Slăvescu, se plânge  ocazional  de viaţa-i  de familie, dusă “tot într-o zeflemea.”

     Despre Tudor Brătescu admit că nu ştiusem nimic. Şi am fost uimită să descopăr un autor contemporan complet nou, admirabil, cu atât mai mult cu cât  Zeflemeaua este chiar debutul său literar.

În modul cum construieşte personaje şi replici, în amploarea textului nicăieri forţată, în decoruri şi descrieri,  nimic nu lasă indiciile unui începător stângaci.

     Născut în 1952 la Bucureşti, în rândul protipendadei vremurilor, o familie bună, după cum el însuşi afirmă, “fără fasoane” .

Vacanţele copilăriei petrecute în casa bunicii paterne ( Vălenii de Munte ) şi cutiile de pantofi conţinând arhiva familiei, împreună cu educaţia aleasă şi pasiunea pentru istorie au fost, după toate probabilităţile, câţiva din factorii care au stat la baza elaborării unui roman despre familie.

Introducând aşadar acele elemente autobiografice care i s-au părut  atractive cititorului, în mod direct (poate) sau prelucrate artistic, Tudor Brătescu integrează  familia, istoriei, sau istoria, familiei.

     Astfel că, la capătul multor pagini şi ani, cititorul , părtaş îndeaproape  la iubiri, ezitări, greşeli, speranţe împlinite sau eşecuri, simte că a cunoscut chiar aievea familia Slăvescu şi un fel de melancolie că o nouă zi va începe fără ei…

Între altele mi-a reţinut atenţia erudiţia autorului, care înţelege imaginea de ansamblu şi implicaţiile perioadei istorice, formulând opinii curajoase şi asumate  prin personajele sale.

NOTĂ: 9 / 10

Aspecte Pozitive:

cronica de familie si istorie;

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.