Recenzie:”Frankenstein sau Prometeul modern” de Mary Shelley, David Plunkert

de | ian. 13, 2020 | Cărți Premiate, Literatura Universală, noaff, Recenzii cărți

Pentru noi, pasionații de lectură, experiența lecturii este extrem de importantă. Pentru unii contează să fie inclusă o hartă la începutul cărții și astfel timpul petrecut citind este mult mai plăcut. Pentru alții, povestea nu trebuie să aibă poze sau alte grafice, ce transmit rândurile contează cu adevărat. Din punctul meu de vedere, calitatea lecturii crește odată cu calitatea cărții. Personal, prefer tot tacâmul: poze, hărți, scris mare, scris cu un font diferit, chiar și un poster din supracopertă. Mă bucur ca un copil mic și îmi place să împărtășesc cu voi experiențe de lectură pozitive.

La fel s-a întâmplat și cu Frankenstein sau Prometeul modern de Mary Shelley și David Plunkert, o carte extrem de tulburătoare, dar atât de frumoasă încât nu îi poți rezista. Atrage foarte mult exteriorul și nu poți nega acest lucru. Coperta extrem de frumos lucrată, hardcover și formatul diferit, cel de album, te face să fugi în lume cu această carte. Vorbim aici de dragoste la prima vedere și la fel mi s-a întâmplat și cu „Dracula”, atunci când ART a scos o ediție aniversară, asemănătoare. Înainte să încep, aș vrea să vă arăt câteva curiozități găsite pe site-ul celor de la Editura ART în legătură cu această carte. Sunt informații foarte interesante, pe care trebuie neapărat să le sharuiesc cu voi:

  • Romanul a fost scris într-o perioadă foarte întunecată din viața lui Mary: moartea fiicei ei Clara, în vârstă de doar șase săptămâni, a fost urmată de o nouă tragedie, sinuciderea surorii ei vitrege, impactul și consecințele ambelor evenimente fiind prezente în Frankenstein sub forma dorinței de a învinge moartea și de a-i salva pe cei pe care îi iubești, chiar și cu prețul unei provocări „aruncate” Creatorului.

  • Mary Shelley a afirmat că a inventat numele Frankenstein, însă este un nume german care înseamnă Stone of the Franks.

  • Frankenstein este omul de știință, nu monstrul, furat de posibilitatea unui nume și strigat doar „creatură”, „demon”, etc. O greșeală frecventă, de care sunt „vinovați” până și scenariștii filmului Abbott and Costello Meet Frankenstein.

  • „Monstrul” apare sau este menționat în peste 55 de producții cinematografice. Din păcate, cele mai multe îi atribuie numele de Frankenstein, ignorând acuratețea literară.

  • Primii critici au fost nemiloși, însă romanele gotice erau la mare căutare, iar Frankenstein a atras din ce în ce mai mulți cititori.

Mulțumesc Libris.ro pentru carte, pentru că este o bijuterie pe care o voi păstra cu mare drag.

Cartea pornește de la ideea ambiției dusă dincolo de pragul vieții și al morții, ambiție extremă, unde joaca de a Dumnezeu te transformă într-un om fără remușcări. Victor Frankenstein face acest lucru și caută constant să nege realitatea pe care el o știe, fiind convins că mintea umană poate sfida supranaturalul. Dă viață unei ființe grotești, pe care o reneagă ulterior din cauza aspectului exterior. Acest monstru la început are un suflet bun și încearcă să înțeleagă lumea în care creatorul său l-a adus. Încet, încet însă, ura și frica oamenilor pun stăpânire pe el și începe să ucidă oameni pentru a se răzbună pe Frankenstein. Ce nu are acest savant este curaj de a-și asuma greșelile și de a încerca să le repare într-un fel. Aici mi s-a părut destul de patetic modul în care își plânge existența ratată, însă nici nu mi-a fost milă de el. Cert este că a creat un monstru care umbla pe străzi singur, speriat și plin de ura față de oamenii care îl resping și hulesc.

Mary Shelley și David Plunkert și-au unit forțele majestuos pentru a ne aduce această carte, iar detaliile grafice se îmbină atât de frumos cu scrisul încât ai impresia că o mai bună potrivire nu putea exista. Este o carte perfectă, nu i-am găsit absolut niciun cusur. Povestea pune accent pe ambiție, dar și pe singurătate și o propulsează că fiind principalul element care definește această acțiune. Este o lecție sumbră de viață, care lasă un ecou lung în mintea ta și te ajută să reflectezi asupra minții umane și asupra lăcomiei și egoismului, principalele defecte care strică sufletul omului.

Trebuie să o citiți. Dacă nu pentru subiect, măcar pentru frumusețea cărții și desenele extrem de talentate. Enjoy!!!

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: FRANKENSTEIN SAU PROMETEUL MODERN
Autor: Mary Shelley
,
David Plunkert
An apariție : 2018
Editura: ART
Nr. Pagini: 248
Limba: Română
Gen Literar: Clasici
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 1042

Alte recenzii de la Mary Shelley:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Toate florile Parisului” de Sarah Jio

Recenzie ”Toate florile Parisului” de Sarah Jio

"Toate florile Parisului" de Sarah Jio e o ficțiune istorică despre dragoste, supraviețuire și sacrificii în cel de-Al Doilea Război Mondial. Este cu adevărat o carte emoționantă care mie mi se pare perfectă de citit toamna. Viețile a două femei se întretaie iar...

Recenzie ”Exist, exist, exist” de Maggie O’Farrell

Recenzie ”Exist, exist, exist” de Maggie O’Farrell

Viața este o cursă cu obstacole, obstacole ce parcă nu se termină niciodată și cu greu se lasă depășite. Momentele de fericire alternează cu cele neplăcute care ne pun răbdarea și rezistența la încercare. Am citit Hamnet scrisă de această autoare (care a fost...

Recenzie „Pandora” de Susan Stokes-Chapman

Recenzie „Pandora” de Susan Stokes-Chapman

Am început să citesc această carte pentru că am primit-o în dar şi chiar dacă pe copertă scria că este un Bestseller al “The Sunday Times” nu o mai văzusem nicăieri în public şi nu citisem nimic despre ea. La ce te gândeşti când vezi Pandora? Desigur: cutia Pandorei,...

0 0 votes
Article Rating
Ramona Alexandra Popescu este redactor Booknation.ro de 2426 zile și a scris până acum 525 articole. Se află pe poziția 3 din 43 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ramona Alexandra Popescu aici. Ramona Alexandra Popescu are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Cititul este pasiunea mea si nu m-as vedea facand altceva. Orice carte reprezinta pentru mine un prilej de relaxare si nu exista un loc mai bun in care as vrea sa fiu.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments