Recenzie ”Zilele lui Savelie” de Grigori Slujitel

de | sept. 2, 2021 | Ficțiune, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ZILELE LUI SAVELIE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

În cartea ”Zilele lui Savelie” de Grigori Slujitel, povestea motanului Savelie (totuși, acest nume, pe care i l-a dat mama sa, nu va fi singurul) alternează cu povești din perspectiva personajelor umane. Și, în general, viața pisicii este atât de strâns legată de viața umană încât uneori  rămâi confuz, ale cui gânduri le citești acum – a pisicii sau a omului?

Această carte nu este despre pisici. Și nu e despre oameni. Și nici măcar despre viața oamenilor prin ochii pisicilor.

Sună chiar atât de banal încât nu ar merita să scrii o poveste despre asta – să nu mai vorbim de o lucrare mai mare. Și această carte nu este despre viață, deși după primele capitole este tentant să o caracterizezi astfel.

Într-adevăr, întreaga carte, personajul principal, pisica Savelie, plutește prin viață, nu încearcă să meargă împotriva curentului, o observă și aproape până la sfârșit nu exercită nicio influență activă asupra a ceea ce se întâmplă. La fel ca majoritatea dintre noi.

Fără excepție, toate deciziile pe care le ia el sunt, de fapt, nici măcar decizii – sunt fuga de situația actuală. Poate că acest lucru are propriul său patos, mai ales dacă susținem că orice încercare de a te împotrivi soartei este condamnată.

Și nu mi se pare deloc că această carte este despre dragoste. Există dragoste aici și este frumoasă, dar este totuși, doar una dintre circumstanțele tranzitorii ale vieții. Poate chiar și cea mai importantă dintre toate aceste circumstanțe, dar nimic mai mult.

Această carte ar putea fi despre faptul că viața reală începe numai după moarte – adică dincolo de granițele fricii noastre veșnice. S-ar putea, dar în mod clar nu este vorba despre asta.

La urma urmei, gândiți-vă la asta: cum am simți tu și cu mine viața, realizându-i finitudinea absolută? Conștienți fiind de imposibilitatea de a o continua nici la nivel biologic (prin copii), nici la nivel mistic – prin trecerea în  cealaltă viață? Dacă mai departe este doar somnul cel de veci?

Nu vom ști niciodată cum este lumea interioară a pisicii. Autorul a prezentat lumea pisicii într-un mod neobișnuit de interesant și original. Cu toate acestea, filosofia cărții se intersectează și cu lumea oamenilor care își trăiesc viața lângă pisici.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții ZILELE LUI SAVELIE?

Vezi toată lista de cărți scrise de Grigori Slujitel sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ZILELE LUI SAVELIE CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Zilele Lui Savelie
Autor: Grigori Slujitel
An apariție : 2020
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 288
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 2.09.2021
Nota recenzorului: 8

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Lemnuci” de AG Saga

Recenzie „Lemnuci” de AG Saga

Lemnucii sunt acele noduri ce se găsesc în scânduri sau în orice lucru fabricat din lemn. Cu siguranță fiecare dintre noi a văzut cel puțin o dată în viața sa un Lemnuc... un Lemnuc tăcut și ascuns în obiecte banale ce ne înconjoară dar cărora nu le dăm importanță....

Recenzie „Lună nouă” de Stephenie Meyer

Recenzie „Lună nouă” de Stephenie Meyer

Lună nouă - New Moon în engleză - este volumul doi din seria Twilight. La fel ca și primul volum, și acesta are destul de multe diferențe față de ceea ce cunoaștem deja din renumitul film. Cel mai tare mi-au atras atenția divergențele din scenele în care Bella află...

Recenzie ”The Overdue Life of Amy Byler” de Kelly Harms

Recenzie ”The Overdue Life of Amy Byler” de Kelly Harms

”The Overdue Life of Amy Byler” de Kelly Harms a fost aleasă ca o carte de divertisment și mă bucur mult că a fost o lectură chiar bună. Cartea atinge subiecte relevante, lovește cu profunzimea și sinceritatea ei. Aceasta este o poveste modernă, interesantă, despre...

0 0 votes
Article Rating
Anastasia Bodrug este redactor Booknation.ro de 55 zile și a scris până acum 9 articole. Se află pe poziția 29 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Anastasia Bodrug aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments